Zanimiva vasica Gotenica – vstop vanjo le z dovoljenjem

maj 11, 2017
Foto: Marjan Artnak, vir: Zavod KOČEVSKO

Na slovenskem podeželju poznamo manjša kmečka in vaška naselja, ki se razlikujejo po velikosti in številu prebivalcev: samotne kmetije, zaselki in vasi – s tipičnim vaškim jedrom in do 3000 prebivalci. Med njimi je po podatkih Statističnega urada kar 59 takih, ki nimajo prebivalcev.

Gotenica z znamenitim podzemnim rovom

Vas Gotenica na Kočevskem je vasica brez prebivalcev, ki je zaprta za javnost. Vse hiše so namreč v lasti Ministrstva za notranje zadeve in za obisk vasi moramo dobiti dovoljenje. Tu je znameniti podzemni rov – zaklonišče. Arhitekturno je tipična kočevarska vas. „Danes je ta arhitektura zelo zbledela, ker so se hiše rušile, renovirale in spreminjale, Gotenica pa kljub obnovi zelo spominja na vas kočevskih Nemcev,“ povedo na TD Kočevje. Vasica ima še eno zanimivost: vse hiše nosijo hišno številko 1!

V majski številki revije Lupa smo poiskali še 12 skritih, a zanimivih in fotogeničnih vasic po Sloveniji. Revijo lahko od jutri kupite na vseh prodajnih mestih ali jo naročite po mailu narocnine@ekodezela.si!

Ekološka kmetija

Eden redkih kočevskih kmetij je Ekološka kmetija Kocjančič, ki prideluje mleko na najeti površini v Gotenici, na naravno zelo ohranjenem območju, kjer je bila nekoč kočevarska vas.

Več info: kocevska.net, kocevsko.com

(Visited 288 times, 3 visits today)