Svetovni dan piva

avgust 3, 2017

Svetovni dan piva se praznuje vsak prvi petek v avgustu od leta 2007. Lahko bi sicer rekli, da ga Slovenci praznujemo vsak dan. V letu 2015 ga je po podatkih NIJZ vsak Slovenec namreč v povprečju popil 97,6 litra.

Svetovni dan piva so začeli praznovati v Kaliforniji, od koder se je praznovanje v nekaj letih hitro razširilo po vsem svetu – danes se praznuje na 6 celinah, v več kot 50 državah sveta in v več kot 207 svetovnih mestih.

Slovenija ena večjih pridelovalk hmelja v svetu

hops-1701564_640

Hmeljarstvo ima v Sloveniji dolgoletno tradicijo. Slovenija se po podatkih Statističnega urada RS po letni pridelavi hmelja uvršča med večje svetovne pridelovalke hmelja, saj pridela približno 2–3 % celotnega svetovnega pridelka hmelja in prideluje več kot 17 različnih vrst hmelja; med temi prevladujejo sorte Aurora, Savinjski golding, Celeia in Bobek.
V Sloveniji smo lani po začasnih podatkih SURS pridelali na 1.485 hektarjih površine 2.478 ton hmelja, kar je za 20 % več kot v letu pred tem. Večino hmelja, ki ga pridelamo, izvozimo po svetu, le manjši delež pa ga prodamo pivovarjem in drugim na slovenskem trgu.

Zanimivosti o pivu

  • Pivo je najstarejša alkoholna pijača, saj so ga poznali že Mezopotamci in stari Egipčani.
  • Pivo je za vodo in čajem tretja najbolj priljubljena pijača.
  • Kirin Beer University navaja, da so Čehi že 23. leto zapored največji potrošniki piva na svetu.
  • Najmočnejše pivo na svetu vsebuje 67,5 % alkohola in izvira iz Škotske.
  • V Sloveniji imamo Inštitut hmeljarstva in pivovarstva (IHPS) in dva muzeja, posvečena pivu, Pivovarski muzej v Ljubljani in Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije v Žalcu.
  • Besede pivo, pivovar, pivovarna smo prevzeli iz češčine. Pivo je prvotno pomenilo ‘pijača’; beseda pivovar je nastala iz pivo in varit ‘kuhati’; prvotni pomen besede pivovar je torej ’tisti, ki vari pivo’.

Zemljevid slovenskih pivovarn

 

 

Vir: SURS, Google maps


Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

(Visited 6 times, 1 visits today)

Preberite tudi:

ftalati
Končno omejitev uporabe ftalatov

Evropska komisija bo omejila uporabo štirih ftalatov (DEHP, BBP, DBP in DIBP) v potrošnikih proizvodih na trgu EU. Te snovi imajo toksične  ...

Erjavčeva koča, Vršič (Foto: Aleš Zdešar, www.slovenia.info)
Silvestrovanje v planinski koči

Bi najdaljšo noč preživeli na gorskem zraku in v vedno dobri planinski družbi? Izbira je več kot pestra – povpraševanje pa tudi! "V marsik ...

Vir: Nakupujmo skupaj
Nakupujmo skupaj za 6. rojstni dan pripravlja praznično pogostitev

Barbara Rudolf Praznovanje rojstnega dne samooskrbne iniciative Nakupujmo skupaj, bo v sredo, 19. decembra, med 14.30 in 18.30 uro. Organizatorji sku ...

horus.si
Slovenska nagrada za družbeno odgovornost HORUS 2018

Podelili so letošnja priznanja in nagrade v okviru projekta Slovenska nagrada za družbeno odgovornost HORUS 2018. V kategoriji Horus za strateš ...