Foto: Aleš Fevžer, STO

Slovenija kandidatka za naziv evropska gastronomska regija 2021

Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem IGCAT je Slovenijo potrdil kot kandidatko za naziv Evropska gastronomska regija 2021. Slovenija se ima tako možnost pridružiti desetim že nagrajenim regijam s tem laskavim nazivom, okrepiti promocijo svoje gastronomije na mednarodni ravni, na lokalni pa nadgraditi medsektorsko povezovanje in razvoj.

Dosedanje nosilke naziva Evropska gastronomska regija so:

  • Katalonija in Minho / Portugalska (2016),
  • Aarhus / Danska, vzhodna Lombardija in Gauja / Riga (2017),
  • Galway / zahodna Irska in Severni Brabant (2018),
  • Sibiu / Romunija in južni Egej (2019) ter
  • Kuopio / Finska (2020).

Gastronomski turizem

Gastronomija je eden ključnih elementov turistične ponudbe in veliko pripomore k promociji, prepoznavnosti in ugledu države in turizma. Strategija trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021 jo je identificirala kot enega od desetih vodilnih turističnih produktov.

Kulinarika Ane Roš (Foto: Dean Dbokovič, STO)
Kulinarika Ane Roš (Foto: Dean Dbokovič, STO)

V okviru različnih aktivnosti, ki spodbujajo inovativnost v gastronomiji, izobraževanje za bolj zdravo in sonaravno življenje ter promocijo naše edinstvene gastronomske kulture, se je Slovenija odločila kandidirati za naziv Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021. V ta namen se je povezalo dvanajst deležnikov, deset pa jih je  podpisalo dogovor, v katerem so se zavezali k temu, da se bodo potegovali za laskavi naziv.

Kandidatura Slovenije za naziv Evropske gastronomske regije 2021 predstavlja promocijsko in razvojno enega največjih projektov v slovenskem turizmu. Ta povezava je ‘prepričala’ Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism – IGCAT), da je Slovenijo potrdil za kandidatko za naziv Evropska gastronomska regija 2021.

Cilji kandidature za Evropsko gastronomsko regijo

Slovenija je v prijavi izpostavila glavne cilje, ki jih namerava doseči s pomočjo kandidature, ki je odlična priložnost za medsektorsko povezovanje na področju prehranske politike, gastronomije, gostinstva, turizma, kmetijstva, zdravja, izobraževanja in trajnostnih načel, pri čemer bi izkoristili gastronomijo za pospeševanje lokalnega in regijskega ekonomskega, kulturnega, socialnega in okoljskega razvoja s pomočjo zainteresiranih deležnikov.

“Kandidatura omogoča mreženje, spoznavanje in deljenje dobrih praks tako znotraj regije kot širše in ustvarjanje skupnih projektov. Predstavlja tudi odlično priložnost za izboljšanje zdrave ponudbe v gostinstvu in njene prepoznavnosti, predvsem pa je velika priložnost za dodatno mednarodno promocijo celotne slovenske gastronomske ponudbe. Naziva ne podelijo zgolj zaradi odlične gastronomske ponudbe, pač pa programa,  predstavljenega v tako imenovani ponudbeni knjigi, in zlasti zaradi sposobnosti regije nasloviti ključne fokusne točke, kot jih opredeljuje platforma gastronomskih regij,” poudarjajo na Ministrsvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je eden od sodelujočih deležnikov.

Slovenija mora do 30. maja pripraviti t.i. ponudbeno knjigo, na podlagi katere bo mednarodna strokovna žirija IGCAT presodila o njeni kandidaturi.

Vir: MKGP

Preberite tudi:

Foto: ITR
Prenovljeni Ekopraznik je navdušil obiskovalce in sodelujoče

17. Ekopraznik je v soboto, 8. 9. 2018, navdušil obiskovalce in razstavljavce, pa tudi naravo, saj mu je naklonila čudovit sončen dan. Pogačarjev  ...

najčistejša pisava
Najčistejša pisava na svetu – iz Slovenije!

Futura DDB in Ekologi brez meja so skupaj s prostovoljci ustvarili posebno pisavo iz odvrženih smeti, ki so jih pobrali na vseslovenski čistilni akc ...

Foto: BTC
Projekt ‘Pomagajmo čebelici – Ocvetličimo mesto’ uvrščen v evropsko zbirko Urban Nature Atlas

Projekt »Pomagajmo čebelici - Ocvetličimo mesto«, ki ga družba BTC izvaja v sodelovanju z MOL in partnerji projekta, je bil uvrščen v Urban Nat ...

Dom v Tamarju (Foto: Arhiv LTO Kranjska Gora, foto: Matjaž Vidmar, www.slovenia.info)
Jutri in v nedeljo v planinskih kočah strežejo gluhi

Planinska zveza Slovenije in Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije vas vabita, da se jim 22. in 23. septembra pridružite na eni od desetih pl ...