Neverjetne prednosti vsakodnevnega branja – ki jih podpira znanost

Ali ste vedeli, da otroci, stari šest mesecev, ki jim starši ali kdo drug vsakodnevno prebirajo knjige, štiri leta kasneje pokažejo boljše pismene spretnosti, dosegajo boljše rezultate pri inteligenčnih testih in v prihodnosti dobijo boljše službe?

 

Težko se kaj primerja z občutkom, ko v roke vzamemo novo knjigo. Ta vonj, trenutek pričakovanja in zanimanja … Številne raziskave so dokazale, da ima branje – na papirju ali ekranu – številne koristi.

 

reading-925589_960_720

  • Spodbuja duševno zdravje

Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki trenirajo možgančke s pomočjo knjig ali igranjem iger, kot je šah, 2,5-krat manjšo verjetnost, da bodo zboleli za Alzheimerjevo bolezen.

Študije so pokazale, da lahko ohranjanje duševnega zdravja upočasni napredek (ali celo prepreči) Alzheimerjevo bolezen in demenco.

  •  Zmanjšuje stres

Ko v roke vzamemo dobro knjigo, nas čarobnost drugih svetov odpelja stran od vsakodnevnih skrbi, kar zmanjšuje stres.

Študija iz leta 2009, ki so jo izvedli na Univerzi v Sussexu, je pokazala, da lahko še 6-minutno branje na dan stres zmanjša za 68 odstotkov.

people-2604837_960_720

  • Izboljšuje splošno razgledanost

Če želimo biti splošno razgledani in želimo biti del različnih pogovorov, potem moramo biti bralci. Kar pa ne pomeni, da moramo brati ‘resne’ teme. Ljudje, ki berejo, so zanimivi sogovorniki. Prav tako pa drži tudi dejstvo, da več znanja kot imamo, bolje se bomo spopadali z vsakodnevnimi izzivi.

  • Z branjem razvijamo empatijo

Branje o življenju in ljudeh, ki živijo v drugačnih okoliščinah kot mi, nam včasih olajša razumevanje tistih, ki so od nas drugačni. Knjige nam odpirajo svet – odpeljejo nas iz našega okolja in zavetja v svet, ki ga ne poznamo. Ali ga vsaj nismo, dokler se nismo potopili v knjigo.

  • Bogatenje besednega zaklada

Več kot beremo, večji je naš besedni zaklad. Večji, kot je, lažje izražamo svoja čustva in opažanja. Jezik je namreč izredno močno orodje.

texture-1362879_960_720

  • Izboljšuje pisanje

Če branje širi besedni zaklad, potem je logično, da, več kot beremo, boljše tudi pišemo – pisma, prošnje, ponudbe. Ljudje, ki berejo veliko, pa prav tako obvladajo različne stile pisanja.

  • Izboljšuje spomin

Če želimo spremljati zaplet v knjigi in slediti različnim likov, pomeni, da moramo resnično napeti svoje možgane. Zapomniti si moramo, kako so opredeljeni različni karakterji v knjigi, njihova ozadja, vloge v knjigi, saj sicer ne razumemo, kaj se dogaja.

narrative-794978_960_720

  • Zastonj zabava

Kaj ni čudovito, ko nas nič ne stane, da s pomočjo knjige odpotujemo v oddaljeno Indijo, eksotične Bahame ali slikovito Islandijo? Obstajajo knjižnice, kjer je izpstoja skoraj poceni, prav tako pa imamo na spletu širok dostop do zabavnih in pustolovskih vsebin.

 

K. Ž.

 

Preberite tudi:

Cesta, ki vodi v Alpsko mesto leta 2019
Alpsko mesto leta 2019

Morbegno, ki leži v italijanski deželi Lombardiji, bo z letom 2019 prevzel naziv Alpsko mesto leta. Aktivno manjše mesto v dolini Valtellina v nepo ...

Vir: IJS
Pomembna dosežka slovenskih raziskovalcev na področju odkrivanja in zdravljenja raka

Sodelavcem Instituta »Jožef Stefan« sta uspela dva pomembna dosežka. Raziskovalci Odseka za biokemijo, molekularno in strukturno biologijo pod  ...

proso
Proso ima svoj praznik!

V sklopu Dnevov evropske kulturne dediščine, ki v Sloveniji potekajo od 22. septembra do 6. oktobra, poteka v Sloveniji več dogodkov. Začeli se bo ...

Foto: MOP
Kaj je ob primopredaji povedal novi minister za okolje?

Na Ministrstvu za okolje in prostor je v petek potekala primopredaja poslov med dosedanjo ministrico Ireno Majcen in v Državnem zboru RS dan prej pot ...