Avtohtoni istrski česen je prepoznaven po rdeči ovojni lupini, velikih zdravih strokih in bogatem okusu. (foto: Turistično združenje Portorož)

Praznik vina in česna v Novi vasi nad Dragonjo

Odlično domače vino, istrski česen in druge kulinarične dobrote 14. in 15. julija v Novo vas nad Dragonjo že sedmo leto zapored vabijo ljubitelje pristne istrske hrane in pijače.

Obiskovalci si bodo med sprehodom po vasi, ki spada med kulturno dediščino, lahko ogledali slikovita dvorišča domačinov ter na stojnicah poizkusili domače proizvode. Na glavnem prireditvenem prostoru bo potekal prikaz starih istrskih obrti, nastop folklorne skupine in kulinarična delavnica. Večer pa bo z glasbo in plesom popestrila tipična vaška fešta.

Pogled na Novo vas, ki bo letos že sedmič zapored gostila Praznik vina in česna. (foto: Jadran Rusjan)
Pogled na Novo vas, ki bo letos že sedmič zapored gostila Praznik vina in česna. (foto: Jadran Rusjan)

Nova vas bo tudi letos zaživela z bogato ponudbo vina, česna in drugih domačih dobrot. Zavod Fontico v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Nova vas že sedmič zapored prireja etnografsko prireditev, ki v ospredje postavlja tipične lokalne produkte, med katerimi ima česen v novovaški zgodovini posebno mesto. Domačini še danes radi povedo, da so prav zaradi prodaje česna uspeli zgraditi cerkveni zvonik in druge vaške znamenitosti, zaradi katerih je stara istrska vasica v piranskem zaledju tako očarljiva.

Novovaščani se radi pohvalijo tudi z vini, ki v odmaknjenih istrskih vaseh zorijo že stoletja. Tu kraljujeta malvazija in refošk, ki ju domačini hranijo v svojih kleteh kot dragocenost.

Praznik se bo začel v soboto ob 16. uri, ko bodo domačini odprli vrata svojih slikovitih dvorišč in na stojnicah ponudili svoje pridelke in dobrote pripravljene po tradicionalnih receptih. Od rdečega istrskega česna, česnovih namazov in juh ter domačega kruha z oljkami in česnom, do vloženih peskov oziroma poganjkov mladega česna. Med drugim bodo obiskovalci na vodenem ogledu spoznali vaške znamenitosti.  Večer in nedeljo bodo popestrili tudi glasbeni gostje.

Vir: TZP

Preberite tudi:

Foto: ITR
Prenovljeni Ekopraznik je navdušil obiskovalce in sodelujoče

...  Ekopraznik je v soboto, 8. 9. 2018, navdušil obiskovalce in razstavljavce, pa ...  (oljčno olje). Še zlasti navdušuje, da je ...

najčistejša pisava
Najčistejša pisava na svetu – iz Slovenije!

Futura DDB in Ekologi brez meja so skupaj s prostovoljci ustvarili posebno pisavo iz odvrženih smeti, ki so jih pobrali na vseslovenski čistilni akc ...

Foto: BTC
Projekt ‘Pomagajmo čebelici – Ocvetličimo mesto’ uvrščen v evropsko zbirko Urban Nature Atlas

Projekt »Pomagajmo čebelici - Ocvetličimo mesto«, ki ga družba BTC izvaja v sodelovanju z MOL in partnerji projekta, je bil uvrščen v Urban Nat ...

Dom v Tamarju (Foto: Arhiv LTO Kranjska Gora, foto: Matjaž Vidmar, www.slovenia.info)
Jutri in v nedeljo v planinskih kočah strežejo gluhi

...  znakovnega jezika. Ideja planinstva za invalide je na osnovi inkluzije zaživeti slogan Planinske zveze Slovenije (PZS) 'Planinstvo ...