Naravna kopališča po Sloveniji

maj 31, 2016

V Sloveniji je uradno 48 naravnih kopališč, od tega 28 celinskih in ogromno neuradnih, kjer ni znana kakovost vode. Kopalna sezona ob jezerih in rekah se začne 15. junija in traja do konca avgusta.

Večina kopalnih območij je brez upravljavca – tam se kopamo na lastno odgovornost, zato se moramo odgovorno obnašati do sebe, drugih in okolja. Izbrali smo nekaj najlepših slovenskih naravnih kopališč, ki so bila v preteklih letih tudi uradno primerna za kopanje. Prva tri predstavljamo danes, naslednja pa naslednji teden.

Kopališče Podzemelj

Kopališče je ob istoimenskem kampu, ki se v celoti razprostiratik ob reki Kolpi, in je obkrožen z neokrnjeno naravo Bele krajine.Tukaj reka Kolpa naredi rahel ovinek in obiskovalcem nudi prodnat zalivček in otok, primeren za otroke, kakor tudi globljo vodo, primerno za boljše plavalce. Sredi reke je postavljen splav, primeren za poležavanje ali skakanje v toplo Kolpo. Gostje si lahko izposodijo kanu ali sup, ali pa se odločijo za organizirano čolnarjenje po reki. Poskrbljeno je tudi za ljubitelje ribolova, pohodništva in kolesarjenja.

Kopališče Radenci ob Kolpi

Naravno kopališče “pri malenici” (mlinu) v Radencih ob Kolpi je naravno kopališče v pravem pomenu besede, saj je tu še vedno tako, kot je bilo nekoč. Zaradi prijetne klime na kopališču so ga obiskovalci poimenovali Naravne terme Radenci ob Kolpi. Na jezu je polno naravnih brzic, kjer se kopalci masirajo, ne manjka niti “naravni Knaipov bazen”. Gre za potoček, ki izvira na hrvaški strani. Tam iz globin hriba priteče potok Kušac, ki ima stalno temperaturo 8 – 9 °C. Tako lahko obiskovalci v poletnih mesecih izvajajo pravo ‘knaipanje’ po potoku Kušac in v Kolpi, ki je mnogo toplejša. V bližini je Kanu kamp in taborni prostor, v vasi pa največji športni center vodnih športov na reki Kolpi. Na samem naravnem kopališču je možna izposoja čolnov in SUP center, kjer izposojajo deske za stoječe veslanje.

Kopališče v Kanalu
Kopališče leži blizu znanega Kanalskega mostu v dolžini 400 metrov, z umirjenim tokom smaragdne reke Soče. Poleg kopanja in sončenja lahko s plaže občudujete stare stavbe z Gotsko hišo na čelu, ki skupaj z mostom ustvarjajo izjemno sliko majhnega mesteca Kanal. V bližini plaže je urejen avtokamp, v bližnji okolici si je možno ogledati muzej zbirke predmetov iz 1. svetovne vojne na železniški postaji Kanal, Neptunov vodnjak, trg Kontrada in Gotsko hišo. Za ljubitelje pohodništva in kolesarjenja je primeren obisk parka Pečno ali kolesarske poti po hribovju Kanalskega kolovrata.

Barbara Rudolf

(Visited 275 times, 2 visits today)