Bosco Verticale (foto: Giovanni Nardi)

Najbolj neverjetne stavbe na svetu

september 25, 2018

Štiri osupljive stavbe, ki so prišle v ožji izbor za prestižno mednarodno nagrado RIBA 2018.

Arhitekturno nagrado, ki se podeljuje vsaki dve leti, dobi stavba, ki je najbolje oblikovana, arhitekturno ambiciozna in pomemben družbeni vpliv. Vse štiri stavbe na letošnjem seznamu so nekaj posebnega, a le ena izmed njih bo prejela nagrado. Zmagovalka bo znana novembra 2018.

Central European University, Univerza v Budimpešti, Madžarska

Central European University (foto: Tam Bujnovszky)
Central European University (foto: Tam Bujnovszky)

Novi del univerzitetnega kampusa v osrednji Budimpešti sestavljajo nove strukture, ki povezujejo zgodovinski del stavbe in dvorišča. Novi del, ki je pomemben del univerze, sta zasnovala irska arhitekta Sheila O’Donnell in John Tuomey in v njem zasnovala avditorij, več učilnic in knjižnico.

Children Village, Brazilija

Children Village (foto: Leonardo Finotti)
Children Village (foto: Leonardo Finotti)

Children Village je otroška šola na robu Amazona, zasnovana za 540 otrok tamkajšnjih kmetijskih delavcev. Projekt, ki ga je zasnovalo arhitekturno podjetje Aleph Zero, z uporabo lokalnega lesa in lokalnih virov. Neverjetna šola je sestavljena iz spalnic, bralnih prostorov in balkonov z visečimi mrežami, ki učence povezujejo z domom.

Zasebna glasbena univerza Toho Gakuen, Japonska

Zasebna glasbena univerza Toho Gakuen (foto: Harunori Noda)
Zasebna glasbena univerza Toho Gakuen (foto: Harunori Noda)

Slavna šola Toho Gakuen se nahaja v predmestju v Tokiu. Na njenem mestu je nekoč stala stara stavba, ki so jo podrli in zgradili novo. Prostorno zasnovan načrt povezuje učne prostore s krajino in tako nudi veliko naravne svetlobe. Stavbo je projektiralo podjetje Nikken Sekkei in pri zasnovo oblikovali tako, da je stavba dobro akustična. Vsaka soba je ustvarjena tako, da ustreza točno določenemu inštrumentu. Med vsako učilnico je tudi hodnik, da se glasba iz učilnic sliši na hodnik, ne sliši pa se v sosednjo učilnico.

Bosco Verticale v Milanu, Italija

Bosco Verticale (foto: Paolo Rosselli)
Bosco Verticale (foto: Paolo Rosselli)

Ta osupljiv stanovanjski objekt je oblikovan tako, da postavlja nove standarde v trajnostni gradnji stanovanj. Objekt je obkrožen z drevesi in nanje ponuja lep razgled, tu pa se povezava z naravo ne konča. Drevesa bivajo v sožitju s prebivalci tudi v notranjosti. Okoli stavbe in v njej raste skoraj 17.000 dreves, grmov in drugih rastlin, ki naj bi bile konkurenčne kar 20.000 m2 gozda in podrasti.

(Visited 20 times, 1 visits today)