Na potep po mestu: Ptuj je pravi muzej na prostem

september 16, 2016
Ptuj: Slovenski trg,Mestni stolp in Mestno gledalisce Ptuj (Foto: Stanko Kozel)

Na Ptuju, našem najstarejšem mestu, sta zgodovinska in kulturna dediščina prisotni na vsakem koraku. Od mitrejev, minoritskega in dominikanskega samostana, muzeja, galerij, mestne hiše, mistične Panorame (kjer je bil po lanskih geofizikalnih raziskavah odkrit sam center rimske Petovione), mestnega stolpa, Orfejevega spomenika in do ptujskega gradu z bogatimi zbirkami.

Z obnovitvijo svojih starih jeder mesta ohranjajo svojo identiteto in so obenem bolj privlačna za turiste.

V zadnjih nekaj letih je Mestna občina Ptuj v starem mestnem jedru obnovila glavni, Mestni trg in pročelja številnih stavb ter mestno gledališče. V središče mesta pa želi s prodajo praznih stanovanj pripeljati čim več družin, ki bodo soustvarjale mestni utrip. Nadaljujejo s prenovo mestnih trgov, naslednja je na vrsti tržnica.

Dominikanski samostan

Dominikanski samostan na Ptuju ima več kot 800 let trajajočo zgodovino, ki se odraža na njegovi stavbni strukturi. »Dominikanci so ob obstoječih romanskih stavbah začeli z gradnjo samostana in cerkve, ki je od prvotno romanske zasnove, preko več gotskih faz, končno prišla do sedanje, baročne oblike. Po razpustitvi samostana v poznem 18. stoletju je stavba služila različnim namenom, od vojašnice in bolnišnice, do muzeja in socialnih stanovanj. Danes je samostan obnovljen in odprt za obiskovalce,« povedo na Javnem zavodu za turizem Ptuj.

Psst! Od danes, 16.9., naprej brezplačna izposoja koles na TIC Ptuj!

V nedeljo, 18.9. pa organizirajo kolesarjenje, ki bo potekalo z lokalnim vodnikom na trasi: TIC Ptuj (Slovenski trg 5) – Dominikanski samostan – III. Mitrej – Minoritski samostan – Mestni trg – Slovenski trg. Udeležba je brezplačna, obvezna pa je prijava na: info@ptuj.info do sobote, 17. 9.

 

Samo Kranjec, Kristina Žnidar,
V.B.

(Visited 77 times, 4 visits today)