Mokrišča so naravna rešitev za podnebne spremembe

februar 2, 2019

Vsako leto 2. februarja obeležujemo svetovni dan mokrišč v spomin na podpis Ramsarske konvencije o mokriščih v iranskem mestu Ramsar leta 1971. Namen letošnjega svetovnega dne mokriš, je poudariti pomembno vlogo mokrišč kot naravnih rešitev pri prilagajanju podnebnim spremembam in blaženju njihovih posledic.

Pogostost naravnih nesreč se je v zadnjih 35 letih več kot podvojila, pri čemer je 90 % teh nesreč povezanih z vodo. Znanstveniki predvidevajo, da bo v prihodnosti še več ekstremnih vremenskih dogodkov. Mokrišča imajo pomembno vlogo pri omejitvi emisij toplogrednih plinov in ublažitvi vplivov podnebnih sprememb.

Obalna mokrišča delujejo kot blažilci

Slana močvirja, mangrove, rastišča morske trave in koralni grebeni zmanjšujejo moč valov, nevihtnih poplav in cunamijev ter varujejo 60 % prebivalstva, ki živi in dela ob obalah, pred poplavami, premoženjsko škodo in izgubo življenja.

mangroves-2371062_640

Celinska mokrišča preprečujejo poplave in blažijo sušo

Poplavne ravnice, reke, jezera in močvirja, delujejo kot spužva tako da vpijajo in shranjujejo odvečno deževnico ter zmanjšujejo poplave. Mokrišča v sušnih območjih sproščajo shranjeno vodo, zaradi česar skrajšajo sušna obdobja in zmanjšujejo pomanjkanje vode.

washington-78236_640

Šotišča, mangrove in morske trave shranjujejo ogljik

Šotišča pokrivajo okoli 3 % kopenskih površin našega planeta in hranijo približno 30 % vsega zemeljskega ogljika, kar je dvakrat več kot vsi gozdovi na svetu skupaj. Mokrišča so najučinkovitejši ponori ogljika na Zemlji. Če mokrišča izsušimo ali požgemo za kmetijske namene, se iz ponora ogljika prelevijo v vir ogljika in v ozračje izpustijo ogljik, ki so ga hranila stoletja. Zaradi izsuševanja in požiganja šotišč so emisije ogljikovega dioksida enake 10 % vseh letnih emisij fosilnih goriv.

Posamezniki, skupnosti in vlade moramo skupaj varovati te izjemne ekosisteme, ki nam pomagajo, da se pripravimo na posledice podnebnih sprememb, jih obvladujemo in z njimi živimo.

 

Vabilo na prireditev ob svetovnem dnevu mokrišč

Nedelja, 3. februar: 20. Mednarodni pohod ob Muri

 

 

Vir: World Wetlands Day in MOP

(Visited 137 times, 1 visits today)

Preberite tudi:

vir Zero Project
S spletno platformo do boljših motoričnih sposobnosti mladih po možganski kapi

Italijansko socialno podjetje, Fightthestroke, ustanovljeno leta 2014, je razvilo spletno platformo z naslovom „Mirrorable“, ki podpira rehabilita ...

Foto: NASA
NASA poroča: Zemlja je bolj zelena kot pred 20 leti

Gledano globalno je svet dobesedno bolj zelen kot je bil 20 let nazaj. Kot poroča NASA preko satelitskih posnetkov, gre zahvala za več dreves predvs ...

Foto: Marjan Artnak, www.slovenia.info
Projekt Nature & Wildife za razvoj zelenih produktov na območju Zelenega krasa

Regijska razvojna agencija (RRA) Zeleni kras je v četrtek v Jezerskem hramu na Cerkniškem jezeru organizirala uvodno srečanje projekta Nature & ...

Foto: Manca Čujež
V zasnežene gore – s primerno opremo in znanjem

"Čeprav je v dolini skorajda že pomlad, v gorah vladajo zimske razmere, na kar moramo biti ustrezno pripravljeni in se v gore odpravljati načrtovan ...