Lovrenška jezera

avgust 31, 2018
Foto: Tomo Jeseničnik, www.slovenia.info

Občina Lovrenc na Pohorju je odlična izhodiščna točka za pešpoti. »Odpravite se lahko na krajše izlete v okoliške gozdove in kmetije, od koder so lepi razgledi na Lovrenc, ali na celodnevne izlete na Klopni vrh, Lovrenška jezera, Pesek, Roglo, Ribniška koča,« nam svetujejo v Turistični pisarni Lovrenc na Pohorju.

Foto: Tomo Jeseničnik, www.slovenia.info
Foto: Tomo Jeseničnik, www.slovenia.info

Tokrat smo izbrali Lovrenška jezera, ki ležijo na šotišču na Pohorju med Planinko (1391 m) in Mulejevim vrhom (1533 m) v povirju Radoljne, Mislinje in Velke. Jezerc je 11 do 22, odvisno od trajnosti obstoječe vode. Ob robu je razgledni stolp, do nekaterih jezerc pa vodijo lesene mostnice.

Foto: Tomo Jeseničnik, www.slovenia.info
Foto: Tomo Jeseničnik, www.slovenia.info

Lovrenška jezera so najzanimivejša med jezerci, ki so na kakšen kilometer dolgem in 300 m širokem Lovrenškem barju, ki mu nekateri pravijo tudi Lovrenško jezerje. To barje sestavljata dve območji, med seboj ločeni le z ozkim pasom smrek. V vsakem je na šoti po 10 jezerc, barjanskih oken. Jezerca ležijo na površini okoli 16 ha med Planinko (1392 mnm) in Mulejevim vrhom (1533 mnm) v povirju potokov Radolnje, Mislinje in Velke. Jezerca so kotanje s površino nekaj kvadratnih metrov in globine do 1,2 m. Po opustitvi paše jih zarašča rušje, ki prehaja na obeh straneh barja na bolj strmem in odcednem pobočju v smrekov gozd.

Zanimiv je tudi sprehod po bližnji Krožni poti Koglerjev vrh, ki je priljubljena sprehajalna točka zaradi čudovitega razgleda na lovrenško kotlino. Pot je krožna, vodi pa nas od župnijske cerkve sv. Lovrenca, mimo Hojnikove kapele, Koglerjevega vrha, kmetije Hožič in nazaj do župnijske cerkve.

Kristina Žnidar

Vir: Destinacija Rogla

(Visited 90 times, 2 visits today)