Ko vino piše zgodbe: vinska doživetja po Sloveniji

oktober 20, 2016

Jesen je čas za kostanj, romantične jesenske sprehode, uživanje v jesenskih plodovih, pa tudi čas za kakšen zanimiv kulinarično-vinski izlet. Na vrata že trka Martinovo, čas, ko se mošt spremeni v vino, in čas, da uživamo v sadovih preteklih del.

V Sloveniji imamo devet vinorodnih okolišev, ki skupaj tvorijo tri razgibane in raznolike vinorodne dežele: Vinorodno deželo Posavje (Dolenjska, Bizeljsko – Sremiški in Bela Krajina), Vinorodno deželo Podravje (Štajerska Slovenija in Prekmurje) in Vinorodno deželo Primorska (vinorodni okoliši: Vipavska dolina, Slovenska Istra, Goriška Brda in Kras). V register pridelovalcev grozdja in vina (RPGV) je vpisanih dobrih 16.000 ha vinogradov. Kljub temu, da imamo v Sloveniji vse pogoje (podnebje, lego, prst) za razcvet vinskega turizma, pa smo, kot pravijo strokovnjaki, še daleč od tistega, kjer bi lahko bili.

vinske-zgodbe

Vina pripovedujejo zgodbe

Vina pripovedujejo tudi o vinorodnih okoliših oz. pokrajinah, iz katerih izvirajo. Petra Marušič, strokovna sodelavka za turizem, Turistično informacijski center Brda pove: »Med belimi sortami je rebula tista, ki največ pove o našem vinorodnem okolišu. V Brda je prišla s starimi Rimljani, se razbohotila v srednjem veku in jo danes poznamo kot vino tisočerih obrazov.« Katja Godeša, P&F Jeruzalem Ormož, d. o. o., predstavi šipon: »Naš ponos je šipon, ki sicer ni avtohtona vrsta, saj ga najdete tudi na Madžarskem, Hrvaškem in v Avstriji, je pa to naša lokalna sorta, ki je zelo pogosta v naših goricah, in ki lahko ponudi odlična vina. Legenda pravi, da je šipon dobil ime v času Napoleona, ko je za to vino rekel ‘si bon’ (dobro), kar naj bi ljudje razumeli kot šipon.«

Vinska doživetja po Sloveniji

V jesenskem času mesta in vasi po Sloveniji pripravljajo taka in drugačna vinska doživetja in izlete. Pripravili smo nekaj predlogov.

 • Ljubljanska vinska pot, Ljubljana, 5. 11. 2016 od 10. do 17. ure, staro mestno jedro
  Tradicionalna prireditev Ljubljanska vinska pot ob bregovih reke Ljubljanice v središču Ljubljane predstavlja ponudbo slovenskih vinarjev z vseh vinorodnih območij v državi. Poleg vin se predstavljajo tudi tradicionalne slovenske jedi. Prireditev ponuja priložnost, da vina in jedi poskusite ter jih kupite po ugodnih cenah, ob spremljevalnem programu z godbami na pihala in folklornimi nastopi pa doživite nekaj utrinkov iz slovenske kulturne dediščine.
 • Vinska pot v rovih pod starim Kranjem, Kranj, 11.–12. november in 18.–19. november
  Tudi letos Zavod za turizem Kranj organizira vinsko pot v rovih po starim Kranjem, kjer se vsako leto predstavijo številni vinarji z vse Slovenije. Dogodek bo tako kot vsako leto, tudi letos popestrila pestra kulinarična ponudba ter zabaven spremljevalni program.
 • Mesec kraške kuhinje 2016, Kras, 7. oktober–6. november 2016
  Letos se na Krasu, od 7. oktobra do 6. novembra, poteka že 20. Mesec kraške kuhinje. Vsako jesen kraški gostinci vabijo s tematsko pripravljenimi jedmi, ki jih združujejo s prvovrstnimi kraškimi vini. V času meseca kraške kuhinje potekajo številni tematski kulinarični večeri, kjer gostje na vodenih kulinaričnih popotovanjih spoznavajo izbrane jedi in vina.
 • Martinovanje v Mariboru, 11. november 2016, Trg Leona Štuklja, Maribor
  Martinovanje v Mariboru je največje enodnevno javno martinovanje v Sloveniji, ko se v štajerski prestolnici zbere tudi 20.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Poklon jeseni in veselo druženje na Trgu Leona Štuklja spremljata bogat kulturno-zabavni program ter seveda tradicionalna vinsko-kulinarična ponudba. Tudi letos pripravljajo program s krstom mošta, domačo kulinariko, ki jo bodo popestrila štajerska vina, nastopili pa bodo: skupina Gadi, Ansambel Žargon, Ognjeni muzikanti, Mala pihalna godba Neuvirtovi Štajerci z Rudijem Kranerjem.
 • Martinova sobota v Ivančni Gorici, 12. november, tržnica Ivančna Gorica
  Za Martinovo soboto so vsako leto na voljo različne degustacije pekovskega peciva iz Društva podeželskih žena Ivanjščice, lahko bomo poskusili tudi mlado vino, ki ga toči Vinogradniško-sadjarsko turistično društvo Debeli hrib. Svojo medico pa ponujajo čebelarji iz Čebelarskega društva Stična.

 

Kristina Žnidar

(Visited 55 times, 1 visits today)