Jesenska pravljica: Botanični vrt v Mariboru

november 23, 2019
Igor Fabjan, foto: Igor Fabjan
Foto: Igor Fabjan

Jesenske barve nas že lep čas razveseljujejo na vsakem koraku. Še posebno čarobno je na krajih, kjer lahko občudujemo raznovrstna drevesa in grme.  In botanični vrtovi so pravi naslov za jesenski obisk! 

Eden najmlajših v Sloveniji je Botanični vrt Univerze v Mariboru saj je začel nastajati leta 1994, za obiskovalce pa so ga odprli osem let kasneje. Zvezdi vrta sta vsekakor več kot stoletje stara sekvoja in orjaški klek. Stojita prav na koncu urejenih poti, na manjši vzpetini s katerem se ponujajo lepi razgledi na okolico. Tudi na grad Hompoš, v katerem ima svoje prostore Fakulteta za kmetijstvo, katere zaposleni in študenti skrbijo tudi za botanični vrt.

Cvetočih rastlin trenutno skoraj ni več, nekaj vrtnic pa boste našli v atraktivno urejenem rozariju s promenado pod vrtničnim špalirjem. Zato pa toliko bolj navdušujejo barvita drevesa. Še posebno ginko, katerega živo rumeni listi so videti, kot bi na drevesu viselo na tisoče metuljev! Med drevesi je še več eksotičnih. Kot na primer aravkarija z nenavadnimi listi, ki spominjajo na luske.

Poleg različnih sklopov rastlin lahko občudujete tudi skalnjak, več ribnikov in se podate na arheološko pot. Slednja se vije med majhnimi hribčki, ki so pravzaprav starodavna gomilna grobišča. V arheološki zbirki lahko občudujete tudi »dinozavrova jajca!« Tako so poimenovali ovalne kamnite tvorbe (septarijske konkrecije), kakršne so našli v severovzhodni Sloveniji.

Botanični vrt je trenutno odprto od 9-16 ure ob nedeljah pa je zaprt. Z obiskom boste morali pohiteti, saj je vrt zaprt od decembra do februarja. Vstopnina za odrasle znaša 4, za mladino pa 3 evre.


Več na: botanicnivrt.um.si

 

 

(Visited 53 times, 3 visits today)