Ideja za izlet: Opičja gora v Beljaku

julij 4, 2019
Špela Šimenc

Živalski vrtovi so za otroke zanimiva dogodivščina, a povsem drugače je opazovati živali v večjem in širšem naravnem habitatu. Beljak resda ni naravno okolje za makaki opice, a na tamkajšnjem Affenbergu se zdi, da se prav dobro počutijo.

Affenberg ali Opičja gora (imenovan tudi Hrib opic) se nahaja v avstrijskem Beljaku. Gre za 4 hektare velik gozdnat park – rezervat, po katerem se prosto gibljejo makaki opice, medtem ko se obiskovalci sprehajajo mimo, vmes ni nobenih rešetk ali ograje. Po parku obiskovalce popeljejo biologi in skrbniki parka, v katerem se nahaja 164 japonskih makaki opic. Ob tem vodniki obiskovalcem sproti razlagajo, kaj določena opica počne in sporoča s svojim obnašanjem. Poleti, z malo sreče, lahko celo vidimo, kako opice plavajo in se potapljajo.

Vas zanima, kako so makaki opice zašle v Avstrijo? 36 predstavnikov makaki opic so leta 1996 sem naselili iz Japonske. Rezervat je ustanovil Peter Gaubatz, še danes je park v zasebni lasti, financira in razvija pa se samo prek denarja, ki ga dobijo od vstopnin. Te niso preveč zasoljene. Družinska vstopnica za 2 otroka in 2 odrasla znaša 34 evrov, odrasla vstopnica stane 13 evrov, za otroke od 4 leta naprej pa obisk stane 6,5 evrov.

Park so letos odprli 1. aprila, obiskovalce pa sprejema vse do 3. novembra. V park se lahko vstopi samo skupaj s skrbnikom, ki obiskovalcem razloži pravila obnašanja. Opic se ne sme dotikati, jim zreti v oči, treba je držati distanco (vsaj en meter), svoje stvari pa trdno v rokah.

 

 

(Visited 292 times, 4 visits today)