Glampingi v Sloveniji – II. del

avgust 11, 2016

Dopust si vsak kroji po svojih željah, a skupaj z naraščajočim tempom vsakdanjega življenja narašča tudi potreba po drugačnem dopustu, kamor se bomo odmaknili od skrbi pa tudi od glavnih turističnih krajev in vrveža.

V Sloveniji imamo čedalje več prenočišč, ki v miru in pristnem stiku z naravo ponujajo vse udobje sodobnega bivanja, zadostijo pa tudi željam po ‘nečem drugačnem’. Tokrat drugi predlog za teden čistega luksuza – dopusta na samem.

Glamping

Novodoben način kampiranja, ki mu pravimo glamping, je odlična rešitev za vse, ki radi kampirajo, imajo radi naravo, ne marajo pa postavljanja šotorov, mokrih spalnih vreč in vsega, kar spada zraven. Glamping omogoča pravo to – bivanje v naravi v že postavljenem šotoru ali hišici, z udobno posteljo.

Leon Keder, Velika planina:

»Masovni turizem se je že toliko razširil, da vedno več ljudi išče svoj mir v naravi. V izjemnem porastu je ekoturizem, kamor spada tudi trend glampinga, saj stremimo k temu, da ponudimo maksimalen užitek in udobje z ohranitvijo naravnega okolja za namen sprostitve in aktivnega preživljanja časa. Ekoturizem je tista tržna niša, ki ustreza Sloveniji glede na našo velikost in naravne danosti. Naši obiskovalci spadajo pod profil ‘eko’ turistov in naša ponudba je kot nalašč namenjena njihovemu povpraševanju.«

Alpski glamping na Veliki Planini

Vznožje pod Kamniškimi Alpami ob reki
Kamniške Bistrice se zdi kot namenjeno lesenim alpskim kočicam. Pet hišk za dve osebi stoji na robu Kampa Alpe, v zatišju gozda. So skromno opremljene, brez elektrike in tekoče vode, toda še vedno večje udobje od šotora, elektriko pa si gostje lahko potegnejo do hišice. »’V večji meri se za glamping odločajo mladi pari, ki si želijo aktivnega oddiha s primernim izhodiščem za obisk gora in kolesarskih poti,« pove Leon Keder, direktor družbe Velika Planina. Ti po njegovih besedah ne morejo prehvaliti predvsem lokacije in okolice. Ta ponuja vrsto aktivnosti, predvsem pohodništvo in gorsko kolesarstvo. V neposredni bližini je spodnja postaja nihalke, s katero se lahko odpeljemo na ogled planšarskega naselja, pokušanje sirovih štrukljev v gostišču Zeleni rob in obisk Preskarjevega muzeja. Keder zaključi opis alpskega glampinga s povabilom: »Bralce Eko dežele vabimo, da spoznajo glamurozno kampiranje na Veliki planini in preživijo proste dneve aktivno, brez skrbi in v idilični naravi.«

V. B.

Foto: Velika Planina

(Visited 70 times, 1 visits today)