Glampingi po Sloveniji

julij 21, 2016

Dopust si vsak kroji po svojih željah, a skupaj z naraščajočim tempom vsakdanjega življenja narašča tudi potreba po drugačnem dopustu, kamor se bomo odmaknili od skrbi pa tudi od glavnih turističnih krajev in vrveža.

V Sloveniji imamo čedalje več prenočišč, ki v miru in pristnem stiku z naravo ponujajo vse udobje sodobnega bivanja, zadostijo pa tudi željam po ‘nečem drugačnem’. Tokrat prvi predlog za teden čistega luksuza – dopusta na samem.

Novodoben način kampiranja, ki mu pravimo glamping, je odlična rešitev za vse, ki radi kampirajo,
imajo radi naravo, ne marajo pa postavljanja šotorov, mokrih spalnih vreč in vsega, kar spada zraven. Glamping omogoča pravo to  –bivanje v naravi v že postavljenem šotoru ali hišici, z udobno posteljo.

Glamping Malerič: štiri hiške in naraven ribnik sredi narave v Beli krajini

Ob obronkih Krajinskega parka Lahinja, na robu vasice Podlog, kjer se odpira pogled na naravo Bele krajine, je od marca lani butični kamp, sestavljen iz štirih luksuznih hišk in ribnika. V Glampingu Malerič so prvotno idejo že poznanih mobilnih hišk in bazena nadgradili s sodelovanjem s slovenskimi
arhitekti. Končni rezultat je edinstvena postavitev luksuznih hišk za štiri osebe iz novih kakovostnih materialov, z velikimi steklenimi površinami, ki omogočajo čudovit razgled in hkrati stik z naravo. Vsaka hišica ima tudi 18 kvadratnih metrov veliko leseno teraso, poseben čar bivanju tu pa daje naraven ribnik. »Lahko rečemo, da ima Glamping Malerič tudi zelo pozitiven vpliv na okolje, saj ima na novo zasejane travnate površine in drevesa.
Materiali in oprema, vključno s hišicami, so iz okolju prijaznih oziroma, kjer je le mogoče, iz popolnoma naravnih materialov. Tudi ribnik je ekološko neoporečen in ne obremenjuje okolja, saj se voda naravno čisti preko mikroorganizmov in rastlin,« pove Hedvika Špišič iz Glampinga Malerič.

Tudi okolica ponuja veliko možnosti za sproščujoče aktivnosti: tu se lahko sprehajamo po Krajinskem parku Lahinja, se kopamo v Kolpi, si ogledamo mlin, kjer meljejo moko še na mlinske kamne, si privoščimo belokranjsko pogostitev …

Hedvika Špišič, Glamping
Malerič:

»Ljudje vse bolj iščejo kotičke v Sloveniji, kjer lahko bivajo v naravi, na podeželju, kjer je še vedno narava neokrnjena. Stran od vrveža, ven iz mest, kjer se lahko sprostijo in uživajo v zdravem načinu življenja. Hkrati pa želijo kakovostno ponudbo za aktivno preživljanje prostega časa, v udobju, ki ga ponuja hotelska soba oz. apartma.«

Naravni ribnik

V naravnem ribniku ne uporabljajo kemičnih sredstev za čiščenje vode, kot so klor ali različni algicidi. Voda se čisti na naraven način s pomočjo rastlin in mikroorganizmov, ki porabljajo odpadne hranilne snovi in s tem odvzemajo hrano algam. Tako ostane zdrava in čista. Za večjo učinkovitost
dodajo kroženje in filtriranje vode z biološkim filtrom ali čistilni sistem.

 

Zanimiva tudi okolica

Kot še povedo na Glampingu Malerič, ima gost, ki pride k njim, zelo veliko možnosti za preživljanje prostega časa. Lahko si ogleda in se sprehodi po Krajinskem parku Lahinja, ki je v neposredni bližini, spoznava kulturo, ogleda mlin, kjer še vedno meljejo moko na mlinske kamne, lahko si privošči belokranjsko pogostitev (ajdova potica, ajdov kruh, belokranjska povitica, kislo mleko, jagenjček,…), če želi biti aktiven, imamo veliko ponudbo aktivnosti, kot so pohodništvo, kolesarjenje, jadralno padalstvo, ribolov, v poletnem času kopanje v reki Kolpi, v zimskem smučanje, itd.

V.B.

Foto: Turizem Malerič

Celoten članek je objavljen v reviji Eko dežela, julij16.

(Visited 152 times, 1 visits today)