Dom na Uršlji gori (1680 m)

avgust 30, 2018
Foto: Sonja Podbregar

Slovenci smo veliki ljubitelji gora. Kam se v planinah zateči na dobro malico in kje prenočiti, ko gremo na večdnevno turo?

Dom stoji tik pod vrhom Uršlje gore ali Plešivca, zraven cerkve sv. Uršule, zgrajene leta 1602. V kočo, ki je od začetka maja do konca septembra nenehno odprta, obiskovalce najbolj pritegnejo prijaznost, hitra postrežba in seveda Uršlja gora. V 11 sobah je 60 postelj, na dveh skupnih ležiščih pa 22 ležišč. V gostinskem prostoru je 100 sedežev, pri mizah pred domom pa še 120. »Predhodne rezervacije so priporočljive za večje skupine, vsaj nekaj dni prej,« pravi Sonja Podbregar iz Doma. V domu so stranišča, umivalnica s toplo in mrzlo vodo, voda kapnica, elektrika, mobitel, novi del doma je centralno ogrevan. Dom ima tudi certifikat ‘Okolju prijazna koča’.

Za prste oblizniti: »Pri nas sta najbolj popularna borovničev štrudelj in piščančja obara,« pove Sonja Podbregar. Recept za svoj štrudelj pa nam bo morda izdala kdaj v prihodnosti.

»V Domu na Uršlji gori je tudi defibrilator.«

Zanimivejše ture:

  • Koča na Naravskih ledinah (1072 m) – uro in 30 minut,

  • Poštarski dom pod Plešivcem (805 m) – dve uri,

  • Andrejev dom na Slemenu (1086 m) – dve uri,

  • Dom na Smrekovcu (1377 m) – štiri ure in 30 minut

dom-na-urslji-gori-2

dom-na-urslji-gori-3


Glede odprtosti koč, vremena v gorah in varnosti dostopa ne zagotavljamo aktualnih informacij. Pred odhodom v gore se obrnite na posamezno kočo ali na Planinsko zvezo Slovenije: www.pzs.si.

(Visited 74 times, 5 visits today)