Dom na Menini planini (1453 m)

september 26, 2018
Foto: arhiv PD Gornji Grad

Slovenci smo veliki ljubitelji gora. Kam se v planinah zateči na dobro malico in kje prenočiti, ko gremo na večdnevno turo?

Na Menini planini stoji na višini 1453 m planinska koča Dom na Menini, ki je v lasti in oskrbi Planinskega društva Gornji Grad. Koča je odprta vse leto. Od 1. junija do 30. septembra je redno oskrbovana, saj so oskrbniki tam prisotni. Od 1. oktobra do 31. maja pa je odprta le ob koncih tedna in praznikih.

V 7 sobah je 23 postelj, na skupnem ležišču 26 ležišč, v depandansi so 4 dvoposteljne sobe s pomožnimi ležišči in kopalnico. V gostinskem prostoru je 40 sedežev. V domu sta stranišče in umivalnica s toplo in mrzlo vodo. Gostinski in spalni prostori so ogrevani s centralno kurjavo. V domu sta tekoča voda in elektrika. Dom na Menini planini je bil v zadnjih letih temeljito prenovljen.

Za prste oblizniti: V Domu na Menini nas vabijo na domače jedi in enolončnice ter na kislo mleko, sladice in domač kruh iz krušne peči. Ob koncih tedna pripravljajo še pečeno jagnjetino, svinjska rebrca ali suhomesne žlinkrofe. Poudarjajo, da se pripravi sleherne jedi trudijo, da gostom postrežejo okusno, svežo in predvsem domačo hrano.

Menina planina je dostopna za pohodnike, kolesarje, lahko pa se pripeljemo z avtomobilom in se sprehodimo po planini.

Zanimivejše ture:

  • Kraško brezno Jespa – 15 minut.

  • Jezero Biba – 30 minut.


Glede odprtosti koč, vremena v gorah in varnosti dostopa ne zagotavljamo aktualnih informacij. Pred odhodom v gore se obrnite na posamezno kočo ali na Planinsko zvezo Slovenije: www.pzs.si.

(Visited 210 times, 1 visits today)