Bleščice zelo problematične za okolje

december 2, 2017

V preteklem tednu, pred ‘bleščečimi prazniki’, so znanstveniki razglasili, da bi morali bleščice popolnoma prepovedati – če hočemo rešiti oceane. Bleščice v kozmetiki pa negativno vplivajo tudi na naše zdravje.

poinsettia-2978921_640

Mikro velikost plastike je najbolj problematična ravno zaradi velikosti. In v to najbolj problematično kategorijo spadajo tudi bleščice. Saj veste, ko se posprejate z njimi, so povsod. In zelo težko se jih je znebiti. Tako kot se jih težko znebimo doma, pa jih je nemogoče odstraniti. Ko jih odplaknemo, namreč potujejo v oceane in jezera, kjer se nabirajo skozi leta in predstavljajo številne težave za zdravje in okolje.

glitters-1868276_640

Trisia Farrelly, okoljska antropologinja v Massey univerzi na Novi Zelandiji je predlagala prepoved bleščic po celem svetu: “Vse bleščice bi morali prepovedati, saj so mikroplastika, vsa mikroplastika pa se steka v okolje.”

Kar je pri bleščicah še posebej problematično – torej še bolj kot pri mikroplastiki – je to, da so narejene tako, da na plastični del (PET) vežejo aluminij. PET je kemikalija, ki vpliva na endokrini sistem – ne le ljudi, temveč tudi morskih živali. Povzroča lahko razvojne, reprodukcijske, živčne in imunske težave. Stroka pa ponovno opozarja tudi na domino efekt prehranske verige – ki se konča pri vseh ljudeh, ki jedo morsko hrano.

glitter-powder-186829_640

Ko živali na dnu prehranske lestvice absorbirajo PET z aluminijem, gre za majhno količino strupa. A višje kot smo na lestvici, večje so količine. Študija je nedavno dokazala, da Evropejci, ki jedo školjke, zaužijejo tudi do 11 tisoč mikroplastičnih delcev na leto.

Ni vse v morju
Nedavna raziskava je pokazala tudi, da je mikroplastika pristona povsod – v zraku, v vodi, v morski hrani, v pivu, v soli, celo v medu.

V tem času je, kot poroča Natioanl Geographic, Lush, kozmetična znamka iz Velike Britanije, znana po naravnih setavinah, denimo vse plastične bleščice že nadomestila z bleščicami na bazi škroba. ZDA so lani julija prepovedale vso kozmetiko, ki vsebuje mikrokroglice – prepoved prodaje bo v veljavo stopila julija prihodnje leto. V Kaliforniji pa prepoved velja že od leta 2015.

Viri: EcoWatch, National Geographic, CBS Philly

 

(Visited 394 times, 1 visits today)

Preberite tudi:

vir Zero Project
S spletno platformo do boljših motoričnih sposobnosti mladih po možganski kapi

Italijansko socialno podjetje, Fightthestroke, ustanovljeno leta 2014, je razvilo spletno platformo z naslovom „Mirrorable“, ki podpira rehabilita ...

Foto: NASA
NASA poroča: Zemlja je bolj zelena kot pred 20 leti

...  Niti ne. Obe državi imata namreč zelo ambiciozne načrte zasajevanja dreves. V Indiji so npr. predlani podrli ...  Z visoko ...

Foto: Marjan Artnak, www.slovenia.info
Projekt Nature & Wildife za razvoj zelenih produktov na območju Zelenega krasa

Regijska razvojna agencija (RRA) Zeleni kras je v četrtek v Jezerskem hramu na Cerkniškem jezeru organizirala uvodno srečanje projekta Nature & ...

Foto: Manca Čujež
V zasnežene gore – s primerno opremo in znanjem

"Čeprav je v dolini skorajda že pomlad, v gorah vladajo zimske razmere, na kar moramo biti ustrezno pripravljeni in se v gore odpravljati načrtovan ...