Afriški veliki zeleni zid

september 16, 2018

V Afriki že leta poteka prav posebna gradnja: velikega zelenega zidu iz dreves, ki se bo raztezal čez cel kontinent. Afričane bo varoval pred sodobnim sovražnikom: podnebnimi spremembami.

Kako naj bi deloval Veliki zeleni zid?

‘Zid’ se bo raztezal prek 11 afriških držav na južnem robu Sahare (Burkina Faso, Čad, Djibuti, Eritreja, Mali, Mavretanija, Niger, Nigerija, Senegal in Sudan), dolg bo 8000 kilometrov in širok 15 kilometrov.

ZELENIZID

Do zdaj je največji napredek pri ‘gradnji’ v Senegalu, kjer so zasadili že 11 milijonov dreves. Vaška oblast pravi, da zid iz dreves spreobrača učinke dezertifikacije, to je širjenja puščave. “Zemlja je zaščitena pred vetrovi in erozijo, listi zagotavljajo zaščito in kompost, manj je potreb po zalivanju,” navajajo pozitivne učinke.

Skupaj z drevesi zrasla tudi ekonomija – in upanje

Sadijo predvsem akacije, ki so znane po tem, da s koreninami zadržujejo vodo v tleh, s čimer so že vidni učinki: nekdaj suhi izviri so spet polni vode.

“Drevesa so povzročila novo ekonomsko rast,” še poudarjajo v senegalski vasi, kjer so zaradi več vode začele ponovno uspevati tudi vrtnine. Zdaj 200 žensk dela na vrtovih, ki so bili prej tako rekoč puščava.

Prej so ljudje s tega območja odhajali, zdaj pa le sledijo velikemu zelenemu zidu, ki omogoča vodo, hrano in delo. Povečala se je tudi obiskanost šol, otroci in njihovi starši vidijo prihodnost v delu ob zelenem pasu dreves.

 

Vir: BBC

(Visited 12 times, 1 visits today)

Preberite tudi:

Alex Vasyliev: Instagram | LensCulture
Fotografije vsakdana v najbolj mrzlem mestu na svetu

Kakšno je življenje v ekstremnem mrazu Sibirije, si večina ljudi težko predstavlja. Da bi nam razmere približal, se je ruski ulični fotograf Ale ...

football-3493024_640
Kaj smo Slovenci letos najbolj iskali na internetu?

Ta teden je Google objavil sezname top iskanj na svetovni ravni in po posameznih državah. V Sloveniji je nogometno prvenstvo po spletnih iskanjih so ...

Foto: Nea Culpa
Brko tura najboljša kolesarska tura v Evropi

...  obiskovalca po skrivnostni Ljubljani in po življenju treh velikih brkačev; to so arhitekt Jože Plečnik, slikar Rihard Jakopič in ...

Foto: Nikola Jurišič, www.slovenia.info
Katerih 6 pesmi naj predstavlja Slovence v prvi pesmarici EU?

  Organizacija Pesmarice EU vabi vse Slovence, da do 7. januarja 2019 določimo 6 slovenskih pesmi, ki nas bodo predstavljale v prvi Pesmaric ...