Afriški veliki zeleni zid

september 16, 2018

V Afriki že leta poteka prav posebna gradnja: velikega zelenega zidu iz dreves, ki se bo raztezal čez cel kontinent. Afričane bo varoval pred sodobnim sovražnikom: podnebnimi spremembami.

Kako naj bi deloval Veliki zeleni zid?

‘Zid’ se bo raztezal prek 11 afriških držav na južnem robu Sahare (Burkina Faso, Čad, Djibuti, Eritreja, Mali, Mavretanija, Niger, Nigerija, Senegal in Sudan), dolg bo 8000 kilometrov in širok 15 kilometrov.

ZELENIZID

Do zdaj je največji napredek pri ‘gradnji’ v Senegalu, kjer so zasadili že 11 milijonov dreves. Vaška oblast pravi, da zid iz dreves spreobrača učinke dezertifikacije, to je širjenja puščave. “Zemlja je zaščitena pred vetrovi in erozijo, listi zagotavljajo zaščito in kompost, manj je potreb po zalivanju,” navajajo pozitivne učinke.

Skupaj z drevesi zrasla tudi ekonomija – in upanje

Sadijo predvsem akacije, ki so znane po tem, da s koreninami zadržujejo vodo v tleh, s čimer so že vidni učinki: nekdaj suhi izviri so spet polni vode.

“Drevesa so povzročila novo ekonomsko rast,” še poudarjajo v senegalski vasi, kjer so zaradi več vode začele ponovno uspevati tudi vrtnine. Zdaj 200 žensk dela na vrtovih, ki so bili prej tako rekoč puščava.

Prej so ljudje s tega območja odhajali, zdaj pa le sledijo velikemu zelenemu zidu, ki omogoča vodo, hrano in delo. Povečala se je tudi obiskanost šol, otroci in njihovi starši vidijo prihodnost v delu ob zelenem pasu dreves.

 

Vir: BBC

(Visited 23 times, 1 visits today)

Preberite tudi:

Foto: twinspace.etwinning.net
2 slovenski osnovni šoli prepričali Evropsko komisijo!

Evropska komisija je razglasila zmagovalce nagrad eTwinning za leto 2019. Na odlično drugo mesto sta se v svojih kategorijah uvrstili tudi dve s ...

Foto: Društvo za permakulturo Slovenije
Permakultura – največje ekološko in naravovarstveno gibanje

Permakulturno načrtovanje obsega vsa področja človeškega življenja in zagotavlja pozitiven vpliv na naravno, socialno in ekonomsko okolje. Per ...

domače naloge
Preprost, a učinkovit ukrep: pravilo 10 minut za domače naloge

"Preveč domačih nalog, prezahtevna in preobširna učna snov, ki – za povrh – v šoli ni podana na tak način, da bi jo vsaj večina otrok osvoj ...

s kolesom prek slovenije
Kolesarska pustolovščina prek Slovenije: od gora do morja

Danes je medijska družba Steel City objavila filmček 'Mountains to Sea', dogodivščino dveh žensk na dveh kolesih, s katero promovirajo kolesa J ...