LOGO_LUPA_web

Inovacije, ki bodo resnično omejile globalno segrevanje

avgust 17, 2019

Od razpršil, ki ne vsebujejo kemikalij, gostincev, ki strežejo jedi, prijazne planetu, do kmetij z žuželkami, ki proizvajajo ribjo hrano in gnojila, ne manjka idej za zmanjšanje emisij. Katere pa najbolje delujejo?

V letu 2017 je bilo po vsem svetu proizvedenih več kot 53 gigatonov emisij toplogrednih plinov. Do leta 2030 je treba letne emisije zmanjšati za 55 %, da bi omejili globalno segrevanje na 1,5°C nad predindustrijsko raven, navaja agencija ZN. Globalne temperature so se že dvignile za 1°C, zato so potrebni hitri in daljnosežni ukrepi na vseh področjih od energetike do prehrane. V naslednjem letu ima svetovna pobuda namen določiti 1.000 rešitev s kombiniranim potencialom, da bi se vsako leto izognili več kot 40 gigatonam izpustov CO2 do leta 2030.

Velik potencial v veganski prehrani in gojenju žuželk

Eno najbolje ocenjenih inovacij je zagotovo vegansko gostinsko podjetje Gigafood, ki svojo hrano dostavi s tovornim kolesom in uporablja ekološko trajnostne embalažne materiale. Njen rezultat je prihranek 152 megaton toplogrednih plinov. Poslovni model ima potencial, da bi se emisije znižale na svetovni ravni.

Na seznamu je tudi kmetija žuželk, ki jo vodi irsko podjetje Hexafly. »Lahko pridelamo 15.000-krat več beljakovin na hektar kot goveja kmetija, 7000-krat več beljakovin na hektar kot piščančja kmetija – brez emisij,« je dejal Alvan Hunt, predsednik uprave in soustanovitelj podjetja. Za zdaj žuželke uporabljajo za pridelavo organskega gnojila, beljakovin za ribe in krmo za hišne živali ter olja za kozmetiko. Hunt upa, da se bo razširil na krmo za perutnino in na koncu tudi na hrano za ljudi, vendar se mora spremeniti zakonodaja EU.

Vir: Horizon Magazine

 

 

(Visited 64 times, 1 visits today)