LOGO_LUPA_web

Kako so čebele preživele požar v Notre Dame katedrali?

april 21, 2019

“Čudež,” so pisali mediji po vsem svetu, ko se je izkazalo, da je prek 180.000 čebel iz treh čebelnjakov v Notredamski katedrali preživelo hud požar, ki je zajel znamenitost Pariza. Petkova novica je odjeknila slajše od medu. A kako je to mogoče?

“Hvala bogu jih ognjeni zublji niso zajeli,” je za CNN dejal Nicolas Géant, 51-letni čebelar, ki skrbi za notredamske čebele. “To je čudež.”

Trije čebeljnjaki, vsak od njih je po oceni dom okoli 60.000 čebelam, stojijo na nižji strehi na vrhu prvega nadstropja katedrale. Ogenj, ki je v ponedeljek zajel cerkev (in ki je bil po besedah preiskovalcev najverjetneje posledica kratkega stika) je uničil stolp in velik del strehe.

Čebelnjaki ostali nedotaknjeni

Še nekaj dni po požaru je bil čebelar zaskrbljen za svoje čebele, policija in gasilci pa mu niso dovolili dostopa do čebelnjakov. A imel je upanje – s pomočjo fotografij iz zraka je bilo razvidno, da so čebelnjaki ostali nedotaknjeni.

“Vidiš, da je vse pogorelo, v strehi so luknje, a še vedno vidiš 3 čebelnjake,” je v sredo dejal za NBC News. V četrtek je francoska čebelarska družba Beeopic Apiculture na Instagramu objavila fotografijo in potrdilo, da je z notredamskimi čebelami vse v redu: “Naše čebele so še vedno žive. Uradno potrjeno.”

Kot je kasneje ugibal Géant, so čebele verjetno preživele zato, ker so čebelnjaki locirani približno 30 metrov stran od glavne strehe, po kateri se je širil ogenj.

Ne glede na škodo, ki jo je povzročil požar, je bil čebelar “presrečen”, da so čebele preživele: “Bil sem neverjetno žalosten zaradi Notre Dame-a, ker je tako lepa zgradba in ker mi kot katoliku veliko pomeni. A, da sem izvedel, da so čebele žive, to je čudovito.”

 

Vir: theguardian

(Visited 444 times, 1 visits today)