LOGO_LUPA_web

Podnebne spremembe: 7 trendov, ki vlivajo upanje

november 5, 2017

Še do pred kratkega se je zdela bitka za preprečitev katastrofalnih podnebnih sprememb izgubljena – poplave, suše, lakota, množične migracije. Zahvaljujoč inovacijam, od poceni obnovljivih virov do mesa iz laboratorija in električnih letal, obstaja upanje.

1. Meso

Ogljikov dioksid iz gorljivih fosilnih goriv je glavni toplogredni plin, vendar sta metan in dušikov oksid močnejša in se v nasprotju z ogljikom še povečujeta. Glavni vir metana je živinoreja. Svetovna poraba mesa in mlečnih izdelkov se povečuje. Jasno je, da če se to ne bo radikalno omejilo, ni možnosti za premagovanje globalnega segrevanja. Vendar pa je šele v zadnjem letu na trgu prišlo do morebitne rešitve: meso na osnovi rastlin, ki ima majhen okoljski odtis. Novi rastlinski proizvodi, od piščanca, ribe do sira, prihajajo na trg vsak mesec. “Smo v nastajajoči fazi,” pravi Alison Rabschnuk v ameriški neprofitni skupini Good Food Institute. Vendar se strokovnjaki strinjajo, da ljudi ne bodo prepričali le z okolju prijaznimi in zdravimi rastlinskimi izdelki, vendar bodo morali biti izdelki konkurenčni po okusu, ceni in udobju – trije atributi, ki prevladujejo pri izbiri živil.

2. Obnovljiva energija

Najbolj napreden megatrend je revolucija obnovljive energije. Stroški proizvodnje solarnih plošč in vetrnih turbin so se v zadnjem desetletju znižali, na primer 90% znižanje za sončno energijo, in še naprej padajo. Zato so v mnogih delih sveta že najcenejša razpoložljiva električna energija in naraščajoča namestitev: dve tretjini nove energije v letu 2016 je bilo mogoče obnoviti.

3. Opuščanje premoga

Zdi se, da je proizvodnja premoga leta 2013 dosegla vrhunec. Istega leta je IEA pričakovala, da bo do leta 2040 pridobljeno gorivo naraslo za 40% – danes predvideva le 1%. Sonce in veter sta cenejša od novega premoga, vendar se bo uporabo premoga opustilo šele, ko bodo obnovljivi viri še cenejši. Če se stroški obnovljivih virov še naprej znižujejo, kot se pričakuje, bi se to lahko zgodilo med letoma 2030 in 2040.

4. Električni avtomobili

Vodilna na področju prodaje električnih avtomobilov je Kitajska. Vsak mesec proda toliko električnih avtomobilov, kot jih Evropa in ZDA skupaj. V zadnjih mesecih pa so se skoraj vsi veliki proizvajalci avtomobilov po svetu zavezali za električno prihodnosti. V naslednjih mesecih in letih lahko pričakujemo električne avtomobile za množično uporabo.

5. Baterije

Baterije so ključnega pomena za električne avtomobile in za shranjevanjem (obnovljive) energije. Tukaj je megatrend znižal cene litij-ionskih baterij, ki so v zadnjih šestih letih padle za 75%. Mednarodna agencija za obnovljivo energijo pričakuje, da se bo do leta 2030 cena znižala za 50-66%. Samo v Veliki Britaniji, vladni svetovalci pravijo, da bi lahko pametno omrežje do leta 2030, letno prihranilo 8 milijard funtov in zmanjšalo emisije ogljika.

6. Energetska učinkovitost

V EU je dober napredek na tem področju, saj se je učinkovitost v domovih, prometu in industriji od leta 2000 izboljšala za približno 20%. Ključnega pomena je nadaljnji napredek. “Evropsko porabo energije bi lahko zmanjšali za približno 40% v približno 10-15 letih, tako, da bi bile najučinkovitejše naprave na voljo s še nižjim minimumom, ” pravi profesor Kevin Anderson iz Univerze v Manchestru. V državah z zmernimi zimami je potrebna tudi boljša izolacija, zlasti ker se trenutno fosilna goriva – zemeljski plin – večinoma uporabljajo za ogrevanje.

7. Pogozdovanje

Uničenje gozdov po vsem svetu za rančiranje, plantaže, pa tudi za les, povzroča približno 10% emisij toplogrednih plinov. To je največji megatrend, ki še ne kaže v pravo smer: letne izgube dreves so se od leta 2000 približno podvojile. To je še posebej zaskrbljujoče, saj je ustavitev krčenja gozdov in sajenje novih dreves, vsaj v teoriji, med najcenejšimi in najhitrejšimi načini zmanjševanja emisij ogljika. Ampak pogozdovanje ne dobi podpore, ki jo potrebuje, pravi Michael Wolosin iz Forest Climate Analytics. “Podnebna politika premalo financira gozdove – prejmejo le približno 2% podnebnega financiranja.” Poleg tega so od leta 2010 bogate države in večstranske institucije namenile 2,3 milijarde dolarjev, v primerjavi s financiranjem sektorjev, ki pospešujejo krčenje gozdov, je to zelo malo. “Samo Brazilija in Indonezije sta v istem časovnem obdobju vložili 276 milijard dolarjev, le v štiri proizvode: palmovo olje, sojo, govedino in les,” pravi Franziska Haupt iz Climate Focusa.
Ali se bodo ti megatrendi uveljavili dovolj hitro, da bi se izognili najhujšim podnebnim spremembam? To bo pokazal čas in naša volja spremeniti navade.

Vir: The Guardian

(Visited 41 times, 1 visits today)