10:00 dop KMETIJSTVO-IN-GOZDARSTVO, OKOLJE

Nizozemska vasica ReGen – popolnoma samooskrbna vizija prihodnosti?

Vas ReGen blizu Amsterdama ne potrebuje ne električnega omrežja ne trgovin s hrano. Je model za prihodnost – popolna samooskrba in popoln krogotok snovi.

Če torej živimo v eni od hiš v novi soseski v predmestju Amsterdama, imamo dnevno sobo ob notranjem zelenjavnem vrtu. Zunaj pa imamo še en, sezonski vrt. Na ulici najdemo vse, kar bomo jedli – na visoko tehnoloških stolpih – njivah.

regen3

Vse v notranjem krogu – tudi odpadki

Soseska bo prva ReGen vas, nov model skupnosti, ki je zasnovan tako, da je popolnoma samooskrben – vzgaja vso svojo hrano, proizvaja svojo energijo in predeluje odpake v krožnem toku.

Vsi gospodinjski odpadki, ki so primerni za kompost, bodo hranili živino ali črne bojevniške muhe, ki so hrana za ribe. Ribji izločki bodo gnojili akvakulturni sistem, ki proizvaja sadje in zelenjavo. Sezonske vrtove pa bodo gnojili z živalskim gnojem.

Sodobne metode pridelovanja hrane

Soseska bo proizvedla mnogoče več hrane na enakem prostoru in z manj viri kot tradicionalne kmetije s pomočjo naprednih metod – kombinacijo aeroponike, akvaponike, permakulture, gozdov hrane in organskega kmetovanja. Akvaponika denimo proizvede 10- krat več pridelka z 90 % manj porabe vode.

regen5

“Pričakujemo tone viška hrane vsako leto – zelenjavo, sadje, oreške, stročnice, ribe, jajca, piščane, mlečne izdelke – ki lahko uspevajo ves čas, skozi celo leto, na vertikalnih vrtovih kot dopolnilo sezonskemu vrtu zunaj,” pove James Ehrlich, vodilni pri ReGen Villages iz Kalifornije, ki bo tudi vodja projekta. Dizajn so zasnovali skupaj z dansko arhitekturno firmo Effekt.

Energija in voda

Skupnost bo sama proizvajala tudi energijo, s kombinacijo geotermalne, solarne, vetrne energije ter energije iz biomase. Pametno upravljanje bo poskrbelo za distribucijo, napajalo bo tudi električne avtomobile.

Bioplinarna bo odpadke, ki niso primerni za kompostiranje, spremenila v energijo in vodo. Vodni sistem bo zbiral deževnico in odpadne vode ter jih redistribuiral za zalivanje zunanjih vrtov in za akvaponični sistem.

Gre za prvo takšno vas, ReGen pa jih namerava graditi po vsem svetu

“Na globalni ravni bomo na novo definirali razvoj nepremičnin – z ustvarjanjem regenerativnih sosesk, kjer bomo proizvedli več organske hrane, več čiste vode in čiste energije ter izkoristili več odpadkov, kot če imeli na tem prostoru permakulturno kmetijo,” poudarja Ehrlich.

regen

Prva vas bo v bližini Amsterdama, na obrobju mesta Almere. V njej bo 100 hiš ter 35 aparmtajskih hišk. Naslednje vasice načrtujejo na Švedskem, Norveškem, Danskem in v Nemčiji.

“Začenjamo kot Tesla eko vasic,” še doda Ehrlich. “To je ideja. Zato začenjamo na severu Evrope. Naslednji izziv so drugačni klimatski pogoji, kot je Bližnji vzhod. Od tam pa pričakujejo odprta vrata za podeželje Indije, podsaharsko Afriko … “Če bomo nadaljevali z dosedanjimi praksami gradnje v ndiji in Afriki, planet ne bo preživel,” je prepričan.

regen4

V Almeru bo vas proizvedla približno pol hrane – ne bodo namreč vzgajali npr. kave in banan. Višek energije pa bo šel v lokalno omrežje. Na nekaterih lokacijah pa pričakujejo popolno samooskrbo.

 

Vir: fastcompany.com, regenvillages.com, effekt.dk

Foto: Effekt (effekt.dk)

(Visited 703 times, 1 visits today)
Close