LOGO_LUPA_web

Nov bivak v Triglavskem narodnem parku – visokogorsko zatočišče s čudovitim razgledom

oktober 3, 2016
Bivak II na Jezerih (Foto: Anže Čokl)

Člani Alpinističnega odseka Jesenice so zadnjega septembra s pomočjo slovenskih podjetij in številnih prostovoljcev postavili sodobno visokogorsko zatočišče v osrčju Julijskih Alp, Bivak II na Jezerih.

Notranjost bivaka (Foto: Anže Čokl)
Notranjost bivaka (Foto: Anže Čokl)

Bivak nudi skromno, a varno zatočišče na 2118 m

Bivak stoji visoko nad dolino Vrata v Triglavskem narodnem parku – z razgledom na mogočno severno steno Triglava. Bivak nudi zavetje do šestim obiskovalcem s skupnim ležiščem, klopjo, zložljivo mizo, priročnim skladiščem ter dvojnim USB priključkom za polnjenje mobilnih telefonov.

Z bivakom upravlja Alpinistični odsek Jesenice, kjer so tudi aktualne informacije o odprtosti in stanju njihovih bivakov.

Stoji na istem mestu kot njegov predhodnik, ki je zdržal 80 let!

Bivak je bil na istem mestu prvič postavljen leta 1936. Zasnovali in zgradili so ga Skalaši – starojeseniški alpinisti, ki so ves material na goro znosili na lastnih plečih. Kljub preprostim materialom, a funkcionalnim rešitvam, je bivak kljuboval ekstremnim vremenskim pogojem častitljivih 80 let.

Maja Perko, načelnica AO Jesenice: “Bivak je postavljen! Prav tam v objemu najvišjih gora, kjer je bilo njegovo mesto skoraj stoletje. Dobesedno osupli smo bili nad iznajdljivostjo in premišljenostjo prvograditeljev in tako ohranili osnovno obliko, nadgradili nekaj detajlov in upam si reči, da bo novi bivak odlično služil še vsaj naslednjih 80 let!”

Lansko jesen je bil stari bivak zaradi dotrajanosti s helikopterjem Slovenske vojske prepeljan v dolino in poklonjen Slovenskemu planinskemu muzeju v Mojstrani, kjer si ga lahko ogledamo.

Logistično zahtevna postavitev (Foto: Anže Čokl)

V postavitev vloženega veliko prostovoljnega dela

Po letu dni raznih zapletov, zakonskih omejitev zaradi lokacije v osrčju Triglavskega narodnega parka, predvsem pa zaradi prostovoljnih ur dela članov alpinističnega odseka Jesenice ter odločenosti posameznikov, je rekonstrukcija bivaka II na Jezerih naposled uspešno končana.

“Vsi sodelujoči pri projektu smo pomagali prostovoljno in svoj čas, delo, znanje in izkušnje vložili v projekt z željo,” dodaja Anže Čokl, “da bi novi bivak še desetletja odlično služil obiskovalcem tega divjega, manj obiskanega predela Julijcev. Želimo si tudi to, da bi bili obiskovalci skrbni in odgovorni uporabniki tega dragocenega zavetja.”

Bivak z 'najlepšo kuliso v Sloveniji' (Foto: Anže Čokl)
Bivak z ‘najlepšo kuliso v Sloveniji’ (Foto: Anže Čokl)

 


Sodelujoči so posebej veseli tudi zato, ker so k projektu novega bivaka v osrčju Julijskih Alp uspeli privabiti domača podjetja, katerim gre posebna zahvala, saj brez njih bivaka ne bi bilo.

Bivak so s pomočjo donatorjev KOV, Impol, Sij Acroni, Društvo gorske reševalne službe Jesenice, Reflex, Elektro Gorenjska, Enos, PIN+, WURTH, Merkur trgovina, Tavči Tatoo, Tapro Grosist, Prevozi Zorko in Anžeta Čokla izdelali ter prepeljali s pomočjo pilotov Slovenske vojske člani Alpinističnega odseka Jesenice.

Arhitektura: Darko Bernik – na osnovi prvotnega načrta bivaka iz leta 1936, ki ga je zasnoval Karel Korenini.
Statika in konstrukcija: Rok Feldin in Darko Bernik
Inženiring in svetovanje: Darko Bernik, Mirko Klinar, Anže Čokl, Maja Perko, Raf Kolbl, Rajko Tušek
Kritina in fasada: Impol, Zasteklitev: Reflex
Glavni izvajalci:  Darko Bernik, Mirko Klinar – izvajalca »kovinskega« dela, Maja Perko in Raf Kolbl – izvajalca »lesenega« dela, Rajko Tušek – pomagal pri kovinskem in lesenem delu, sodelovali so tudi Aleksandra Božnar, Metod Smolej, Majda Reberšak, Božo Družijanič, Marko Štojs
Helikopterski prevozi: Posadka helikopterja Slovenske vojske
Fotografije in video: Anže Čokl


 

(Visited 55 times, 1 visits today)

Komentirajte prvi

Pustite sporočilo

Vaš e-poštni račun ne bo objavljen.

*