LOGO_LUPA_web

Kako zgraditi zimsko zatočišče za brezdome mačke?

Temperature zunaj so že zelo nizke, posebej ponoči. Za mačke, ki nimajo svojega doma, je to zelo kritično obdobje, ki marsikdaj lahko pomeni preživeti ali ne preživeti. Zavedati se moramo, da je za mačke pozimi zavetje lahko celo bolj nujno od hrane in vode.

Dobra novica pa je, da lahko tako zavetje naredimo sami – preprosto in poceni.

Potrebujemo:

  • večjo plastično škatlo – lahko je v obliki gajbice, lahko je zabojček …
  • stiropor – pozor – stiropor je strupen za mačke, zato je pomembno kupiti takega, ki se ne drobi
  • slamo
  • močan lepilni trak
  • nož za pomoč pri ‘gradnji’
  • kakšno staro odejo

Kako se lotimo dela?

1. V zabojček izrežemo 2 luknji, ne čisto pri tleh, in dovolj veliki, da bo mačka šla lahko skozi. Dvojni vhod mačkam pomeni večjo varnost. Če bo hiška stala na prepišnem območju, bo dovolj tudi ena luknja.

2. Z notranje strani gajbico obložimo s stiroporom, v katerega tudi izrežemo luknje. Med stiropor in steno hiške zatlačimo nekaj slame za dodatno izolacijo. S preostalo slamo napolnimo hiško, kolikor gre. Na vrh lahko položimo odejo – če bomo od časa do časa preverili, ali ni slučajno mokra – v tem primeru je bolje, da je ni.

3. Pokrijemo gajbico s pokrovom. Če ga nima, je to lahko deska, iverica, kos plastike – najbolje obložen na vrhu s starim gumijastim predpražnikom. Idealno je streha malo večja od gajbice, da zaščiti tudi oba vhoda. Pokrov močno pritrdimo z lepilnim trakom, oblepimo tudi morebitne špranje.

4. Hiško postavimo na varno lokacijo, stran od prometnih cest, nekam, kjer ne bo motila drugih ljudi in kjer ljudje ne bodo motili mačk. Vhod naj bo na strani, ki je vsaj malce zaščitena – z grmovjem, na primer. Če je možno, naj bo gajbica vsaj malce dvignjena od tal – v primeru dežja in več cm zapadlega snega je to zelo pomembno, pa tudi bolj varno pred kužki.

Če pa jim lahko ponudimo dom in omogočimo premraženim tačkam svoj kavč, pa še toliko bolje!

Še VIDEO navodila:

Vir: Catington Post

Preberite tudi:

Pia_naslovna
Čudovita panterka Pia išče dom!

...  041-991-682 ali ana@dzzz-kranj.si Mačke in mački, ki iščejo dom s pomočjo Društva za zaščito živali ...

Foto: freakingdani/Twitter (vir: thisisinsider.com)
Romantičen sprehod po plaži

Niste samo vi tisti, ki si med oddihom na morju privoščite romantičen sprehod po plaži. Tudi ta dva pingvina sta se z 'roko v roki' sprehodila po  ...

netopir
Ljubka netopirčica Luna se vsak večer vrne k svoji rešiteljici

Majhen dojenček netopirja je bil tako slaboten, da ni mogel uporabljati svojih kril. Društvo Animals Lebanon je prejelo email sporočilo, da netopir ...

Koko in njena skrbnica Penny
Umrla je Koko, ambasadorka goril

Fundacija za gorile The Gorilla Fundation je prejšnji teden razglasila žalostno novico, ki je odmevala po vsem svetu: umrla je Koko, gorila, stara 4 ...