LOGO_LUPA_web

Znanstveniki so se zedinili: to je hrana št. 1 za ohranjanje mladosti

Kaj, če vam povemo, da obstaja skrivnost kako ostati mlad in imate do nje takojšnji dostop? Staranje je vedno znova aktualna tema, ki zanima tudi znanstvenike. Ti so pred kratkim ugotovili kako lahko ohranimo mladost.

V 12 mesecev dolgi raziskavi so znanstveniki raziskovali vpliv določenih živil na miši. Odkrili so, da so starejše miši, ki so jih hranili z vodo, ki je imela dodano naravno spojino imenovano nikotinamid mononukleotid, bile bolj zdrave in so uživale v več različnih koristih. Imele so boljše skeletne mišice, izboljšano inzulinsko občutljivost, izboljšano aktivnost jeter in oči, so bile bolj aktivne, imele boljši imunski sistem in so izboljšale tudi svojo telesno težo. Spojino nikotinamid mononukleotid najdemo v brokoliju, kumarah, zelju in avokadu. Tako je, rezultati so pokazali, da lahko s povečanjem takšne zelenjave upočasnimo proces staranja.

10 koristi uživanja brokolija

Poleg koristnih lastnosti proti staranju pa ima uživanje brokolija tudi druge koristne lastnosti.

  1. appetite-1238250_webV boj z rakom: Brokoli in druga zelenjava iz družine križnic (cvetača, brstični ohrovt, zelje) pomagajo v boju z rakom in dvigne naš imunski sistem.
  2. Zmanjšuje holesterol: Je poln topnih vlaknin, ki nase vežejo holesterol in ga odplaknejo iz našega telesa.
  3. Zmanjšuje alergične reakcije in vnetja: Vsebuje zelo veliko omega 3 maščobnih kislin, ki imajo proti vnetne lastnosti.
  4. Močan antioksidant: Je poln vitamina C, ki je dober za naš imunski sistem.
  5. Zdrave kosti: Vsebuje veliko kalcija in vitamina K, ki sta ključna za vitalne, zdrave kosti in sta preventiva pri osteoporozi.
  6. Zdravo srce: Proti vnetne lastnosti brokolija pomagajo pri poškodovanih krvnih žilah, ki jih povzročajo vnetja pri različnih boleznih.
  7. Dietno živilo: Ima malo ogljikovih hidratov in veliko vlaknin, ki pomagajo pri prebavi, zaprtju in ohranja nizek nivo sladkorja v krvi.
  8. Odličen za detoksikacijo: Visoka vsebnost vlaknin pomaga iz telesa odplakniti toksine.
  9. Zdrava koža: Pri zdravi koži ni pomemben le zdrav lest, ampak tudi odpornost. Antioksidanti, vitamin C, minerala baker in cink v brokoliju pomagajo pri vzdrževanju zdrave kože.
  10. Zdrave oči: Brokoli vsebuje beta karoten, vitamin A, fosfor in druge vitamine, kot so B kompleks, vitamin C in E. Vse to so bogata hranila, ki ohranjajo naše oči zdrave.

Preberite tudi:

blonde-677779_640
Na sonce za vitamin D

Prebivalci razvitih držav imajo premalo stika z naravnim okoljem, premalo so v stiku z naravo in soncem, posledično do njih ne sežejo ugodni učink ...

domaca-lekarna-2
Kaj naj vsebuje domača potovalna lekarna?

Potovalno torbico za na pot poleg nujnih in malo manj nujnih zdravil napolnimo tudi s prehranskimi dopolnili in kozmetiko – izdelki ne zasedejo veli ...

kolesarjenje
Poletne aktivnosti, s katerimi boste ‘pokurili’ največ kalorij

Ko posije sonce, se radi odpravimo v naravo, kjer se lahko zabavamo z različnimi aktivnostmi. Prav priročno pa nam aktivnosti poleg zabave nudijo tu ...

shutterstock_559695478
5 navad, s katerimi škodujemo svojemu psihičnemu zdravju

"Moderen način življenja ni dober za mentalno zdravje," je znamenit stavek sociloga Jeana Twenga. Živimo v svetu, kjer je vse na dosegu roke - na p ...