LOGO_LUPA_web

Vsebina

5 rastlin za lažje dihanje

Pred sezono pogostih prehladnih obolenj in v času, ko je zamašen nos zelo pogost pojav, predstavljamo nekaj rastlin, ki pripomorejo k temu, da se lažje diha.

#1 Origano

Origano vsebuje karvacrolno in rožmarinsko kislino, ki naravno delujeta proti zamašenim dihalnim potem. Origano vsebuje tudi antioksidante, ki podpirajo naš imunski sistem med prehladi.  Najbolje raste na soncu v dobro drenirani zemlji. Najbolje je, da ga imamo v lončnici. Lahko ga uživamo svežega ali sušenega.

oregano-2662890_640

#2 Evkaliptus

Evkaliptusova zdravilna moč izhaja iz snovi, ki jo vsebuje. Cineola se lahko uporablja za lajšanje kašlja, boj proti zamašenem nosu in pomiritev sinusov. Antioksidanti v evkaliptusu so še dodatno orožje. Evkaliptus je sicer zelo visoko drevo, lahko pa ga posadimo v lončnico kot grmiček. Potrebuje zelo veliko sonca. Z evkaliptovim oljem ali mazilom se namažemo po prsih za blaženje dihalnih težav.

eucalyptus-2086785_640

#3 Meta

Meta vsebuje mentol, ki je izredno učinkovit za čiščenje dihalnih poti, hkrati pa ima antihistaminični učinek in pomaga tudi v primeru alergij. Ko vdihujemo meto, vdihujemo svežino. Meti ustreza polsončna lega in dobro drenirana zemlja. Sveže liste lahko dodajamo številnim jedem ali pa si iz mete pripravimo čaj.

peppermint-2496363_640

#4 Navadni pljučnik

Kot pove že ime, rastlina spominja na tkivo pljuč. Za izboljšanje zdravja pljuč in dihal se navadni pljučnik uporablja že od 17. stoletja. Ima zelo lepe cvetove in je zelo odporna rastlina. Najblje uspeva v senci – zunaj v senci dreves. Liste lahko skuhamo kot liste špinače.

lungwort-2280718_640

#5 Bezeg

Bezeg povečuje prekrvavitev, s tem pa odpira žile, kapilare in pljuča. Grm posadimo zunaj na sonce ali v delno senco. Najbolje uspeva v zemlji s pH med 6 in 8.

elder-2389375_640

 

Vir: theheartysoul.com

 

Preberite tudi:

young-woman-2239269_640
10 mitov o prehladih

Začenja se sezona respiratornih obolenj – pa imamo res prave informacije o njih? Na rednem letnem srečanju Sekcije za preventivno medicino pri Slo ...

tooth-2414909_web
Naravne alternative zobni pasti

Skrbite za svoje telo in svoje zdravje? Morda že jeste ekološko hrano, za nego telesa uporabljate naravna mila in telovadite, da bi se dobro počuti ...

Foto: healthycures.com
Kurkumina limonada učinkovita proti depresiji

Vemo, da je kurkuma zelo dobra za naše zdravje, kot kaže, pa še ne poznamo vseh razsežnosti pozitivnih učinkov te korenine. Poleg tega, da deluje ...

adventure-1868817_web
10 vsakodnevnih navad za več energije

Se tudi vam zdi, da imajo nekateri ljudje preprosto več energije kot drugi? Z nekaj manjšimi spremembami v našem življenjskem slogu si lahko pove ...