LOGO_LUPA_web

Vsebina

5 rastlin za lažje dihanje

Pred sezono pogostih prehladnih obolenj in v času, ko je zamašen nos zelo pogost pojav, predstavljamo nekaj rastlin, ki pripomorejo k temu, da se lažje diha.

#1 Origano

Origano vsebuje karvacrolno in rožmarinsko kislino, ki naravno delujeta proti zamašenim dihalnim potem. Origano vsebuje tudi antioksidante, ki podpirajo naš imunski sistem med prehladi.  Najbolje raste na soncu v dobro drenirani zemlji. Najbolje je, da ga imamo v lončnici. Lahko ga uživamo svežega ali sušenega.

oregano-2662890_640

#2 Evkaliptus

Evkaliptusova zdravilna moč izhaja iz snovi, ki jo vsebuje. Cineola se lahko uporablja za lajšanje kašlja, boj proti zamašenem nosu in pomiritev sinusov. Antioksidanti v evkaliptusu so še dodatno orožje. Evkaliptus je sicer zelo visoko drevo, lahko pa ga posadimo v lončnico kot grmiček. Potrebuje zelo veliko sonca. Z evkaliptovim oljem ali mazilom se namažemo po prsih za blaženje dihalnih težav.

eucalyptus-2086785_640

#3 Meta

Meta vsebuje mentol, ki je izredno učinkovit za čiščenje dihalnih poti, hkrati pa ima antihistaminični učinek in pomaga tudi v primeru alergij. Ko vdihujemo meto, vdihujemo svežino. Meti ustreza polsončna lega in dobro drenirana zemlja. Sveže liste lahko dodajamo številnim jedem ali pa si iz mete pripravimo čaj.

peppermint-2496363_640

#4 Navadni pljučnik

Kot pove že ime, rastlina spominja na tkivo pljuč. Za izboljšanje zdravja pljuč in dihal se navadni pljučnik uporablja že od 17. stoletja. Ima zelo lepe cvetove in je zelo odporna rastlina. Najblje uspeva v senci – zunaj v senci dreves. Liste lahko skuhamo kot liste špinače.

lungwort-2280718_640

#5 Bezeg

Bezeg povečuje prekrvavitev, s tem pa odpira žile, kapilare in pljuča. Grm posadimo zunaj na sonce ali v delno senco. Najbolje uspeva v zemlji s pH med 6 in 8.

elder-2389375_640

 

Vir: theheartysoul.com

 

Preberite tudi:

zelisca-na-vrtu
Zelišča – popestritev gred

...  so dokaj nezahtevna in prilagodljiva skupina rastlin. Če jim zagotovimo prostor, ki je obsijan s soncem vsaj pet ur na ...

shutterstock_559695478
5 navad, s katerimi škodujemo svojemu psihičnemu zdravju

...  za vogalom - ni nam treba ure in ure vzgajati ali nabirati rastlin ter loviti in ubijati živali. Ni nam treba več trdo garati, a ...

paradiznik in zelje
Dobre sosede na vrtu 2. del: paradižnik in zelje

...  sosed je način, ki izkorišča ugoden medsebojen vpliv rastlin na uspešno rast. Nekatere rastline skoraj čudežno pomagajo drugim - bodisi ...

pomlad je pravi čas za prenehanje kajenja
Kako se upreti tobaku? 5 nasvetov za lepši začetek pomladi

Prišla je pomlad, čas športanja v naravi, druženja na igrišču, priprav na maratone in hkrati čas za nove zaobljube. Ali obnovo tistih, ki smo s ...