LOGO_LUPA_web

Foto: Paolo Saglia

Kuhinja za brezdomce, v kateri iz zavržene hrane pripravljajo 5 zvezdične obroke

Milanski chef Massimo Bottura, ki je za svoje kulinarično ustvarjanje v svoji restavraciji Osteria Francescana prejel 3 Michelinove zvezdice, v kuhinji za brezdomce Refettorio Ambrosiano pripravlja vrhunske kulinarične menije iz hrane, ki bi jo trgovine sicer zavrgle.

Foto: Paolo Saglia
Foto: Paolo Saglia

“Gre za nekaj revolucionarnega. Ljudem vračamo dostojanstvo,” poudarja Bottura, ki skupaj s prostovoljci ne poskrbi le za vrhunske obroke, temveč tudi za vrhunsko postrežbo – za razliko od siceršnjh kuhinj, kjer se brezdomci prehranjujejo in imajo samopostrežno obliko.

Foto: Caritas Ambrosiana
Foto: Caritas Ambrosiana

Prihranili 25 ton hrane

Na to idejo je prišel pred tremi leti, od takrat so prihranili približno 25 ton hrane, ki bi sicer pristala v smeteh, postregli 16 tisoč obrokov, pri čemer  je sodelovalo 210 priznanih chefov in 600 prostovoljcev. Kuhinjo podpira tudi lokalna cerkvena skupnost.

Foto: Emanuele colombo
Foto: Emanuele colombo

Bottura je zasnoval neprofitno organizacijo Hrana za dušo, odprli so še kuhinjo za brezdomce v Rio de Janeiru in Londonu, v načrtu pa so še nove ‘poslovalnice’ v Los Angelesu, Berlinu in Parizu.

Vir: foodforsoul.it

 

 

Preberite tudi:

Morandi ob sončnemu zahodu, njegovem najljubšem času dneva, ko se zdi da svet miruje. "Ljudje mislimo, da smo super bitja, vendar po mojem mnenju nismo nič," pravi Morandi. "Moramo se prilagoditi naravi."
Spoznajte človeka, ki že 28 let živi na samotnem otoku

Maura Morandija je pred skoraj tremi desetletji po naključju naplavilo na otok Budelli. Tam je nato ostal za vedno in ni nikoli odšel. Mauro Mora ...

water-3213048_640
Zgodovina plavanja

Prvi podatki o plavanju segajo v 4. stoletje pred našim štetjem, ko so stari Egipčani plavalce upodabljali tudi na svojih kulturnih spomenikih. Zar ...

DOUNIAMAG-JAPAN-SWIM-PACIFIC-RECORD-ENVIRONMENT
Preplaval bo Tihi ocean od Japonske do San Francisca

Skozi divjo vodo, mimo morskih psov in pekočih meduz, se je francoski plavalec Ben Lecomte podal na nevarno pot, da, kot prvi človek na svetu, osvoj ...

toča
Narava nam odgovarja: vaš način življenja je nesprejemljiv

Ekstremni vremenski pojavi, ki se bodo po prepričanju okoljskih strokovnjakov ob sedanjem segrevanju planeta še okrepili, so v preteklih letih najbo ...