LOGO_LUPA_web

Vsebina

Naredimo sami: Vintage zeliščni vrt na kuhinjski polici

Bazilika, rožmarin, timijan, meta in druga zelišča v starih vintage pločevinkah? Seveda! Lep okras v kuhinji in obenem sveža zelišča, ki nam popestrijo jedi in pijače.

Vintage navdihnjene pločevinke lahko kupite v trgovini ali na spletu ali pa uporabite katerekoli druge, ki so vam všeč. Uporabite lahko katerekoli oblike. Za ta preprost projekt boste potrebovali tudi različna zelišča. Tista, ki jih v trgovini dobimo v majhnih plastičnih lončkih.

Zasadite lahko izbor zelišč povsem po vaši izbiri, a ne pozabite, da rastline najbolje skupaj izgledajo v neparnih številkah. Idealni številki za kuhinjsko polico sta pet ali sedem.

Da poskrbimo za zelišča, ne pozabimo na zalivanje. Zgornja plast zemlje mora biti vlažna, zato jo redno škropimo. A pozor, zelišč ne zalivamo, saj pločevinke nimajo drenažnih lukenj, prevelika količina vode pa lahko povzroči gnilobo.

Kaj potrebujemo:

  • različna zelišča
  • vintage pločevinke
  • prst

Kako se lotiti:

1. Zelišča vzamemo iz plastičnih lončkov. Rastline iz trgovin imajo velikokrat zelo zaraščene korenine, ki lahko tudi pokukajo skozi drenažne luknje na dnu lončka. Na to moramo biti pozorni, saj korenin ne smemo potrgati. Če gre rastlina težko iz lončka, jo požgečkamo po koncih korenin, ki gledajo iz lončka. Rastlina se bo tako sprostila.

zelisca 1

 

2. S prsti nežno odstranimo odvečno zemljo okoli korenin.

zelisca 3

 

3. V pločevinko nasujemo približno 2 cm prsti. Vanjo položimo zelišče in zasujemo s prstjo. Zelišče rahlo pritisnemo navzdol, da se lepo vsede, a ne pritiskamo preveč, saj ne želimo pomečkati koreninc.

zelisca 2

 

4. Ponovimo korake, dokler ne posadimo vseh zelišč. Razporedimo jih na okensko polico in dodamo kuhinji čudovit ‘vintage’ pridih.

zelisca 5

Vir in fotografije: ES Homes&Property

Preberite tudi:

bonsai_web
15 fotografij najlepših bonsajev

Bonsaj je zelo stara japonska umetnost vzgoje dreves v majhni obliki. Majhno drevo običajno raste v majhnem lončku ali podstavku. Drevesca se obrezu ...

sprout-1663477_640
Gojenje kalčkov

...  si lahko svoj vir vitaminov, vzgojimo kar na okenski polici in sicer v obliki kalčkov. Katera semena izbrati? Kalimo lahko ...

holly-2865955_640
Bodika – za okras in za zdravje

V hladnejših mesecih večini rastlin pri nas odpadejo listi ali celo iglice. Tako je v tem času veliko težje najti primerne rastline za krašenje d ...

koprive_0000_IMG_7517
Posušite koprivna semena

Koprive zaradi pekočih listov poznamo prav vsi. Malo manj pa je znana njihova prehrambena in zdravilna vrednost. Novembra je zadnji čas, da morda š ...