LOGO_LUPA_web

pohodnistvo_banner_header

Vsebina

Naredimo sami: Vintage zeliščni vrt na kuhinjski polici

Bazilika, rožmarin, timijan, meta in druga zelišča v starih vintage pločevinkah? Seveda! Lep okras v kuhinji in obenem sveža zelišča, ki nam popestrijo jedi in pijače.

Vintage navdihnjene pločevinke lahko kupite v trgovini ali na spletu ali pa uporabite katerekoli druge, ki so vam všeč. Uporabite lahko katerekoli oblike. Za ta preprost projekt boste potrebovali tudi različna zelišča. Tista, ki jih v trgovini dobimo v majhnih plastičnih lončkih.

Zasadite lahko izbor zelišč povsem po vaši izbiri, a ne pozabite, da rastline najbolje skupaj izgledajo v neparnih številkah. Idealni številki za kuhinjsko polico sta pet ali sedem.

Da poskrbimo za zelišča, ne pozabimo na zalivanje. Zgornja plast zemlje mora biti vlažna, zato jo redno škropimo. A pozor, zelišč ne zalivamo, saj pločevinke nimajo drenažnih lukenj, prevelika količina vode pa lahko povzroči gnilobo.

Kaj potrebujemo:

  • različna zelišča
  • vintage pločevinke
  • prst

Kako se lotiti:

1. Zelišča vzamemo iz plastičnih lončkov. Rastline iz trgovin imajo velikokrat zelo zaraščene korenine, ki lahko tudi pokukajo skozi drenažne luknje na dnu lončka. Na to moramo biti pozorni, saj korenin ne smemo potrgati. Če gre rastlina težko iz lončka, jo požgečkamo po koncih korenin, ki gledajo iz lončka. Rastlina se bo tako sprostila.

zelisca 1

 

2. S prsti nežno odstranimo odvečno zemljo okoli korenin.

zelisca 3

 

3. V pločevinko nasujemo približno 2 cm prsti. Vanjo položimo zelišče in zasujemo s prstjo. Zelišče rahlo pritisnemo navzdol, da se lepo vsede, a ne pritiskamo preveč, saj ne želimo pomečkati koreninc.

zelisca 2

 

4. Ponovimo korake, dokler ne posadimo vseh zelišč. Razporedimo jih na okensko polico in dodamo kuhinji čudovit ‘vintage’ pridih.

zelisca 5

Vir in fotografije: ES Homes&Property

Preberite tudi:

kašelj
Krompir v nogavicah proti kašlju

Angležinja Shannon Williams je osupnila, ko je ugotovila, da krompir deluje proti kašlju. Njena hčerka je dolgo časa ponoči močno kašljala in S ...

arganovo olje
Vse kar morate vedeti o uporabi arganovega olja za lase

Arganovo olje velja za enega najbolj vsestranskih. Lase navlaži od korena do konic, gladi neposlušne štrleče lase in nahrani poškodovane konice.  ...

soda bikarbona
10 trikov s sodo bikarbono, ki bi jih morala poznati vsaka ženska

Če ste kdaj poskušali kakšne domače pripravke, zdravila ali poslušali nasvete svojih babic, ste verjetno opazili, da je soda bikarbona priljublje ...

wc bombice
Naravne čistilne WC bombice

Vsak želi imeti kar se da čisto stranišče. Kdo pa uživa v drgnjenju školjke? In to z največkrat zelo agresevnimi in strupenimi čistili ... Tu  ...