LOGO_LUPA_web

Vsebina

Naredimo sami: Vintage zeliščni vrt na kuhinjski polici

Bazilika, rožmarin, timijan, meta in druga zelišča v starih vintage pločevinkah? Seveda! Lep okras v kuhinji in obenem sveža zelišča, ki nam popestrijo jedi in pijače.

Vintage navdihnjene pločevinke lahko kupite v trgovini ali na spletu ali pa uporabite katerekoli druge, ki so vam všeč. Uporabite lahko katerekoli oblike. Za ta preprost projekt boste potrebovali tudi različna zelišča. Tista, ki jih v trgovini dobimo v majhnih plastičnih lončkih.

Zasadite lahko izbor zelišč povsem po vaši izbiri, a ne pozabite, da rastline najbolje skupaj izgledajo v neparnih številkah. Idealni številki za kuhinjsko polico sta pet ali sedem.

Da poskrbimo za zelišča, ne pozabimo na zalivanje. Zgornja plast zemlje mora biti vlažna, zato jo redno škropimo. A pozor, zelišč ne zalivamo, saj pločevinke nimajo drenažnih lukenj, prevelika količina vode pa lahko povzroči gnilobo.

Kaj potrebujemo:

  • različna zelišča
  • vintage pločevinke
  • prst

Kako se lotiti:

1. Zelišča vzamemo iz plastičnih lončkov. Rastline iz trgovin imajo velikokrat zelo zaraščene korenine, ki lahko tudi pokukajo skozi drenažne luknje na dnu lončka. Na to moramo biti pozorni, saj korenin ne smemo potrgati. Če gre rastlina težko iz lončka, jo požgečkamo po koncih korenin, ki gledajo iz lončka. Rastlina se bo tako sprostila.

zelisca 1

 

2. S prsti nežno odstranimo odvečno zemljo okoli korenin.

zelisca 3

 

3. V pločevinko nasujemo približno 2 cm prsti. Vanjo položimo zelišče in zasujemo s prstjo. Zelišče rahlo pritisnemo navzdol, da se lepo vsede, a ne pritiskamo preveč, saj ne želimo pomečkati koreninc.

zelisca 2

 

4. Ponovimo korake, dokler ne posadimo vseh zelišč. Razporedimo jih na okensko polico in dodamo kuhinji čudovit ‘vintage’ pridih.

zelisca 5

Vir in fotografije: ES Homes&Property

Preberite tudi:

kosarica v ozadju granja korridorja 10
Cinije – simbol dobrodošlice in srčnosti ljudi

Cvetje v jeseni je najlepše, zlasti na vrtovih, kjer je veliko sonca, čist zrak in bližina reke. Idilično sliko sem ujela v vasi Crvena Rek ...

IMG_7440
Rogovilček – vitamini z roba njive

Rastlino z rahlo nazobčanimi listi in drobnimi belimi cvetovi imamo pri nas večinoma za nadležen plevel ali pa je sploh ne opazimo. Le malokdo pa v ...

Foto: Amarant
Amarant – slovenska ekološka semenarska hiša

Blagovna znamka Amarant je letos aprila praznovala 10. obletnico obstoja. Toliko časa že organizira slovensko pridelavo ekoloških semen v sodelovan ...

houseplants-792091_1280
8 pravil za lepe sobne rastline

S hladnejšimi in bolj deževnimi dnevi bomo manj časa preživeli v naravi. Da pa je ne bomo preveč pogrešali, poskrbimo tako, da dom opremimo s so ...

Komentirajte prvi

Pustite sporočilo

Vaš e-poštni račun ne bo objavljen.


*