LOGO_LUPA_web

Naredimo sami: Vintage zeliščni vrt na kuhinjski polici

Bazilika, rožmarin, timijan, meta in druga zelišča v starih vintage pločevinkah? Seveda! Lep okras v kuhinji in obenem sveža zelišča, ki nam popestrijo jedi in pijače.

Vintage navdihnjene pločevinke lahko kupite v trgovini ali na spletu ali pa uporabite katerekoli druge, ki so vam všeč. Uporabite lahko katerekoli oblike. Za ta preprost projekt boste potrebovali tudi različna zelišča. Tista, ki jih v trgovini dobimo v majhnih plastičnih lončkih.

Zasadite lahko izbor zelišč povsem po vaši izbiri, a ne pozabite, da rastline najbolje skupaj izgledajo v neparnih številkah. Idealni številki za kuhinjsko polico sta pet ali sedem.

Da poskrbimo za zelišča, ne pozabimo na zalivanje. Zgornja plast zemlje mora biti vlažna, zato jo redno škropimo. A pozor, zelišč ne zalivamo, saj pločevinke nimajo drenažnih lukenj, prevelika količina vode pa lahko povzroči gnilobo.

Kaj potrebujemo:

  • različna zelišča
  • vintage pločevinke
  • prst

Kako se lotiti:

1. Zelišča vzamemo iz plastičnih lončkov. Rastline iz trgovin imajo velikokrat zelo zaraščene korenine, ki lahko tudi pokukajo skozi drenažne luknje na dnu lončka. Na to moramo biti pozorni, saj korenin ne smemo potrgati. Če gre rastlina težko iz lončka, jo požgečkamo po koncih korenin, ki gledajo iz lončka. Rastlina se bo tako sprostila.

zelisca 1

 

2. S prsti nežno odstranimo odvečno zemljo okoli korenin.

zelisca 3

 

3. V pločevinko nasujemo približno 2 cm prsti. Vanjo položimo zelišče in zasujemo s prstjo. Zelišče rahlo pritisnemo navzdol, da se lepo vsede, a ne pritiskamo preveč, saj ne želimo pomečkati koreninc.

zelisca 2

 

4. Ponovimo korake, dokler ne posadimo vseh zelišč. Razporedimo jih na okensko polico in dodamo kuhinji čudovit ‘vintage’ pridih.

zelisca 5

Vir in fotografije: ES Homes&Property

Preberite tudi:

Foto: thewillowbank.com, modernfarmer.com
Naredimo sami: Prostor pod senco iz vrbovih vej

...  vej v zemljo si lahko pomagamo z orodji, s katerimi v tleh naredimo luknje. Za boljši razvoj korenin naredimo zareze v lubje na ...

dishwasher-soap
Naredimo sami: Domače tablete za pomivalni stroj

Domače tablete za pomivalni stroj? Seveda! Doma narejene tablete so izdelane iz manj škodljivih snovi, posodo pa operejo enako učinkovito, kot tist ...

repelent ploščica
Naredimo sami: Repelent masažne ploščice

...  zelišč v kokosovem olju. Pripravimo vodno kopel. Kopel naredimo iz dveh posod: spodnje, večje posode, ki vsebuje vročo vodo in ...

herb-garden-2294487_web
6 zelišč, ki obarvajo vrt in odganjajo mrčes

V poletnih mesecih, ko veliko časa preživimo na vrtu ali terasi, nas gotovo najbolj moti nadležen mrčes. Na pomoč nam lahko priskočijo nekatera  ...