LOGO_LUPA_web

Koprive v kuhinji in še kje

 

Za mnoge so koprive nadležen plevel, za poznavalce pa okusna hrana in zdravilno zelišče. Koprive vsebujejo vitamine A, B2, C in K1 ter železo, natrij, kalij, kalcij in druge minerale.

Listi kopriv so poraščeni z votlimi dlačicami, katerih ostri vrh ob dotiku prodre v kožo, kjer se zlomi in spusti strupeno tekočino. Ta povzroča izpuščaje, ki pečejo in srbijo. K sreči delovanje strupa ni dolgotrajno. Najlažje jih je nabirati v rokavicah ali s škarjami.

Foto: Igor Fabjan
Foto: Igor Fabjan

Velika kopriva

Od aprila lahko nabiramo mlade liste in poganjke velike koprive. Rastlina je manj pekoča kakor sorodna a manj razširjena mala kopriva. Cveti od maja do oktobra in v tem času nabiramo nadzemne dele rastline. Liste uporabljamo sveže, lahko pa jih tudi posušimo za kasnejšo uporabo.

Sveže koprive lahko pripravimo podobno kot špinačo, okusne pa so tudi v juhi ali omakah. Kuhane koprive izgubijo strup in niso več pekoče. Imajo zamolkel, grenak okus, ki ga izboljšamo z dodajanjem začimb ali smetane.

Foto: Igor Fabjan
Foto: Igor Fabjan

Učinki na zdravje

Koprivni pripravki so uporabni pri slabokrvnosti, priporočljivi so za revmatike, slabotne ljudi in matere po porodu. Prav tako pomirjajo živce, zmanjšujejo sečno kislino, krepijo odpornost proti prehladu in pomagajo pri prebolevanju gripe. Poleg tega je kopriva uporabna tudi pri prebavnih motnjah, oboleli trebušni slinavki in pri jetrnih, žolčnih ter želodčnih obolenjih. Znižuje tudi krvni sladkor, zato koprivo dodajajo številnim čajnih mešanicam, ki jih uporabljamo pri povišanem sladkorju. Korenino največkrat uporabljamo pri težavah z uriniranjem zaradi povečane prostate.

Iz svežih ali posušenih listov lahko pripravimo čaj, ki pomaga pri čiščenju organizma.

Koprive odlične tudi kot gnojilo

Iz kopriv lahko z nekajdnevnim namakanjem v vodi pripravimo tudi odlično tekoče gnojilo, ki pospešuje rast, nastajanje klorofila in povečuje odpornost rastlin proti ušem, gosenicam, pršicam in glivicam. Takšno gnojilo povečuje dejavnost koristnih mikroorganizmov v tleh.

 

Igor Fabjan

 

 

 

 

Preberite tudi:

food-3107271_640
Brez strupov: miši s polj preganjajo s čiliji!

Nobena znanost ni, da miši privlači žitno polje. Da jih kmetje odženejo s svojih pridelkov, uporabljajo različne metode, med katerimi je večina  ...

Foto: Igor Fabjan
Pasijonka – čudovit cvet in okusen plod tudi z naših vrtov

Poletje pretežno na Primorskem postreže tudi z bolj eksotičnimi sadeži. A to niso le številne vrst fig. Med manj običajnimi tujerodnimi rastlina ...

aloe-vera_naslovna
8 sobnih rastlin – glede na vašo osebnost

...  vsepovsod, za boljši zrak v dnevnem prostoru, spalnici, kuhinji, kot poživitev pa v hladnih in mračnih vežah ali ...

Foto: thewillowbank.com, modernfarmer.com
Naredimo sami: Prostor pod senco iz vrbovih vej

Če ste že kdaj imeli opravka z odrezanimi vejami vrbe, veste, da začne odrezana vrba brsteti, če jo vtaknemo v zemljo oziroma pride v stik z vodo. ...