LOGO_LUPA_web

Naredimo sami: naravna zaščita pred klopi

Poleg klasičnih sintetičnih repelentov, ki odganjajo klope, se v zadnjih letih na trgu dobi tudi nekaj precej bolj zdravih zaščitnih sredstev na naravni osnovi. Približke le tem pa lahko ustvarimo tudi doma.

Kako uspešni so, mora vsak posameznik preizkusiti na svoji koži, vsekakor pa velja, da je kljub zaščiti, najbolj pomembno, da sebe in otroke v toplejših mesecih vsak večer dobro pregledamo. Možnost okužbe se namreč s časom veča in po 24 urah je mnogo večja, kot če klopa odstranimo uro ali dve po tem, ko se je prisesal na telo.

Pripravili smo nekaj res preprostih namigov, kaj nam lahko pomaga odgnati klope.

Olje geranije

Olje geranije je eno izmed tistih naravnih sestavin, ki naj bi najbolj uspešno odganjalo klope, tako pri ljudeh, kot tudi pri psih in mačkah. Slednjim kakšno kapljico razmažemo po ovratnici, mi pa se z oljem (20 kapljic zmešamo z dvema žlicama nosilnega olja – olivno, mandljevo …) namažemo po ‘vhodnih’ točkah (če nosimo dolge rokave) – torej po vratu, gležnjih in zapestjih. Če nosimo kratke rokave, pa tudi drugod po koži, s količino ne pretiravamo.

Prekuhani agrumi

Klopom prijetni vonj citrusov ne ugaja. Limono, limeto, pomarančo in/ali grenivko narežemo in kuhamo v vreli vodi eno do dve minuti. Ko se skuhano ohladi, prelijemo v razpršilko in uporabimo. Še bolje je, da sprej vzamemo kar s seboj v naravo (če odhajamo za dlje časa) in se vmes večkrat popršimo.

Limonska trava + evkaliptus + poprova mesta

Zmešamo dve žlici nosilnega olja, 12 kapljic eteričnega olja limonske trave in 6 kapljic eteričnega olja evkaliptusa, ter si ga vmasiramo na kožo. Za lažjo uporabo, sploh če s tem mažemo tudi otroke, pa olje vmešamo v navadno otroško kremo in se namažemo s to mešanico. Mešanici lahko dodamo tudi poprovo meto. Še ena možnost uporabe pa je, da po 10 kapljic vsakega izmed teh treh olj nakapamo v pol litra vode in uporabimo kot razpršilo.

Čudežni Neem

Neem je v zadnjih letih močno raziskovana rastlina, saj naj bi imela vrsto pozitivnih učinkov na naše zdravje. Poleg tega pa je Neem tudi naravni insekticid. To olje lahko že kupimo, če pa ga pripravljamo doma, Neemovo olje pripravimo tako, da zmešamo nekaj kapljic olja s pol litra vode, za bolj prijeten vonj lahko dodamo še nekaj kapljic nam ljubega eteričnega olja. Doma pripravljeno Neemovo olje si pripravljamo sproti, saj je hitro pokvarljivo.

Parfumi vseh vrst

Nekateri pa gredo v boj proti klopom na svoj način. Tako, da se izdatno naparfumirajo, kar naj bi tudi zelo uspešno držalo klope stran.

Preberite tudi:

otroci na vrtu
5 top idej za ustvarjanje na vrtu skupaj z otroki

...  in zaposliti. Pripravili smo nekaj idej … 1.      Naravna ptičja hišica Ptičjo hišico lahko naredimo iz ostankov lesa ali iz ...

olivno-olje
11 nenavadnih načinov uporabe olivnega olja, ki jih morate poznati

Ponesite olivno olje iz kuhinje tudi drugam in poiščite druge presenetljive, a koristne uporabe za vašo kožo, pohištvo, domače živali in še ve ...

limonini-olupki
8 načinov, kako porabiti limonine olupke

...  večkrat jih obrnite in nato posušene olupke shranite v nepredušno posodo. Posušene olupke lahko uporabite za čaj ali v različnih ...

shutterstock_194881526
10 veščin za otroke, ki jim bodo prišle prav za celo življenje

...  vključimo, jim damo priložnost, da spoznajo, kaj je to naravna domača hrana. Skupaj lahko iščemo recepte, izbiramo zelenjavo in ...