LOGO_LUPA_web

Vsebina

4. oktober – Svetovni dan živali

4. oktobra že tradicionalno obeležujemo svetovni dan varstva živali, ki je prvič potekal leta 1931 v Firencah v Italiji na ekološkem kongresu. Z namenom opozoriti na zaskrbljujoči položaj ogroženih živalskih vrst. 4. Oktober so izbrali, ker na ta dan goduje sveti Frančišek Asiški, ki je zagovarjal odgovoren in ljubeč odnos do živali in okolja.

Po nekaterih podatkih je danes na svetu kar 600 milijonov zapuščenih živali, neuradni podatki pa pravijo, da jih je v Sloveniji zaradi neodgovornega skrbništva letno zavrženih kar 4000. Ob tem dnevu si ekipa spletnega portala Pes moj prijatelj še posebej želeli, da bodoči skrbniki hišnih ljubljenčkov dobro premislijo o nabavi domače živali, se doma posvetujejo o negi in nujno poskrbijo za preprečitev rojstev nezaželenih mladičev.

Ob Svetovnem dnevu živali bodo mnoga društva, zavetišča in ostale organizacije še posebej aktivno opozarjali na problematiko, ki je v Sloveniji še kako prisotna.

Na Prešernovem trgu v Ljubljani se bo danes po 16. uri odvijal shod za živali. Društvo za osvoboditev živali in Slovensko vegansko društvo bosta mimoidoče ozaveščala z letaki, slikami in transparenti, na ta način pa seznanjali s pravicami živali.

husse

Zavetišče Ljubljana bo odprto od 10. pa vse do 18. ure zvečer. Vabijo vse, da pridejo obiskati zavetišče, predvsem pa spoznati živali v njem.

V Zavetišču Maribor vabijo na izobraževanje za sprehajalce psov ob 17. uri ali v soboto 7. oktobra ob 13. uri. Izobraževanje je brezplačno in tudi prijava ni potrebna.

Društvo proti mučenju živali Koroške prireja 8. oktobra dobrodelni koncert. S koncertom želijo osveščati o še vedno pereči problematiki zapuščenih živali na Koroškem. Pripravljajo vegansko pogostitev, razstavo risb raznih živali in nastop mnogih glasbenikov, med drugimi tudi Adija Smolarja.

Tradicionalno pa tudi letos poteka zbiralna akcija starega papirja, ki jo organizira Društvo za zaščito živali Kranj. Papir bodo člani društva to soboto, 7. oktobra med 8. in 19. uro sprejemali na standardni lokaciji (TC na Primskovem v Kranju). Tam bo seveda tudi dobrodelna stojnica, ves izkupiček od prodaje papirja in izdelkov pa bo namenjen nikogaršnjim živalim.

Društvo za zaščito živali Pomurja 4. oktobra vabi na stojnico, ki bo postavljena v BTC Murska Sobota. Na voljo bodo njihovi materiali, kot so copate, majice, skodelice, bombažne vrečke, Fridina knjižica … Izkupiček od prodaje bo namenjen živalim, ki so v njihovi oskrbi.

Dogodek Koraki za tačke bo potekal 24 ur, od 6. oktobra od 16. ure do 7. oktobra do 16. ure v Ljubljani na trasi okrog Koseškega bajerja in delu Poti spomina in tovarištva. Vsi ljubitelji živali in športni navdušenci, ki si želijo poleg rekreacije narediti še nekaj dobrega, ga lahko obiščejo kadarkoli v 24-ih urah ter skupaj s svojim pasjim prijateljem pretečejo ali prehodijo poljubno dolžino. Na samem dogodku lahko donirajo tudi pasjo ali mačjo hrano. Na dogodku se bodo predstavile tudi različne organizacije, ki pomagajo brezdomnim živalim, pasji frizer z manjšimi dobrodelnimi storitvami za kužke ter izbrana veterina z uporabnimi nasveti in odgovori na vprašanja.

pexels-photo-126407_web

V vseh Lidlovih trgovinah po Sloveniji do 29. oktobra poteka dobrodelna zbiralna akcija. Zbirajo se prehrambni izdelki za brezdomne živali. Zbrani prispevki bodo namenjeni slovenskim društvom, zavetiščem in azilom za zaščito živali.

Veterinarske ambulante ponujajo 30% cenejše sterilizacije in kastracije:

2.10. do 7.10.: TRISTOKOSMATIH, Ljubljana

9.10. do 14.10.: VETERINARSKA AMBULANTA IZOLA – GOMBAČ VET, Izola

16.10. do 21.10.: VETERINARSKI CENTER PIKA, Maribor

23.10. do 28.10.: AMBULANTA VET BM, Brežice

Med 2. in 9. oktobrom lahko kupci v dm prodajalnah donirajo 50 dm točk in sočasno prejmejo popust na izdelke iz programa živali in priboljšek za hišnega ljubljenčka. Za vsakih zbranih 100 točk bo dm v sodelovanju z različnimi partnerji doniral obrok hrane različnim zavetiščem za živali po Sloveniji.

Preberite tudi:

sunset-2459855_960_720
Slovenski narod se je oblikoval z gorami

  Generalna skupščina Združenih narodov je leta 2003 za Mednarodni dan gora razglasila 11. december. Na ta dan povsod po Sloveniji in svetu ...

cat-845461_640
Pomagajmo prostoživečim živalim – s hrano, odejami in pripomočki

...  so se odločili, da bodo pomagali prostoživečim živalim in tistim, ki zaradi socialne stiske ne zmorejo sami poskrbeti za ...

tit-2777731_640
Hranjenje ptic v zimskem času

Ob mrazu in snežni odeji, se nekatere vrste ptic približajo naseljem. Če jim v okolici svojega doma ponudimo primerno hrano, si jih lahko ogledamo  ...

naslovna kuza_web
V Zagrebu svoja vrata odpira prva pasja restavracija

Ni razloga, da ob obisku Zagreba in tamkajšnjega božičnega sejma pustite svojega kosmatega prijatelja doma. Restavracija za pse je nov projekt pasj ...