LOGO_LUPA_web

Vsebina

Najboljša vadba proti staranju ni plavanje, ampak ples

Vsi vemo, kako pomembna je redna vadba – tako za telo kot tudi za um in dušo. Gibanje je vsesplošno sprejeto kot zdravo početje. A katera vadba je najboljša?

Dejstvo je, da je to odvisno od vsakega posameznika – glede na zdravje pa tudi počutje velja, da nam bolj koristi vadba, ki jo opravljamo z veseljem.

Dolgo časa je veljalo, da je najpopolnejša oblika vadbe plavanje, saj pri plavanju deluje celo telo. Vendar pa ni dostopna vsem – sploh ne celo leto, marsikdo pa tudi ne plava pravilno.

V nedavni študiji, objavljeni v Mejniki v človeški nevroznanosti, so pokazai, da je najbolj učinkovita vadba za upočasnjevanje staranja ples. Starejši, ki so redno plesali, so v raziskavi uspešno zmanjšali znake staranja možganov.

Najboljše pri plesu je, da ni napačne oblike plesanja

Vsi poznamo rek ‘Pleši, kot da te nihče ne gleda,’ predvsem kot metaforo za način življenja. Pomeni pa tudi dobesedno – vseeno je, kako plešemo – tudi narobe je prav! S plesom se lahko sprostimo ali pa plešemo namesto intenzivne kardio vadbe, izboljšamo ravnotežje in okrepimo celo telo. Poleg tega lahko plešemo kjerkoli.

Ples izboljšuje spomin

V raziskavi so ugotovili tudi, da je plesanje edina vadba, ki na naše zdravje učinkuje trajno.  Poleg tega pa izboljšuje spomin – starejši udeležnci raziskave, ki so se morali naučiti serijo različnih plesov, so se zelo izkazali. Pri plesu gre, kot pojasnjujejo raziskovalci, za dvojni spomin – poleg kognitivnega tudi za mišičnega. Telo se nauči pričakovati in povezovati plesne korake, kar pomaga kognitivnemu spominu med plesanjem.

Ko so rezultate primerjali z drugimi atletskimi vadbami, so ugotovili, da imajo plesalci boljši spomin.

Glasba je univerzalni jezik

Še ena dobra plat plesa je, da ob njem poslušamo glasbo, ki deluje sproščujoče. Ples je bil od nekdaj del ritualov, religij, ceremonij. Je naravna in preprosta oblika gibanja, za katero ne potrebujemo nobenih pripomočkov. Plešemo lahko celo ob kuhanju nedeljske juhe!

“Gibanje na splošno izboljšuje življenje, izboljšuje spomin in počutje na dnevni ravni, a ples je edina oblika vadbe, ki nam da občutek, da smo živi!” so še poudarili v raziskavi.

Vir: hackspirit.com

Preberite tudi:

hormoni sreče
Kako sebi in drugim zvišamo hormone sreče?

...  Zvišamo ga tudi z objemi! Endorfin Endorfin deluje protibolečinsko ter tako povečuje telesno vzdržljivost ob obremenitvah. ...

rumi
15 Rumijevih modrosti za svež pogled na življenje

Sufijski pesnik Jajaludin Rumi, ki je v Perziji živel v 13. stoletju, je eden najbolj priznanih bližnjevzhodnih pesnikov. Poleg pesniškega udejstvo ...

dreamcatcher-336639_640
10 citatov indijanskega poglavarja, ki vam bodo dali misliti

Luther Stoječi Medved je bil poglavar Oglala Lakota Sioux indijancev, ki je bil do 11. leta vzgajan v avtohtonem plemenu. Takrat pa so prišli evrops ...

stres na delovnem mestu
5 drobnih navad za manj stresa na delovnem mestu

Najbolj pomembno za naše zdravje pa tudi za našo produktivnost, je po mnenju strokovnjakov, da si znamo privoščiti odmor. Pavza med delom pa mora  ...