LOGO_LUPA_web

Vsebina

Najboljša vadba proti staranju ni plavanje, ampak ples

Vsi vemo, kako pomembna je redna vadba – tako za telo kot tudi za um in dušo. Gibanje je vsesplošno sprejeto kot zdravo početje. A katera vadba je najboljša?

Dejstvo je, da je to odvisno od vsakega posameznika – glede na zdravje pa tudi počutje velja, da nam bolj koristi vadba, ki jo opravljamo z veseljem.

Dolgo časa je veljalo, da je najpopolnejša oblika vadbe plavanje, saj pri plavanju deluje celo telo. Vendar pa ni dostopna vsem – sploh ne celo leto, marsikdo pa tudi ne plava pravilno.

V nedavni študiji, objavljeni v Mejniki v človeški nevroznanosti, so pokazai, da je najbolj učinkovita vadba za upočasnjevanje staranja ples. Starejši, ki so redno plesali, so v raziskavi uspešno zmanjšali znake staranja možganov.

Najboljše pri plesu je, da ni napačne oblike plesanja

Vsi poznamo rek ‘Pleši, kot da te nihče ne gleda,’ predvsem kot metaforo za način življenja. Pomeni pa tudi dobesedno – vseeno je, kako plešemo – tudi narobe je prav! S plesom se lahko sprostimo ali pa plešemo namesto intenzivne kardio vadbe, izboljšamo ravnotežje in okrepimo celo telo. Poleg tega lahko plešemo kjerkoli.

Ples izboljšuje spomin

V raziskavi so ugotovili tudi, da je plesanje edina vadba, ki na naše zdravje učinkuje trajno.  Poleg tega pa izboljšuje spomin – starejši udeležnci raziskave, ki so se morali naučiti serijo različnih plesov, so se zelo izkazali. Pri plesu gre, kot pojasnjujejo raziskovalci, za dvojni spomin – poleg kognitivnega tudi za mišičnega. Telo se nauči pričakovati in povezovati plesne korake, kar pomaga kognitivnemu spominu med plesanjem.

Ko so rezultate primerjali z drugimi atletskimi vadbami, so ugotovili, da imajo plesalci boljši spomin.

Glasba je univerzalni jezik

Še ena dobra plat plesa je, da ob njem poslušamo glasbo, ki deluje sproščujoče. Ples je bil od nekdaj del ritualov, religij, ceremonij. Je naravna in preprosta oblika gibanja, za katero ne potrebujemo nobenih pripomočkov. Plešemo lahko celo ob kuhanju nedeljske juhe!

“Gibanje na splošno izboljšuje življenje, izboljšuje spomin in počutje na dnevni ravni, a ples je edina oblika vadbe, ki nam da občutek, da smo živi!” so še poudarili v raziskavi.

Vir: hackspirit.com

Preberite tudi:

dalai-lama-1166021_1920
Dalai Lama: popolna jutranja rutina za boljši dan

Jutro ponavadi začnemo z ugašanjem budilke, med vstajanjem iz udobja in toplote postelje pa nam v glavi že vrvijo izzivi prihajajočega dne. Pa bi  ...

woman-1209866_640
Kako v natrpan delovni urnik vkomponirati wellness?

...  stvari, za katere smo hvaležni. To ima neverjeten učinek proti temu, da dan začnemo s skrbmi in strahovi. 6:30 - telovadba. Lahko je ...

shutterstock_657684262_web
6 eteričnih olj za dober spanec

...  sestavina od parfumov do krem. Ni le sproščujoča, ampak lajša anksioznost, stres in depresijo. Nedavna raziskava je pokazala da ...

people-2576776_640
6 nasvetov za zdravo kopel

Ko je zunaj mraz, se je prijetno sprostiti v vroči kopeli. Predstavljamo nekaj dejstev, ki jih je dobro poznati preden se potopite v prijetno kopel.  ...