LOGO_LUPA_web

Vsebina

 

Skrita pod mogočnimi gorami, zavita v okoliške gozdove in postlana s travniki - Slovenija je dežela skritih kotičkov, ki jih imamo pred nosom, vendar se nanje redko spomnimo. Pisana doživetja, zabavne dogodivščine, številnih dogodki in kulinarične posebnosti za vse okuse pa lahko zdaj najdete na enem mestu. Na naših spletnih straneh tako ne boste dobili le zanimivih izhodišč za počitnice ali zgolj enodnevni družinski izlet, ampak lahko tu najdete tudi koledar pomembnejših in zanimivih dogodkov po vsej Sloveniji.

Koprsko mesto jedro bo zadišalo po sladkem

V soboto in nedeljo, 23. in 24. septembra, bo Koper znova prizorišče najslajše prireditve v državi – 9. mednarodnega festivala sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra, ki letos prinaša pomembno novost, in sicer selitev prizorišča prireditve v osrčje slikovitega mestnega jedra. Obiskovalci prireditve bodo tako lahko tudi letos oba dni,…

Naravne znamenitosti Ptuja

Ptuj ponuja zanimive naravne znamenitosti, med katerimi izstopajo tri: arheološki park, jezero in hortikulturni spomenik. Zeleno mestno sprehajališče Arheološki park Panorama, ki se nahaja le nekaj korakov iz starega mestnega jedra Ptuja, je, kot ga opišejo na Ptuju, popolni kotiček za odmik od hrupa in skrbi. Sprehajalne poti z opisi…

Čokoladni piškoti iz buče

Sestavine: 1/2 skodelice masla ¾ skodelice belega sladkorja ¾ skodelice rjavega sladkorja 1 jajce 1 žlička vanilijevega ekstrakta 2 skodelici moke ½ skodelice ovsenih kosmičev 1 čajna žlička sode bikarbone ali pecilnega praška 1 skodelica buče (muškatne ali hokaido) 1 – ½ skodelice čokoladnih kapljic ½ skodelice pravega kakava Priprava:…

Življenje Jadranskega morja v piranskem Akvariju

Za varnim steklom 25 bazenov si je možno iz oči v oči zreti s prijazno babico, zobato moreno, nekonzervirano sardelo, morskim pajkom in čisto pravim morskim psom. V piranskem Akvariju lahko spoznamo več kot 80 vrst avtohtonih rib Jadranskega morja, ki jih osvetljuje posebna svetloba, da so morski organizmi prikazani…

Slovenski šolski muzej – pričevalec razvoja šolstva pri nas

Slovenski šolski muzej je eden izmed najstarejših muzejev na Slovenskem, ustanovljen 2. avgusta 1898 in eden izmed 12. nacionalnih muzejev, ki hrani kulturne zaklade in oživlja preteklost. Stalna razstava Šolstvo na Slovenskem skozi stoletja v nekdanji uršulinski šoli je prikaz bogatih pričevanj razvoja šolstva od prvih znanih začetkov na naših…

Bazilikin pesto

Sestavine: 250 g lističev bazilike 3 dl ekstra deviškega oljčnega olja 2 žlici pinjol 2 žlici nastrganega parmezana ali pekorina 2 stroka česna ščepec soli Priprava: Lističe bazilike operemo in olupimo česen. Pinjole v ponvi zlato prepražimo. Olupljen česen, sol, pinjole in baziliko zdrobimo v možnarju in postopoma prilivamo olivno…

Potep po vinorodnih gričih Vipavske doline

Že prvi pogled na Vipavsko dolino očara z razgibanimi griči, poraslimi z vinsko trto. Tu so številne poti, ki vabijo v drugačna pohodniška doživetja. Speljane so od vasi do vasi, med vinogradi in akacijevimi gozdovi. Za vse, ki na pohodniških izletih radi spoznavajo življenje ob poti in znate uživati v…

Domača malinova marmelada

Sestavine: 1 kg malin 1 zavitek želirnega sredstva sok 1 limone 300 – 400 g sladkorja Priprava: Maline operemo in očistimo. Stresemo jih v večjo nizko posodo in potresemo z želirnim sredstvom. Dobro premešamo. Dodamo sok ene limone in sladkor. Količino sladkorja prilagodimo po svojem okusu. Vse skupaj nato postavimo na…

Dom planincev v Logarski dolini

V zgornjem delu idilične Logarske doline, ob asfaltni cesti, le 3 km pred slapom Rinka, se nahaja Dom planincev. Dom je odprt od  maja do septembra, v sobah je 32 postelj, od tega 10 skupnih ležišč. V dveh gostinskih prostorih je 70 sedežev, na terasi je 50 sedišč, ob koči…

Ocvrt sladki krompirček

Bolj zdrava alternativa klasičnemu 'pomfriju' je vse bolj popularna – ker je zelo okusna! Rezanje sladkega krompirja zahteva sicer nekaj več moči, a, ko grizljamo hrustljave paličice, je to hitro pozabljeno. Sestavine: 3 sladki krompirji, olupljeni in narezani na paličice 3 žličke škroba (če želimo večjo hrustljavost) ¼ skodelice olivnega…