LOGO_LUPA_web

Vsebina

 

Skrita pod mogočnimi gorami, zavita v okoliške gozdove in postlana s travniki - Slovenija je dežela skritih kotičkov, ki jih imamo pred nosom, vendar se nanje redko spomnimo. Pisana doživetja, zabavne dogodivščine, številnih dogodki in kulinarične posebnosti za vse okuse pa lahko zdaj najdete na enem mestu. Na naših spletnih straneh tako ne boste dobili le zanimivih izhodišč za počitnice ali zgolj enodnevni družinski izlet, ampak lahko tu najdete tudi koledar pomembnejših in zanimivih dogodkov po vsej Sloveniji.

Preko zasneženih pašnikov, senožeti in gozdov: Tromeja

1508 metrov visoka Tromeja (Peč) leži med Slovenijo, Italijo in Avstrijo. Je stičišče slovanske, romanske ter germanske kulture, kjer vsakoletno potekajo srečanja omenjenih narodov. Turistična pot nas vodi preko karavanških pašnikov, senožeti in gozdov, začnemo pa jo v vasi Rateče, z 870 metrov nadmorske višine najvišje ležeči vasi v Zgornjesavski…

Sezonski koledar: katera zelenjava na krožniku

Zakaj je pomembno kupovati svežo in lokalno zelenjavo? Lokalna in sezonska zelenjava je bolj polna hranljivih in zdravilnih snovi. Taka hrana ne potuje dneve ali celo mesece v tovornjakih ali stoji nekje v prašnem skladišču. Je sveža, vesela in polna dobrega. Uvoženo hrano običajno oberejo še preden popolnoma dozori, zato…

Česnova sol

Česnova sol je super dodatek k prilogam, solatam, mesu in zelenjavi. Odlično se poda k jedem iz testenin in paradižnika. Morska sol vpije in zadrži svež česnov sok in z njim okusno začini jedi. Sestavine: 10 večjih strokov česna 150 g grobe morske soli 4 žlice sveže sesekljanega petršilja Priprava:…

Predlog za izlet: potepanje po Domžalah

Živopisna jesen zagotovo še ni rekla zadnje besede, zato nas v TIC-u Domažle ob poslavljanju od jeseni povabijo na, mogoče letos, zadnji kolesarski izlet po okolici Domžal. Foto: Arhiv TIC Domžale   Po poti pod Šumberkom se mimo Podrečja in Doba usmerimo preko regionalne ceste do gradov…

5 kuharskih trikov #1: Skrivnost je malenkostih

Ne potrebujete kuharske šole, ne potrebujete dragih kuharskih aparatov in ne potrebujete tako veliko izkušenj. Da postanete boljši v kuhinji, potrebujete le naslednjih 5 trikov in veselje do kuhanja. 1. Kupite termometer za meso Najlažja pot, da pokvarimo perfektno pečen steak? Rezanje med kuhanjem, da ugotovimo ali je meso že…

Sprehod po jesenskem Bohinju

Nekateri kraji so nekaj posebnega v določenem letnem času in Bohinj ima prav poseben čar ravno v tem jesenskem obdobju. Tople barve, ki obarvajo okolico jezera, se zrcalijo tudi na njegovi gladini in nam tako ponujajo pravo umetniško sliko. Hkrati imamo tu številne možnosti za sprehod ali enodnevni izlet.  …

Jesenska zelenjavna juha s sirovimi kruhki

Sestavine: Za juho: 1 manjši por 2 manjša korenja 1 strok česna 1 krompir 1 žlica sesekljanega rožmarina ½ žlice sladkorja 400 g kuhane čičerike 3 žlice sveže nasekljanega peteršilja 800 g pelatov Za kruhke: 8 rezin francoske štruce 1 strok česna 50 g naribanega edamca Priprava: Krompir olupite in…

Trstelj na Krasu

Trstelj je najvišji vrh grebena, imenovanega Črni hribi. Ti ločujejo kraško planoto na severni strani od Vipavske doline greben. Z vrha Trstelja se ob lepem vremenu vidi celotna Vipavska dolina s Trnovskim gozdom in Nanosom ter Julijskimi Alpami v ozadju, na drugo stran pa se odpre razgled na Tržaški in…

Za zdrav želodec – Bučna juha z zeljem

Kombinacija buče, korenja in zelja blagodejno vpliva na želodec in želodčne težave, kot so zgaga, kislina in refluks. Za eno najenostavnejših in učinkovitih juh potrebujete le bučo, korenje, zelje, malo soli in olivnega olja ter palični mešalnik. Na malo olivnega olja prepražite koščke korenja, saj boste le tako iz njega…

Kokosovi poljubčki

Sestavine: 20 dag kokosove moke 12 dag masla 2 jajci 20 dag moke pecilni prašek Priprava: Maslo in sladkor stresemo v posodo in ju penasto umešamo. Dodamo še navadno moko, kokosovo moko, jajci in konico noža pecilnega praška. Dobro premešamo ter maso s čajno žličko po kupčkih naložimo na pomaščen…