LOGO_LUPA_web

Vsebina

Sezonski koledar: katera zelenjava na krožniku

Zakaj je pomembno kupovati svežo in lokalno zelenjavo? Lokalna in sezonska zelenjava je bolj polna hranljivih in zdravilnih snovi. Taka hrana ne potuje dneve ali celo mesece v tovornjakih ali stoji nekje v prašnem skladišču. Je sveža, vesela in polna dobrega. Uvoženo hrano običajno oberejo še preden popolnoma dozori, zato…

Česnova sol

Česnova sol je super dodatek k prilogam, solatam, mesu in zelenjavi. Odlično se poda k jedem iz testenin in paradižnika. Morska sol vpije in zadrži svež česnov sok in z njim okusno začini jedi. Sestavine: 10 večjih strokov česna 150 g grobe morske soli 4 žlice sveže sesekljanega petršilja Priprava:…

5 kuharskih trikov #1: Skrivnost je malenkostih

Ne potrebujete kuharske šole, ne potrebujete dragih kuharskih aparatov in ne potrebujete tako veliko izkušenj. Da postanete boljši v kuhinji, potrebujete le naslednjih 5 trikov in veselje do kuhanja. 1. Kupite termometer za meso Najlažja pot, da pokvarimo perfektno pečen steak? Rezanje med kuhanjem, da ugotovimo ali je meso že…

Jesenska zelenjavna juha s sirovimi kruhki

Sestavine: Za juho: 1 manjši por 2 manjša korenja 1 strok česna 1 krompir 1 žlica sesekljanega rožmarina ½ žlice sladkorja 400 g kuhane čičerike 3 žlice sveže nasekljanega peteršilja 800 g pelatov Za kruhke: 8 rezin francoske štruce 1 strok česna 50 g naribanega edamca Priprava: Krompir olupite in…

Za zdrav želodec – Bučna juha z zeljem

Kombinacija buče, korenja in zelja blagodejno vpliva na želodec in želodčne težave, kot so zgaga, kislina in refluks. Za eno najenostavnejših in učinkovitih juh potrebujete le bučo, korenje, zelje, malo soli in olivnega olja ter palični mešalnik. Na malo olivnega olja prepražite koščke korenja, saj boste le tako iz njega…

Kokosovi poljubčki

Sestavine: 20 dag kokosove moke 12 dag masla 2 jajci 20 dag moke pecilni prašek Priprava: Maslo in sladkor stresemo v posodo in ju penasto umešamo. Dodamo še navadno moko, kokosovo moko, jajci in konico noža pecilnega praška. Dobro premešamo ter maso s čajno žličko po kupčkih naložimo na pomaščen…

Sirup iz česna in medu

Tako česen, kot tudi med imata močne farmacevtske lastnosti. Fermentirani medeni česen je mogoče uporabljati na različne načine. Uporabite ga lahko kot imunski spodbujevalec ob prehladu ali gripi ali pa ga uporabite v različnih omakah ter ob pripravi mesa in zelenjave. Sestavine: surovi domači med česen Priprava: Česen razdremo na…

Namaz iz gob

Sestavine: 500g gob (jurčke, šampinjone ali mešane gobe) 30 dag piščančjega fileja 2 trdo kuhani jajci 40 g masla čebula česen 1 žlica gorčice 2 žlici majoneze sol poper 3 vejice peteršilja sok polovice limone pol čajne žličke mlete rdeče paprike Priprava: Piščančji file skuhamo v osoljeni vodi. Kuhan file…

Sirovke – gobe za sladokusce

Letošnja jesen nas je med drugim bogato obdarila z gobami. Rastejo dobesedno povsod in gobarske sezone še ni konec. Jurčkom že malo pohaja sapa, a v gozdovih je še polno drugih gob. Ene izmed morda manj privlačnih a zato zelo okusnih so užitne sirovke (lactarius deliciosus) iz roda mlečnic. Kako…

5 najboljših bučnih receptov

Jesen je tu in na vrtu se bohotijo lepe okrogle buče - muškatne, hokaido, maslene ... Okusne buče lahko uporabimo v prilogah, kot glavno jed ali kot sladico. Izbira je velika, mi pa predstavljamo 5 najboljših in preprostih receptov, ki si jih velja zapomniti. Bučni kruh Sestavine: 1 skodelica bele…