LOGO_LUPA_web

Vsebina

Čokoladni piškoti iz buče

Sestavine: 1/2 skodelice masla ¾ skodelice belega sladkorja ¾ skodelice rjavega sladkorja 1 jajce 1 žlička vanilijevega ekstrakta 2 skodelici moke ½ skodelice ovsenih kosmičev 1 čajna žlička sode bikarbone ali pecilnega praška 1 skodelica buče (muškatne ali hokaido) 1 – ½ skodelice čokoladnih kapljic ½ skodelice pravega kakava Priprava:…

Bazilikin pesto

Sestavine: 250 g lističev bazilike 3 dl ekstra deviškega oljčnega olja 2 žlici pinjol 2 žlici nastrganega parmezana ali pekorina 2 stroka česna ščepec soli Priprava: Lističe bazilike operemo in olupimo česen. Pinjole v ponvi zlato prepražimo. Olupljen česen, sol, pinjole in baziliko zdrobimo v možnarju in postopoma prilivamo olivno…

Domača malinova marmelada

Sestavine: 1 kg malin 1 zavitek želirnega sredstva sok 1 limone 300 – 400 g sladkorja Priprava: Maline operemo in očistimo. Stresemo jih v večjo nizko posodo in potresemo z želirnim sredstvom. Dobro premešamo. Dodamo sok ene limone in sladkor. Količino sladkorja prilagodimo po svojem okusu. Vse skupaj nato postavimo na…

Ocvrt sladki krompirček

Bolj zdrava alternativa klasičnemu 'pomfriju' je vse bolj popularna – ker je zelo okusna! Rezanje sladkega krompirja zahteva sicer nekaj več moči, a, ko grizljamo hrustljave paličice, je to hitro pozabljeno. Sestavine: 3 sladki krompirji, olupljeni in narezani na paličice 3 žličke škroba (če želimo večjo hrustljavost) ¼ skodelice olivnega…

Tako so videti eksotični sadeži v svojem naravnem okolju

Vsi dobro vemo kako raste krompir ali jabolka. Na našem krožniku pa se velikokrat znajdejo tudi sadje in zelenjava, ki ne rastejo pri nas, zato si jih v svoje naravnem okolju težko predstavljamo. Vsak dan jih vidimo v trgovini, a pravzaprav ne vemo od kod prihajajo. Banane Pistacije Arašidi Črni…

Borovničev zavitek

Sestavine: vlečeno testo borovnice 500 g skute kisla smetana 2 žlici sladkorja vanilijev sladkor 50 g masla 4 žlice drobljenih keksov 1 jajce Priprava: Na maslu prepražimo drobljene kekse. Skuto zmešamo s kislo smetano, sladkorjem, vanilijevim sladkorjem in jajcem. Na debelo namažemo na vlečeno testo. Po vrhu potresemo borovnice in…

16 živil, ki jim lahko podaljšamo obstojnost

Poletje vedno prinaša sonce in radost v naša življenja. Na vrtu raste domača zelenjava na naši mizi pa se bohoti skleda svežega sadja. Na žalost ima veliko teh živil precej kratko življenjsko dobo. Predstavljamo nekaj koristnih nasvetov, ki nam pomagajo uživati v svežih jagodah, siru in drugih dobrotah veliko dlje…

Ajdova kaša z jajci

Sestavine: 12 dag ajdove kaše 3 žlice olja 1 žlico posušenega majarona 2 do 4 jajca sesekljane liste zelene ali peteršilja Priprava: Dobro oprano kašo prepražimo na 2 žlicah olja, zalijemo s toliko vode, da je kaša prekrita, solimo in začinimo z majaronom. Med kuhanjem večkrat premešamo in prilijemo še…

Medeni sladoled iz kislega mleka

Sestavine: 3 dl kislega mleka 1 dl kisle smetane 1 pest mletih orehov nekaj žlic medu (po okusu) Priprava: Sestavine zmešamo v mešalcu in jih vlijemo v aparat za izdelavo sladoleda. Če ga nimamo, maso zmrzujemo v zamrzovalniku in vmes nekajkrat premešamo.

Jajčevci na žaru s feto in jogurtovo omako

  Sestavine: 1 kg jajčevcev sol sveže mleti poper 4 žlice olivnega olja 170 g feta sira 4 vejice mete 2 sladka feferona Neolupljene jajčevce operemo in jih po dolžini narežemo na centimeter debele rezine. Položimo jih na papirnate brisačke, posolimo in pustimo stati 30 minut, da izločijo vodo in…