LOGO_LUPA_web

pohodnistvo_banner_header

Vsebina

Foto: Marijan Močivnik, STO

Štanjel s festivalom Kraška gmajna, kraško hišo in domačimi dobrotami

Štanjel je eno najstarejših naselij na Krasu, prepoznavno po svojem starem jedru, imenovano pa po zavetniku cerkve, svetem Danijelu. Slikovite vasice in kraška pokrajina so zanimive že same po sebi, jutri pa bo tu potekal še festival Kraška gmajna.

Kraška gmajna – zgodbe, miti in legende o vodi na krasu

Kraška gmajna velja za eno najstarejših kulturnih krajin in eno izmed vročih točk biotske raznovrstnosti v Evropi in svetu, tu se že tisočletja tesno prepleta delo narave in ljudi. V sklopu festivala Kraška gmajna – Jesen 2017 bodo 30.septembra v Štanjelu, na ulici pred Kraško hišo, ob 16h potekali Gledališki nastopi: Voda skozi pripoved in podobo.  “Vabljeni, da na ulici, s kamišibaj gledališčem, prisluhnete zgodbam, mitom in legendam o vodi na krasu in v Primorju. V Grajžarjevi galeriji bo razstavljena serija podob, ki jih bodo uporabili pripovedovalci,” nas vabijo organizatorji.

Za zaključek festivala Kraška gmajna bo 7. oktobra na Gradu Štanjel potekalo odprtje 21. Meseca kraške kuhinje.

Foto: Dunja Wedam, STO
Foto: Dunja Wedam, STO

Kraška hiša iz kamna

Na križišču ulic stoji skromna nadstropna kraška hiša, ki odraža značaj ljudske arhitekture. Kraška hiša, ena najstarejših ohranjenih stavb v naselju Štanjel, je, kot so poetično zapisali na spletni strani Štanjela, pomnik iznajdljivosti preprostih prebivalcev, ki so za gradnjo, kjer je bilo mogoče, uporabili kamen. “Deževnica je s škrlate strehe po kamnitih žlebovih speljana v monumentalni javni vodnjak ob njej. V notranjosti je urejena etnološka zbirka. Odraža arhitekturne posebnosti prvotnih kraških hiš, grajenih v času romanike in gotike. V pritličju je gospodarski del, v prvem nadstropju pa spalni in kuhinjski del,” še dodajo v Štanjelu.

Zanimivosti o Štanjelu

  • Grič je bil zaradi svoje strateške lege poseljen že v prazgodovini, utrjen pa je bil tudi v času antike. Kraj je bil prvič pisno omenjen leta 1402.
  • V času med svetovnima vojnama je Štanjelu vtisnil svoj pečat arhitekt in tedanji župan Maks Fabiani.
  • Grad Štanjel predstavlja dominantni del starega naselja.
  • V Štanjelu je tudi kulturni spomenik državnega pomena, Ferrarijev vrt, ki je bil po načrtih Maksa Fabianija zgrajen med obema vojnama kot del vile Ferrari.
  • Simbol Štanjela je edinstven zvonik z limonastim ostrešjem.

In kaj bo za kosilo?

Posebnost kraške kuhinje, kot jo opišejo v Štanjelu, predstavljajo jedi pripravljene s teranom, kot je teranov toč; na olju popražen pršut in kasneje prelit s teranom. Pogosta jed na kraški mizi je tudi ajdova in koruzna polenta. Poleg teranovih jedi so za to območje značilne različne zeliščne frtalje, pa jota in mineštre.


Več na: Štanjel.eu

 

Preberite tudi:

Foto: Arhiv LTO Kranjska Gora, foto: Matjaž Vidmar, STO
Rateče – alpska vasica z obilo zanimivosti

...  zidana Kajžnkova hiša, dom nekdanje kmetije s hišo, ki jo krasi kamnit vhodni portal, v notranjosti pa se nahaja hiša s ...

Foto: Jošt Gantar, STO
Kostanjevica na Krki

"Tam, kjer se nižinski Krakovski pragozd počasi vzpenja v hribovite, zelene Gorjance, leži Kostanjevica na Krki, edino in najmanjše mestece na oto ...

Foto: Bojana Lipej
Dan odprtih vrat v Škocjanskem zatoku

Zima ni le čas smučanja, sankanja in ostalih aktivnosti, povezani z uživanjem na snegu. Je tudi čas za odkrivanje stvari, ki nam v toplejših mese ...

Foto: Petra Nastran
Vas Rudno s smuko – tudi nočno!

Rudno je manjša vas v Selški dolini, ki jo iz Ljubljane po 40 kilometrih dosežemo preko Škofje Loke in Železnikov. Ime je vas dobila zaradi bliž ...