LOGO_LUPA_web

Foto: Jošt Gantar, STO

Ptujskih 5 znamenitosti

Ptuj je z najdbami iz poznega neolitika, to je okrog l. 1800 p.n.št., najstarejše dokumentirano slovensko mesto in središče zgornjega Podravja. Leži v slikoviti pokrajini med Slovenskimi goricami in Halozami ter Dravskim in Puljskim poljem, ki mu s svojo lego in naravnimi danostmi daje pomemben pečat.

Pa si poglejmo pet njegovih znamenitosti, ki vabijo k obisku Ptuja …

1. Ptujski grad

Foto: Alex Štokelj, STO
Foto: Alex Štokelj, STO

Že od daleč nas s svojo mogočno podobo v mesto povabi Ptujski grad, ki se dviga nad Dravo. V njegovem zavetju so svoj prostor dobile številne mestne hiše, ki nas vabijo s svojimi trgovinami, galerijami ter kavarnami. Na grad vije vijugasta pot, na vrhu pa smo nagrajeni s širokim razgledom na Ptujsko Jezero, Donačko goro, Haloze in Pohorje.

Foto: Petra Nastran
Foto: Petra Nastran

Grad je urejen kot muzej, v nekdanji konjušnici v spodnjem dvorišču pa si lahko ogledamo zbirko pustnih mask.

2.Vinarstvo

Ugodna klima ter zemeljska sestava v Slovenskih goricah in Halozah omogočajo pridelavo kvalitetne vinske trte. Začetki vinskih kleti in tako tudi Ptujske kleti, segajo v 13. stoletje, ko so se z graditvijo minoritskega samostana z vinarstvom začeli ukvarjati minoriti.

Slovenske gorice (Foto: Petra Nastran)
Slovenske gorice (Foto: Petra Nastran)

3. Minoritski samostan

Minoritski samostan (foto: PEtra Nastran)
Minoritski samostan (foto: PEtra Nastran)

Minoritski samostan proti zahodu zapira stari del mesta, na katerega je naslonjena baročna cerkev Sv. Petra in Pavla. Je nastarejši samostan Frančiškovih manjših bratov na slovenskih tleh in leta 1239 naj bi ga ustanovili gospodje Ptujski. Hrani tudi bogato knjižnico z več kot 5.000 knjigami, med njimi je najdragocenejši Trubarjev Novi testament iz 1557., 1560. in 1561. leta.

4. Mestna hiša s trgom

Ne moremo zgrešiti mogočnega pročelja Mestne hiše, ki je delo dunajskega arhitekta Maxa Ferstla iz začetka 20. stoletja. Predvsem ob sobotah je tu živahno zaradi porok v njeni dvorani, na trgu pred njo pa je prijetno posedeti v eni izmed številnih kavarn.

Foto: Jošt Gantar, vir: STO
Foto: Jošt Gantar, vir: STO

5. Mitrej

III. Mitrej na Bregu, odkrit leta 1913, je dragocen ostanek iz časov, ko je tu potekala jantarna pot med Severnim morjem, Padsko nižino in Mediteranom. Največji razcvet je mesto doživelo v 2. in 3. stoletju, ko so sem različni priseljenci prinesli svoje navade in verovanja. Antična Poetoviona je tako v rimskem cesarstvu postala eno največjih središče mistične vere mitraizem, ki korenini v Sumeriji.

Foto: Jošt Gantar, STO
Foto: Jošt Gantar, STO

Po ogledih na sprostitev

Če nam ostane še kaj časa, mesto ponuja tudi obilico možnosti za sprostitev – v Termah Ptuj in na golf igriščih, v prihodnjih dneh pa bodo mesto zavzele pustne maskote in nezgrešljivi kurenti.

V okolici si lahko ogledamo tudi Puhov muzej, najstarejšo, 300 let staro Dominkovo domačijo, najstarejšo zgrajeno stavbo v panonskem stilu, ter se nadihamo narave v Krajinskem parku Šturmovci. Veliko različnih ptic bomo lahko opazovali pri Ptujskem jezeru, izlet pa zaključili s sprehodom po mestnem sprehajališču v Arheološkem parku Panorama.

Foto: Jošt Gantar, STO
Foto: Jošt Gantar, STO

 

Petra Nastran

Preberite tudi:

Foto: Miran Kambič, STO
Slovesnost ob 75-letnici Partizanske bolnice Franja

V skriti, težko dostopni soteski Divjega potoka je med 2. svetovno vojno delovala partizanska bolnica Franja. V njenih barakah se je v letu in pol zd ...

Foto: Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik
Menina planina  – skriti vrh Tuhinjske doline

Menina planina je ime dobila po menihih iz samostana v Gornjem Gradu, ki so imeli tu svojo posest. Menihov že dolgo ni več, ostala pa je neokrnjena  ...

Foto: TIC Moravske Toplice
Naj nas ‘zacumpra’ Pomurje

Pomlad je že čas za vsaj lahkotno kolesarjenje in pomurska kolesarska pot 'Zacumprala si me' je kot nalašč za nabiranje kondicije v krajih, polnih ...

z-otrokom-na-izlet
Z otrokom na izlet

...  stvar zanimivejša namesto gorskih vrhov izbirajmo naravne znamenitosti ali pa kraje, ki so povezani s kakšno zanimivo legendo. Lahko ...