LOGO_LUPA_web

Vsebina

Izvir Krupe (foto: D. Wedam, STO)

8 krajev v Sloveniji, ki so skriti turistom

Zanimive slovenske turistične atrakcije, kot so Bled, Postojnska jama in Ljubljana, so znane popotnikom iz vsega sveta. Kljub svoji majhnosti, pa Slovenija ponuja še veliko lepših krajev, ki so zanimivi tudi za nas – domačine.

Jama Pekel

Jama Pekel (foto: Nea Culpa, STO)
Jama Pekel (foto: Nea Culpa, STO)

Jama Pekel je idealna destinacija za raziskovanje kraškega podzemlja, ne da bi se soočili z množico ljudi, kot v bolj znanih turističnih jamah. Njeno ime izhaja iz lokalnega prepričanja, da v njej prebiva hudič, saj se pozimi, ko je zunanja temperatura nižja od temperature v jami, iz vhoda včasih kadi. Kanček domišljije pa nam nad vhodom tudi razkrije podobo hudiča. Na eno urni vodeni poti lahko opazujete stalaktite, stalagmite, stebre in najvišji podzemni slap v Sloveniji.

Cerkniško jezero

Cerkniško jezero (foto: T. Jeseničnik, STO)
Cerkniško jezero (foto: T. Jeseničnik, STO)

Cerkniško jezero je ena najbolj varovanih skrivnosti pred turisti v Sloveniji. To presihajoče jezero je eno največjih v Evropi in je zabaven kraj za obisk v katerem koli času v letu. V osmih mesecih, ko je napolnjen z vodo, je odličen za vožnjo s čolnom ali drsanje v zimskem času. Suha sezona pa je najboljši čas za opazovanje več kot 276 vrst ptic in125 vrst metuljev.

Mitrov tempelj nad Rožancem

Mitrov tempelj (foto: Rude, Wikipedija)
Mitrov tempelj (foto: Rude, Wikipedija)

Mitrov tempelj je bil posvečen rimskemu sončnemu bogu. Nahaja se odmaknjen in skrit v gozdiču Judovje nad vasjo Rožanec. Relief, posvečen bogu Mitri, je bil v steno vklesan ob koncu 2. stoletja. Prikazuje klasični primer upodobitve Mitrovega darovanja, ko Mitra, klečeč na bikovem hrbtu, ubija mogočno žival. Tempelj je obvezni izlet za vse ljubitelje zgodovine.

Pokljuka

Pokljuka pozimi (foto: I. Medja, STO)
Pokljuka pozimi (foto: I. Medja, STO)

Pokljuka je kraška planota, ki se nahaja v slovenskem Triglavskem narodnem parku. Planota pokrita z borovim gozdom in pašniki, je popoln pobeg za tiste, ki si želijo pobegniti iz mestnega vrveža in uživati v mirni naravi. Poleti je Pokljuka priljubljeno izhodišče za pohode na okoliške hribe, pozimi pa ponuja tek na smučeh. Na dolgih sprehajališčih po planoti lahko obiskovalci opazujejo kraške formacije in se okrepčajo v lesenih kočah s kislim mlekom.

Izvir Krupe

Izvir Krupe (foto: D. Wedam, STO)
Izvir Krupe (foto: D. Wedam, STO)

Izvir Krupe se nahaja v bližini majhnega mesta Semič. Izvira pod podnožjem 98 metrov visoke skale in ga je mogoče opazovati vse leto. Okoliški zeleni gozd, krajši pomol na vodi in zapuščena hiša na bregu, ustvarjajo enega izmed najbolj pravljičnih krajev v Sloveniji. Ta osupljiva podoba je pravi dragulj za fotografe.

Kostanjevica na Krki

Kostanjevica na Krki (foto: J. Gantar, STO)
Kostanjevica na Krki (foto: J. Gantar, STO)

Kostanjevica na Krki je najmanjše mesto v Sloveniji. A ne samo majhnost, tudi mestno okolje, naredi to mesto edinstveno. Osrednji del mesta, ki ga sestavljata le dve ulici, se nahaja na umetnem otoku na reki Krki. Atrakcije vredne ogleda v mestu sta dve cerkvi na otoku in nekdanji samostan. Slednji šteje za najlepšo arhitekturno strukturo v mestu. V njem danes najdemo Galerijo Božidarja Jakaca, ki je ena največjih galerij v Sloveniji.

Mozirski gaj

Mozirski gaj (foto: Marketinka1, Wikipedija)
Mozirski gaj (foto: Marketinka1, Wikipedija)

Mozirski gaj je že več kot trideset let eden izmed najlepših cvetličnih parkov v Sloveniji. Med aprilom in septembrom se lahko obiskovalci sprehajajo med tisočimi cvetlicami. V parku najdemo tradicionalne stavbe, kot so kmečka hiša, kovaška delavnica, čebelnjak in mlin, ki prikazujejo tradicionalno življenje v regiji. Posebna poslastica za obiskovalce je 60 metrov visok stolp, ki ponuja fantastičen razgled na cvetje od zgoraj.

Mlin na Muri

Mlin na Muri (foto: J. Tolar, STO)
Mlin na Muri (foto: J. Tolar, STO)

Nekoč so bili mlini pomemben del slovenskega vsakdana. Na bregovih rek so bili za mletje pšenice in drugih zrn postavljeni plavajoči mlini. Z razvojem sodobnejših tehnologij je bila večina mlinov opuščena in uničena. Od 69 plavajočih mlinov na Muri je preživel le Babičev mlin. Obiskovalci tega, še vedno delujočega mlina, imajo priložnost, da se vrnejo v preteklost in opazujejo vsakdanje tradicionalno življenje na plavajočem mlinu.

Vir: Culture Trip

Preberite tudi:

Razgled: Planica, okrog pa med drugim Škrlatica, Razor, Prisank, Mojstrovka, Ponce, Razor in Mangart
Preko zasneženih pašnikov, senožeti in gozdov: Tromeja

...  informativnih tabel o naravni in kulturni dediščini teh krajev pod Karavankami. Petra Nastran Foto: Petra ...

Foto: Arhiv TIC Domžale
Predlog za izlet: potepanje po Domžalah

...  Volčji Potok je edini samostojen arboretum v Sloveniji. V njem uspeva približno 3.500 vrst in sort iglavcev in listavcev, ...

Foto: Peter Strgar / Turizem Bohinj, vir: STO
Sprehod po jesenskem Bohinju

Nekateri kraji so nekaj posebnega v določenem letnem času in Bohinj ima prav poseben čar ravno v tem jesenskem obdobju. Tople barve, ki obarvajo ok ...

S Trstelja proti morju (Foto: Alan Kosmač, Sidarta d.o.o., vir: STO)
Trstelj na Krasu

Trstelj je najvišji vrh grebena, imenovanega Črni hribi. Ti ločujejo kraško planoto na severni strani od Vipavske doline greben. Z vrha Trstel ...