LOGO_LUPA_web

Foto: Jošt Gantar, STO

5 očarljivih briških vasic

Goriška brda ležijo ob slovensko-italijanski meji in so geografsko del Posočja. So dvajset kilometrov oddaljena od Jadranskega morja, ki znatno vpliva na njihove podnebne značilnosti in daje ugodne pogoje za gojenje sadja, ki je že v svojem polnem razcvetu.

Tu najdemo veliko vasi, v katerih se lahko nadihamo zgodovine, pomlad pa je v teh krajih še posebno vabljiva. Izbrali smo 5 vasic, ki kar kličejo na izlet!

Goriška Brda so v tem pomladnem času pravi rajski vrt, ki vabi s svojim opojem vonjev, cvetov ter prebujajočega se življenja. Izkoristite pomladni dan ter se podajte raziskovat ta del Primorske, kjer boste zagotovo začutili neke druge čase.

Vipolže

Foto: Tomo Jeseničnik, STO
Foto: Tomo Jeseničnik, STO

Vipolže so znane po starem gradiču iz 11. stoletja, ki predstavlja enega najlepših primerkov grajske arhitekture med renesanso in barokom. Nekdaj je bil reprezentančna vila ter lovski dvorec goriških grofov, danes pa v njem potekajo različne prireditve. Vas ima tudi ohranjen mlin, ki je deloval še v 90-ih letih prejšnjega stoletja.

Kojsko

Foto: Jošt Gantar, STO
Foto: Jošt Gantar, STO

Kojsko se ponaša s širokim razgledom od Alp do Jadrana, kraj pa je bil vse do 1. svetovne vojen gospodarsko in kulturno središče Brd. Na vzpetini nad vasjo stoji cerkev Sv. Križa iz leta 1500, ki je bila včasih znan romarski kraj, zdaj tu vsako leto priredijo praznik Sv. Križa s procesijo. Pod vzpetino izvirajo številni studenci.

Šmartno

Foto: Aleš Fevžer, STO
Foto: Aleš Fevžer, STO

Pesnik Alojz Gradnik je vas Šmartno opisal kot ‘orlovsko gnezdo’, ki ponosno stoji na razgledni vzpetini. Slikovito vas krasi pet ohranjenih stolpov, ki jih je moč videti že od daleč. Je arhitekturni biser ter kulturi spomenik, ki so ga strokovno obnovili v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Ime je vas dobila po cerkvi Sv. Martina, največji cerkvi v Brdih. V vasi si med drugim lahko ogledamo različne razstave v Hiši kulture in Briško hišo, tradicionalen dom z ognjiščem.

Medana

Foto: Boris Pretnar, STO
Foto: Boris Pretnar, STO

V Medani sta se v isti hiši rodila pesnika Alojz Gradnik in Ludvik Zorzut, ki sta oba opisovala lepoto življenja v Brdih, s tem da je slednji pesnikoval v bolj narečnem jeziku. Tu najdemo mnogo gostišč in vinskih kleti z vrhunskimi vini. Vasica ima kulturni utrip – pri vinarjih vabijo na ogled zbirke likovnik del, nastale na slikarskih kolonijah MMMarta, avgusta pa tu potekajo Dnevi poezije in vina.

Višnjevik

Foto: STO
Foto: STO

Višnjevik naj bi dobil ime po višnjah, v eni redkih briških vasi brez cerkve pa je bila nekdaj najstarejša graščina v Brdih, Rittersberg, katere ostankov ni več. Tu spoznamo zgodbo tukajšnje rebule, v pisnih virih prvič omenjene leta 1336, ki je nekdaj veljala za najboljšo. Društvo rebule ta konec tedna pripravlja Praznik rebule in oljčnega olja, v nedeljo (15. aprila) pa v Višnjevik vabi Pohod med oljkami in vinogradi, ki nas popelje po lepotah Višnjevika, Krasnega in Gradnega.

 

Petra Nastran

 

Preberite tudi:

66afaa8977e399ee56da73c0861398ec
Naravna kopališča po Sloveniji

Kopalna sezona ob jezerih in rekah se je sicer začela že 15. junija, a pravo vreme se začenja zdaj! Večina kopalnih območij je brez upravlj ...

Foto: PD Ajdovščina
Gremo v hribe: Iztokova koča pod Malim Golakom

1495 visoko nad morjem se dvigajo Golaki in predstavljajo najvišjo točko Trnovske planote na Goriškem. Sestavljajo jih Mali, Srednji ter Veliki Gol ...

Foto: arhiv pokrajinskega muzeja Celje
Najstarejše v Sloveniji 2. del: koščena šivanka iz Potočke zijalke

V Sloveniji je doma kar nekaj artefaktov, ki so v svoji vrsti najstarejši na svetu. In lahko so odličen razlog za izlet! Drugi, ki ga predstavljamo  ...

Foto: Prezlc, d. o. o.
Koča na Gozdu (1226 m)

Slovenci smo veliki ljubitelji gora. Kam se v planinah zateči na dobro malico in kje prenočiti, ko gremo na večdnevno turo? Tokrat predstavljamo Ko ...