LOGO_LUPA_web

V boj proti prehladu s kuhanjem!

Se vas je lotil prehlad? Poskusite nekaj starih dobrih receptov juh, čajev in napitkov, da se okrepčate in si povrnete moči.

Prečiščujoči čaj

brads-cleansing-tea

Za 4 skodelice:

  • 1 in pol cimetove palčke
  • ¼ skodelice koriandrovih semen
  • 1 šopek koriandra z gomoljem
  • 1 vejico rožmarina
  • 1 in pol olupljenega in fino naribanega ingverja
  • 2 vrečki detox čaja
  • 1 žlica surovega medu
  • 1 žlica jabolčnega kisa

Cimetovo palčko in semena koriandra popražimo v ponvi. Občasno premešamo in pražimo, približno 4 minute, dokler ne začnejo semena pokati in lepo zadišijo. Semena in cimet nato zdrobimo. Zdrobljeno mešanico stresemo v posodo, dodamo štiri skodelice vode in kuhamo do vretja. Dodamo svež koriander, rožmarin, ingver, vrečke za čaj, med in kis ter mešamo, da se med raztopi. Ogenj zmanjšamo in pustimo kuhati še 10-15 minut. Čaj nato precedimo skozi fino cedilo in postrežemo.

Limonina piščančja juha

lemony-chicken-and-orzo-soup-646

Za 4 porcije:

  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 srednje velik por
  • 1 steblo zelene
  • 400 gramov piščančjega mesa
  • 6 skodelic jušne osnove
  • sol
  • poper
  • rezanci
  • ¼ skodelice svežega sesekljanega kopra
  • limone

V večjem loncu segrejemo olje. Dodamo por, zeleno in kuhamo 5-8 minut, dokler se zelenjava ne zmehča. Dodamo piščanca in jušno osnovo ter začinimo s poprom in soljo. Segrevamo do vretja nato ogenj zmanjšamo in kuhamo 15-20 minut, da se piščanec skuha. Kuhanega piščanca vzamemo iz juhe, ga razrežemo na manjše koščke. V juho dodamo še rezance in jih pokuhamo. Vmešajmo še svež sesekljani koper in razrezanega piščanca ter serviramo. Postrežemo s polovico limone. Ob jedi jo začinimo z limoninim sokom.

Sirup iz limon in ingverja

lemon-ginger-brew1

Za 4 kozarce:

  • 200 g olupljenega in sesekljanega ingverja
  • ½ skodelice svežega limoninega soka
  • 1/3 skodelice javorjevega ali agavinega sirupa
  • 6 skodelic vode

Ingver z mešalnikom zmiksajmo v grobo pasto. Stresemo ga v posodo, dodajmo vodo in kuhajmo do vrenja. Zmanjšajmo ogenj in pustimo da rahlo vre približno 30 minut. Odstavimo z ognja, vmešamo limonin sok ter javorjev ali agavin sirup ter prelijemo v kozarce. Pustimo, da se ohladi. Sirup lahko hranimo v hladilniku 2 tedna.

Citrusni in hruškov eliksir

brads-cleansing-tea

Za 2 skodelici:

  • 1 grenivka, olupljena in grobo sesekljana
  • 1 pomaranča, olupljena in grobo sesekljana
  • 1 limona, olupljena in grobo sesekljana
  • 1 limeta, olupljena in grobo sesekljana
  • 2 hruški, razrezani na koščke
  • 1 vejica mete
  • 1 ingver, sesekljan
  • ½ skodelice sesekljane neoluščene kurkume

Citruse, hruški, meto, ingver in kurkumo zmeljemo v sokovniku. Po želji precedimo in razredčimo z vodo.

Pečena paradižnikova juha

WEB-0215-SOUPS-142

Za 4 porcije:

  • 1 pločevinka olupljenih paradižnikov
  • 8 strokov česna
  • ½ skodelice oljčnega olja
  • sol
  • poper
  • 1 velika čebula, sesekljana
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 4 skodelice jušne osnove
  • 1 skodelica krušnih kock

Pečico segrejemo na 200 °C. Paradižnik enakomerno razporedimo čez pekač, čezenj potresemo česen, pokapamo z oljčnim oljem ter začinimo s soljo in poprom. Pečemo približno 35-40 minut, dokler se česen ne zmehča. Medtem na ognju prepražimo čebulo, toliko, da postane čisto mehka, ji dodamo še paradižnikovo mezgo in kuhamo še približno 2 minuti. Pečene paradižnike vzamemo iz pečice in jih zmiksamo s paličnim mešalnikom v gladko maso. Dodamo jih k čebuli. Prilijemo še jušno osnovo ter pustimo, da zavre. Zmanjšamo ogenj in kuhamo še 15-20 minut. Juho postrežemo s krušnimi kockami.

Napitek iz korenčka, ingverja in limete

carrot-ginger-lime-juice

Za 2 kozarca:

  • 1 kg korenja
  • ¼ ingverja
  • ¼ skodelice svežega limetinega soka

Korenje in ingver očistimo in narežemo na manjše kose. Spustimo ju skozi sokovnik. Dobljeni sok zmešamo z limetinim sokom in postrežemo z ledom.

Vir in fotografije: Bon Appétit

Preberite tudi:

zivila-za-dobro-voljo
8 živil, ki vas spravijo v dobro voljo

...  omega-3 maščob ostajajo: preprečevanje raka, boj proti aknam, izboljšanje razmišljanja ... Raziskovalci pa sedaj dodajajo, da ...

jagodni-sladoled
Domači jagodni sladoled

Sestavine: 2 skodelici jagod 1 skodelico sladkorja v prahu 1 skodelico sladke smetane (lahko tudi brez laktoze, sojine ali riževe) ½  ...

manioka
Eksotična gomoljnica: Manioka (kasava)

...  Gomolji vsebujejo tudi strupen cianid, ki ga odstranimo s kuhanjem. Južnoameriški indijanci so v strupeni mleček pomakali konice ...

bezeg
Bezeg – opojno dišeč in zelo uporaben

Cvetovni bezga so se tam, kjer grmi rastejo na sončnih legah, že razcveteli, v senčnih legah pa bo po deževnih dneh še pravšnji čas za nabiranj ...