LOGO_LUPA_web

Vsebina

Sirup iz česna in medu

Tako česen, kot tudi med imata močne farmacevtske lastnosti. Fermentirani medeni česen je mogoče uporabljati na različne načine. Uporabite ga lahko kot imunski spodbujevalec ob prehladu ali gripi ali pa ga uporabite v različnih omakah ter ob pripravi mesa in zelenjave.

Sestavine:

  • surovi domači med
  • česen

Priprava:

Česen razdremo na stroke in ga olupimo. Najlažje ga bomo olupili tako, da vsak strok s stranico noža na rahlo stisnemo. Česna ne želimo zdrobiti, stisnemo ga le dovolj, da ga rahlo poškodujemo. To bo olajšalo njegovo lupljenje, česen pa bo izpustil sok, ki je potreben za fermentacijo. Stresemo ga v kozarec za vlaganje, ki ga napolnimo približno ¾. Čezenj vlijemo med.

Foto: www.growforagecookferment.com
Foto: www.growforagecookferment.com

 

Uporabimo surov med, ki ni bil termično obdelan. Ta ima v sebi žive encime, probiotike in aminokisline, ki ohranjajo njegovo sestavo. V surovem medu se ohrani cvetni prah, ki vsebuje vitamine B in antioksidante, ki so odlični pri boju proti boleznim. Takšen med ima tudi antibakterijske in antiseptične lastnosti – sposobnost celjenja ran in zdravljenja infekcij.

Pomembno je, da uporabimo surovi med, ki še vedno vsebuje vse bakterije in divje kvasovke, ki bodo v kombinaciji s česnovim sokom poskrbele za fermentacijo. Kozarec pokrijemo s pokrovom, a ne zatesnimo popolnoma in ga postavimo na temno mesto. Po nekaj dneh boste že opazili prve mehurčke. Vsakih nekaj dni kozarec tesno zaprite in ga obrnite na glavo, da se sestavine premešajo, nato pa ponovno razrahljajte in postavite nazaj na temno mesto.

Po mesecu dni je česen pripravljen na uporabo. Na hladnem ga lahko hranite tudi več mesecev.

Foto: www.growforagecookferment.com
Foto: www.growforagecookferment.com

 

Preberite tudi:

clove-1326474_640
Klinčki – ne le za praznični čas

Nageljnove žbice ali klinčki so pikantna in sladka začimba, ki je poleg svojega omamnega vonja in okusa, v zdravilstvu poznana tudi kot naraven ant ...

pirin čokolešnik_web
Pirin čokolešnik

...  prelijemo v lončke ali skodelice in okrasimo s sadnim sirupom ali koščkom sadja. Ponudimo kot toplo ali ohlajeno ...

pexels-photo-262947_web
V boj proti prehladu s kuhanjem!

...  polovico limone. Ob jedi jo začinimo z limoninim sokom. Sirup iz limon in ingverja Za 4 kozarce: 200 g olupljenega ...

shutterstock_416659285_web
Presna kraljica

...  maščobe 1 avokado 80 g presnega kakava 80 g agavinega sirupa ali cvetličnega medu cimet, kardamom 30 g mandljeve ali kokosove ...