LOGO_LUPA_web

Vsebina

Sirup iz česna in medu

Tako česen, kot tudi med imata močne farmacevtske lastnosti. Fermentirani medeni česen je mogoče uporabljati na različne načine. Uporabite ga lahko kot imunski spodbujevalec ob prehladu ali gripi ali pa ga uporabite v različnih omakah ter ob pripravi mesa in zelenjave.

Sestavine:

  • surovi domači med
  • česen

Priprava:

Česen razdremo na stroke in ga olupimo. Najlažje ga bomo olupili tako, da vsak strok s stranico noža na rahlo stisnemo. Česna ne želimo zdrobiti, stisnemo ga le dovolj, da ga rahlo poškodujemo. To bo olajšalo njegovo lupljenje, česen pa bo izpustil sok, ki je potreben za fermentacijo. Stresemo ga v kozarec za vlaganje, ki ga napolnimo približno ¾. Čezenj vlijemo med.

Foto: www.growforagecookferment.com
Foto: www.growforagecookferment.com

 

Uporabimo surov med, ki ni bil termično obdelan. Ta ima v sebi žive encime, probiotike in aminokisline, ki ohranjajo njegovo sestavo. V surovem medu se ohrani cvetni prah, ki vsebuje vitamine B in antioksidante, ki so odlični pri boju proti boleznim. Takšen med ima tudi antibakterijske in antiseptične lastnosti – sposobnost celjenja ran in zdravljenja infekcij.

Pomembno je, da uporabimo surovi med, ki še vedno vsebuje vse bakterije in divje kvasovke, ki bodo v kombinaciji s česnovim sokom poskrbele za fermentacijo. Kozarec pokrijemo s pokrovom, a ne zatesnimo popolnoma in ga postavimo na temno mesto. Po nekaj dneh boste že opazili prve mehurčke. Vsakih nekaj dni kozarec tesno zaprite in ga obrnite na glavo, da se sestavine premešajo, nato pa ponovno razrahljajte in postavite nazaj na temno mesto.

Po mesecu dni je česen pripravljen na uporabo. Na hladnem ga lahko hranite tudi več mesecev.

Foto: www.growforagecookferment.com
Foto: www.growforagecookferment.com

 

Preberite tudi:

vegetables-vegetable-basket-harvest-garden_web
Sezonski koledar: katera zelenjava na krožniku

...  za nabiranje. Iz šipka lahko pripravimo izvrsten sirup ali ga uporabimo za čaj. Odličen je v kombinaciji z jabolkom. Šipkov sirup lahko ...

salt-2246711_web
Česnova sol

...  okusno začini jedi. Sestavine: 10 večjih strokov česna 150 g grobe morske soli 4 žlice sveže sesekljanega ...

eat-2002918_web
5 kuharskih trikov #1: Skrivnost je malenkostih

Ne potrebujete kuharske šole, ne potrebujete dragih kuharskih aparatov in ne potrebujete tako veliko izkušenj. Da postanete boljši v kuhinji, potre ...

tomatoes-1822185_web
Jesenska zelenjavna juha s sirovimi kruhki

...  juho: 1 manjši por 2 manjša korenja 1 strok česna 1 krompir 1 žlica sesekljanega rožmarina ½ žlice ...