LOGO_LUPA_web

Vsebina

Sirup iz česna in medu

Tako česen, kot tudi med imata močne farmacevtske lastnosti. Fermentirani medeni česen je mogoče uporabljati na različne načine. Uporabite ga lahko kot imunski spodbujevalec ob prehladu ali gripi ali pa ga uporabite v različnih omakah ter ob pripravi mesa in zelenjave.

Sestavine:

  • surovi domači med
  • česen

Priprava:

Česen razdremo na stroke in ga olupimo. Najlažje ga bomo olupili tako, da vsak strok s stranico noža na rahlo stisnemo. Česna ne želimo zdrobiti, stisnemo ga le dovolj, da ga rahlo poškodujemo. To bo olajšalo njegovo lupljenje, česen pa bo izpustil sok, ki je potreben za fermentacijo. Stresemo ga v kozarec za vlaganje, ki ga napolnimo približno ¾. Čezenj vlijemo med.

Foto: www.growforagecookferment.com
Foto: www.growforagecookferment.com

 

Uporabimo surov med, ki ni bil termično obdelan. Ta ima v sebi žive encime, probiotike in aminokisline, ki ohranjajo njegovo sestavo. V surovem medu se ohrani cvetni prah, ki vsebuje vitamine B in antioksidante, ki so odlični pri boju proti boleznim. Takšen med ima tudi antibakterijske in antiseptične lastnosti – sposobnost celjenja ran in zdravljenja infekcij.

Pomembno je, da uporabimo surovi med, ki še vedno vsebuje vse bakterije in divje kvasovke, ki bodo v kombinaciji s česnovim sokom poskrbele za fermentacijo. Kozarec pokrijemo s pokrovom, a ne zatesnimo popolnoma in ga postavimo na temno mesto. Po nekaj dneh boste že opazili prve mehurčke. Vsakih nekaj dni kozarec tesno zaprite in ga obrnite na glavo, da se sestavine premešajo, nato pa ponovno razrahljajte in postavite nazaj na temno mesto.

Po mesecu dni je česen pripravljen na uporabo. Na hladnem ga lahko hranite tudi več mesecev.

Foto: www.growforagecookferment.com
Foto: www.growforagecookferment.com

Več o zdravilnih učinkih česna na: healthambition.com

Preberite tudi:

ostanki-hrane
10 neužitnih delov hrane, ki so še vedno presenetljivo uporabni

Ne zavrzite takoj vseh neužitnih delov hrane! Nekaj jih lahko še vedno koristno uporabite, čeprav si morda ne bi mislili. Skorja lubenice kot afro ...

slovenska in hrvaska vina
Skriti dragulji – slovenska in hrvaška vina, ki jih moramo poskusiti

Številnih vin v Istri ne poznamo in so nekje v ozadju. A teh treh ne gre spregledati piše David Williams v The Guardian. Matošević Alba, Malvazij ...

ŠPARGLJI
Recept: šparglji s kančkom eksotike

...  žlička suhega ali sveže naribanega ingverja 4 stroki česna 2 srednje velika paradižnika sol in čili ali poper po ...

regratov pesto
Testenine z regratovim pestom

...  100 g pinjol 70 g naribanega parmezana 2 stroka česna 1 dl oljčnega olja sol Priprava: Testenine stresemo v vrelo ...