LOGO_LUPA_web

Sirup iz česna in medu

Tako česen, kot tudi med imata močne farmacevtske lastnosti. Fermentirani medeni česen je mogoče uporabljati na različne načine. Uporabite ga lahko kot imunski spodbujevalec ob prehladu ali gripi ali pa ga uporabite v različnih omakah ter ob pripravi mesa in zelenjave.

Sestavine:

  • surovi domači med
  • česen

Priprava:

Česen razdremo na stroke in ga olupimo. Najlažje ga bomo olupili tako, da vsak strok s stranico noža na rahlo stisnemo. Česna ne želimo zdrobiti, stisnemo ga le dovolj, da ga rahlo poškodujemo. To bo olajšalo njegovo lupljenje, česen pa bo izpustil sok, ki je potreben za fermentacijo. Stresemo ga v kozarec za vlaganje, ki ga napolnimo približno ¾. Čezenj vlijemo med.

Foto: www.growforagecookferment.com
Foto: www.growforagecookferment.com

 

Uporabimo surov med, ki ni bil termično obdelan. Ta ima v sebi žive encime, probiotike in aminokisline, ki ohranjajo njegovo sestavo. V surovem medu se ohrani cvetni prah, ki vsebuje vitamine B in antioksidante, ki so odlični pri boju proti boleznim. Takšen med ima tudi antibakterijske in antiseptične lastnosti – sposobnost celjenja ran in zdravljenja infekcij.

Pomembno je, da uporabimo surovi med, ki še vedno vsebuje vse bakterije in divje kvasovke, ki bodo v kombinaciji s česnovim sokom poskrbele za fermentacijo. Kozarec pokrijemo s pokrovom, a ne zatesnimo popolnoma in ga postavimo na temno mesto. Po nekaj dneh boste že opazili prve mehurčke. Vsakih nekaj dni kozarec tesno zaprite in ga obrnite na glavo, da se sestavine premešajo, nato pa ponovno razrahljajte in postavite nazaj na temno mesto.

Po mesecu dni je česen pripravljen na uporabo. Na hladnem ga lahko hranite tudi več mesecev.

Foto: www.growforagecookferment.com
Foto: www.growforagecookferment.com

Več o zdravilnih učinkih česna na: healthambition.com

Preberite tudi:

KUMARE
‘Gorke’ kumare, kot jih je delala babica

Lahko bi zapisali tudi tople kumare, kumare s krompirjem, vroče kumare, kuhane kumare. Ampak pri nas jim še vedno rečemo tako, kot jih je poimenova ...

marelična marmelada
Marelična marmelada kot včasih

Recepti za marelično marmelado so danes prilagojeni za vse okuse - od takih z manj ali brez sladkorja, do takih z nadomestki sladkorja (bolj ali manj ...

Baked polenta with italian cheese and rosemary
Zeliščna polenta s sirom

Sestavine: 2 dl koruznega zdroba 4 dl vode sol 5 do 10 dag masla 100 g sira lističe žajblja, majarona, timijana in bazilike P ...

food-3175293_640
Osvežitev s slogom: 5 domačih poletnih pijač

...  oboje pa prelijemo z vrelo vodo in pustimo vsaj pol ure. Sirup precedimo, dodamo limonin sok in vodo. Okrasimo seveda s ...