LOGO_LUPA_web

Foto: Takeaway, Wikipedia

Cesarski praženec ali šmorn

Sestavine:

  • 3 jajca
  • 500 ml mleka
  • 30 g sladkorja
  • 1 ščepec soli
  • 350 g moke (ostra)
  • 1 jedilna žlica rozin (po želji)
  • 1 šilce mineralne vode (z mehurčki)
  • 30 g masla ali margarine
  • sladkor v prahu za posip

Priprava:

Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Beljake z električnim mešalnikom stepemo v zelo čvrst sneg. V drugi posodi dobro zmešamo rumenjake, mleko, mineralno vodo, sladkor, sol, vanilijev sladkor in moko ter po želji žlico rozin, nato nežno vmešamo še sneg iz beljakov. V večji ponvi segrejemo kos masla, da se stopi. V ponev vlijemo maso (za dober centimeter debelo) in na srednjem ognju pečemo tri minute, do zlato rjave barve. Omleto previdno obrnemo in jo spečemo še na drugi strani. S pomočjo dveh kuhalnic nato omleto natrgamo na majhne koščke. Praženec posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Ob šmornu se priležejo tudi kompot, marmelada ali jabolčna čežana.

 

Preberite tudi:

zivila-za-dobro-voljo
8 živil, ki vas spravijo v dobro voljo

Zdravilo za slabo voljo lahko najdemo v različnih oblikah. Nekaj se jih skriva tudi v domači shrambi. To so živila, ki nas lahko spravijo v dobro v ...

jagodni-sladoled
Domači jagodni sladoled

Sestavine: 2 skodelici jagod 1 skodelico sladkorja v prahu 1 skodelico sladke smetane (lahko tudi brez laktoze, sojine ali riževe) ½  ...

manioka
Eksotična gomoljnica: Manioka (kasava)

Poleg tropskih sadežev lahko v naših trgovinah vse pogosteje kupimo tudi eksotične gomoljnice. Eni najbolj znanih so gomolji manioke ali kasave.  ...

bezeg
Bezeg – opojno dišeč in zelo uporaben

Cvetovni bezga so se tam, kjer grmi rastejo na sončnih legah, že razcveteli, v senčnih legah pa bo po deževnih dneh še pravšnji čas za nabiranj ...