LOGO_LUPA_web

8 živil, ki jih ne smete hraniti v hladilniku

Morda se nam zdi že samoumevno, da večino živil hranimo kar v hladilniku, a vseeno obstaja nekaj živil, ki se bolje ohranijo pri sobni temperaturi.

Cele melone

melone

Hladilnik lahko zmanjša število antioksidantov kar za polovico. Študija USDA je pokazala, da melone na sobni temperaturi razvijejo kar dvakrat več spojin, kot je beta karoten, ki spodbuja zdravo kožo ter oči, kot tiste, ki jih hranimo na hladnem v hladilniku. Hladen zrak zaustavlja rast antioksidantov, a to velja le za cele melone. Že razrezane raje shranite v hladilnik, da preprečite širjenje bakterij.

Bazilika

bazilika

Če to rastlino hranimo na manj kot 5 °C, hitro postane črna. Hranite jo raje v vazi na pultu na senčnem mestu, kot rože. Da bo zdržala še dlje, vrhnji del pokrijte s plastično vrečko in jo pri steblih pritrdite z gumico. Tako bo bazilika ostala vlažna.

Krompir

krompir

Hladne temperature krompirjev škrob pretvarjajo v sladkor. Rezultat tega je zrnata tekstura in rahlo sladek okus. Krompir najbolje ohranimo v hladni shrambi v papirnati vrečki.

Čebula

cebula

Čebula je vrsta zelenjave, ki potrebuje kroženje zraka, da ostane sveža. Čebulo zato raje hranite v shrambi v papirnati vrečki, ki jo preluknjate. Nikoli pa je ne hranite zraven krompirja, saj oddaja plin in vlago, ki pospešita kvarjenje krompirja.

Paradižnik

paradiznik

Hladen zrak spremeni kemijsko sestavo paradižnika, kar povzroči, da paradižnik izgubi svoj poln okus. Raje ga hranite na pultu.

Kava

kava

Vlažnost v hladilniku povzroča, da se kavna zrna poslabšajo. Kava tako izgubi svoj svež trpek okus. Prav tako, temperatura v hladilniku zaniha vsakič, ko odprete vrata. To povzroči tudi kondenzacijo – še več vlage. Kavo shranite v neprodušno posodo v kuhinjsko omarico.

Česen

cesen

Česnovim strokom najbolj ustreza temperatura med 15–18 °C. Shranite ga zračno posodo, da omogočite kroženje vlage, v shrambo.

Pekoča omaka

tabasco

Kis in konzervansi v kupljeni pekoči omaki poskrbijo, da se omaka ne bo pokvarila. Če jo hranite v hladilniku bo omaka izgubila pikantnost, zato jo raje shranite v kuhinjsko omarico.

Preberite tudi:

KUMARE
‘Gorke’ kumare, kot jih je delala babica

Lahko bi zapisali tudi tople kumare, kumare s krompirjem, vroče kumare, kuhane kumare. Ampak pri nas jim še vedno rečemo tako, kot jih je poimenova ...

marelična marmelada
Marelična marmelada kot včasih

Recepti za marelično marmelado so danes prilagojeni za vse okuse - od takih z manj ali brez sladkorja, do takih z nadomestki sladkorja (bolj ali manj ...

Baked polenta with italian cheese and rosemary
Zeliščna polenta s sirom

Sestavine: 2 dl koruznega zdroba 4 dl vode sol 5 do 10 dag masla 100 g sira lističe žajblja, majarona, timijana in bazilike P ...

food-3175293_640
Osvežitev s slogom: 5 domačih poletnih pijač

Poleti se ponudba pijač v trgovinah in lokalih razširi v raznorazne smeri. Če želite očarati domače ali goste s posebno osvežitvijo, bo največ ...