Prehlajen moški dokazano bolj trpi kot prehlajena ženska

Kanadčan Kyle Sue je v British Medical Journalu objavil študijo, ki bo ustavila posmehovanje reakcij na bolezni močnejšega spola.

Šal o moških, ki naj bi ob rahlem prehladu ali 37 stopinj vročine tarnali, kot bi bili na smrtni postelji, naj bi bilo kmalu konec. Kanadski zdravnik in profesor na Newfoundland Memorial University je imel namreč dovolj ženinih zasmehovanj in stvari se je odločil priti do dna. Lotil se je študije in dokazal, da imajo moški prav. Njihovi simptomi so namreč hujši kot pri nasprotnem spolu.

Raziskava je pokazala, da imajo moški šibkejši imunski odziv na dihalne okužbe in vročino. Njihovi simptomi so res hujši in obstaja večja verjetnost, da bodo zdravljenje nadaljevali v bolnišnici. Odgovornost pripisujejo testosteronu, ki naj bi zmanjšal odziv imunskega sistema na gripo, medtem ko naj bi ga ženski hormoni povečali.

Članek, objavljen v British Medical Journalu, je privzdignil marsikatero obrv, saj večina znanstvene literature dokazuje, da moška gripa ne obstaja.

Splošni zdravniki svetujejo vsem enako, naj ostanejo doma, pijejo veliko vode in vzamejo paracetamol. Večina se bo pozdravila v nekaj dneh, ne glede na spol.

Vir: www.corriere.it

Preberite tudi:

ognjemeti
Novoletni ognjemeti: v nekaterih krajih veter počistil zrak

Kako visoke so bile koncentracije delcev v zraku ob prehodu v leto 2018? Agencija RS za okolje je na zadnji dan leta 2017 in na prvega v letošnjem le ...

world-1138035_640
Noči so vse svetlejše – toda to ni dobro

Širitev svetlobnega onesnaževanja je škodljiva za okolje, živali in ljudi, je zaključila petletna raziskava. Noči po svetu z alarmantno hitro ...

hiker-984083_web
Nočni tematski pohodi na Sv. Vid

...  bodo dolge zimske srede bolj zanimive, so se na Zavodu za podjetništvo, turizem in mladino Brežice ...

ehr-1476525_640
Novosti v zdravstvu: napotnice, naročanje in čakalne vrste

Na Ministrstvu za zdravje je včeraj potekala novinarska konferenca na temo Zakona o pacientovih pravicah in Pravilnika o naročanju in najdaljših do ...