Prehlajen moški dokazano bolj trpi kot prehlajena ženska

Kanadčan Kyle Sue je v British Medical Journalu objavil študijo, ki bo ustavila posmehovanje reakcij na bolezni močnejšega spola.

Šal o moških, ki naj bi ob rahlem prehladu ali 37 stopinj vročine tarnali, kot bi bili na smrtni postelji, naj bi bilo kmalu konec. Kanadski zdravnik in profesor na Newfoundland Memorial University je imel namreč dovolj ženinih zasmehovanj in stvari se je odločil priti do dna. Lotil se je študije in dokazal, da imajo moški prav. Njihovi simptomi so namreč hujši kot pri nasprotnem spolu.

Raziskava je pokazala, da imajo moški šibkejši imunski odziv na dihalne okužbe in vročino. Njihovi simptomi so res hujši in obstaja večja verjetnost, da bodo zdravljenje nadaljevali v bolnišnici. Odgovornost pripisujejo testosteronu, ki naj bi zmanjšal odziv imunskega sistema na gripo, medtem ko naj bi ga ženski hormoni povečali.

Članek, objavljen v British Medical Journalu, je privzdignil marsikatero obrv, saj večina znanstvene literature dokazuje, da moška gripa ne obstaja.

Splošni zdravniki svetujejo vsem enako, naj ostanejo doma, pijejo veliko vode in vzamejo paracetamol. Večina se bo pozdravila v nekaj dneh, ne glede na spol.

Vir: www.corriere.it

Preberite tudi:

macka-in-pes
Špansko mesto podelilo hišnim ljubljenčkom enake pravice kot ljudem

Ljubitelji živalskega sveta so se zagotovo razveselili novice, da so prebivalci majhnega španskega mesta postavili nov mejnik in pse ter mačke priz ...

Foto: Tilen Basle, DOPPS
Končno poročilo NVI vseh preiskav v zvezi z vzrokom pogina rečnih galebov na območju Ptujskega jezera

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je danes sporočila, da je dansse s strani Nacionalnega veterinarskega inštituta (NV ...

london
Kampanja za zasaditev 9 milijonov divjega cvetja v Londonu

...  dreves ali celo na travi. Cilj akcije je narediti London bolj zelen, bolj zdrav in lepši ...

Foto: Mongkolchon Akesin / Shutterstock.com
Fashion Revolution Week tudi v Sloveniji

...  državami je tudi Slovenija, ki si prizadeva za boljše pogoje v tekstilni industriji. Največ za to lahko naredimo ...