pohodnistvo_banner_header

IT podjetje s sedežem sredi Radgonskih vinogradov razvilo aplikacijo za optimizacijo vinogradništva

eVineyard je program za pomoč pri upravljanju vinograda, s pomočjo katerega lahko vinogradnik optimizira čas in količino škropljenja glede na karakteristike posameznega vinograda.

Tako vinogradniki škropijo manj in le takrat, ko je to resnično potrebno. Hkrati pa sistem omogoča tudi enostavno organizacijo dela – namesto vinogradnika vodi vse potrebne evidence del (tudi za ekološke vinogradnike) in omogoča primerjavo med sezonami.

Pametne tehnologije v kmetijstvu tudi za bolj ekološko usmeritev

Pametne tehnologije so tudi v kmetijstvu vse bolj pomembne tako za optimizacijo pridelave,  prilagajanje podnebnim spremembam in zmanjšanje stroškov. Pri pridelavi hrane se žal porabi ogromna količina pesticidov, ki so nevarni za okolje, živali in ljudi. “V Franciji, največji pridelovalki vina na svetu, kar 35% vse porabe pesticidov odpade na pridelavo grozdja – vinogradništvo. Le majhen delež vinogradnikov se odloči za ekološko pridelavo. V želji po zmanjšanju rabe pesticidov v vinogradništvu, tako v Sloveniji kot tudi tujini, smo razvili inovativno rešitev eVineyardapp,” povedo v podjetju, ki je razvilo sistem.

Celoten sistem je bil razvit skupaj z vinogradniki in za vinogradnike

Kot pravijo v podjetju, predvsem za tiste manjše vinogradnike, ki so pogostokrat prepuščeni sami sebi in svojemu občutku, ko gre za porabo fitotarmatcevtskih sredstev. Ko so v podjetju, ki se ukvarja z razvojem programske opreme, sedež pa ima med Radgonskimi vinogradi, prišli do ideje, da bi se tudi pri vinogradniškem delu dalo kaj optimizirati, pa je bilo, kot priznavajo, kaj hitro jasno, da brez vinogradnikov in agronomistov ne bo šlo.

evineyardGovorili so z več sto vinogradniki iz Slovenije, Španije, Francije, Nove Zelandije in Avstralije, da bi spoznali dobre prakse in izvedeli kako se po svetu lotevajo stvari. Tako je nastal eVineyard, ki vinogradnikom pomaga pri odločanju:
– o času škropljenja za točno njihov vinograd, tako da se izognejo izbruhom bolezni v vinogradu, obenem pa ne škropijo več, kot je res potrebno,
– pri izpolnjevanju KOPOP in EKO evidenc,
– pri drugih administrativnih opravilih ter
– pri optimizaciji namakanja (kar je dovoljeno le v nekaterih državah).

eVineyard: “Vsi smo zagovorniki, da je treba biti pri pridelavi hrane kolikor se da ekološki, da ohranimo naravo za prihodnje rodove, in konec koncev jemo zdravo kakovostno hrano. Obenem pa se tudi zavedamo, da je preživetje na trgu težko, slabe letine, nizke odkupne cene, konkurenca …”

Uporaben sistem – tudi v vinogradu

eVineyard deluje na vseh napravah, tudi na telefonih, tako da ga vinogradniki lahko uporabljajo povsod, tudi v vinogradu. “Ker smo ga razvijali skupaj z vinogradniki, je prilagojen njihovemu delu, torej nima ogromno nekih funkcij, ampak tisto kar dejansko rabijo pri svojem delu,” povedo in dodajo: “Čeprav smo mala slovenska ekipa, nam je uspelo do zdaj doseči da eVineyard uporabljajo v več vinorodnih deželah sveta,  poleg evropskih imamo uporabnike tudi na drugi strani oceanov, na kar smo zelo ponosni.”

Med top 10 start up-ov v Evropi
Kot start-up ekipa so bili v dveh pospeševalnikih v Malagi (Španija) in Bordeaux-u (Francija), kjer so se pobliže spoznali s težavami in rešitvami tamkajšnjih vinogradnikov. Junija letos pa so se z eVineyardom uvrstili celo med top 10 start up-ov v EU (FIWARE program).

 

Preberite tudi:

Izvir Radenske (Foto: 	Nea Culpa d.o.o., STO)
Svetovni dan voda: Naša prihodnost je odvisna tudi od vode

Ob Svetovnem dnevu voda je v Ljubljani potekala okrogla miza z naslovom 'Ali ustava drži vodo?' Osrednje vprašanje okrogle mize je bilo, kako naprej ...

panda-655491_640
Kitajska načrtuje naravni rezervat za pande v velikosti Slovenije

V prihodnost ene najbolj ikoničnih živali - velike pande - je posijal močan žarek upanja. Kitajska namreč načrtuje velik naravni rezervat v veli ...

plastic-bottle-2781388_640
Burja razmetala odpadke po Vipavi, domačini takoj v čistilno akcijo!

"Naša burja nam večkrat ponagaja in iz dvorišč odnaša predvsem lažje odpadke. Ti se nekaj časa podijo po zraku, nato pa končajo v bližnjem gr ...

Franc_Bogovič_Naj_evropski_poslanec_2018_Inovacije_raziskave_Foto_Pisarna_MEP_Bogovič_21.3.2018_Bruselj
Bogovič dobitnik ‘bruseljskega oskarja’ za najboljšega evropskega poslanca v kategoriji raziskave in inovacije!

Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je bil pravkar na nocojšnji slavnostni razglasitvi zmagovalcev natečaja za najboljše poslance leta 2018 ...