Nov zagrebški muzej 80. let vas popelje nazaj v čas Jugoslavije

Najnovejši muzej v Zagrebu predstavlja stanovanje, kakršna so bila nekoč. Popelje nas nazaj v čas Jugoslavije.

Časovna kapsula nas popelje v 80. leta in nam razkaže življenje takrat. Škatlasti telefoni, kričeči oranžni sušilniki za lase in rdeč Tomos moped predstavljajo le nekaj ‘kul’ predmetov iz takratnega časa. Muzej, ustanovljen kot interaktivni muzej, ponuja ne le ogled vseh predmetov, ampak daje obiskovalcem tudi dovoljenje, da se jih dotaknejo, pogledajo od bliže in se z njimi fotografirajo.

Interaktivni muzej dopušča, da zlezemo na star rumeni fotelj in se iz njega fotografiramo. Predmete si lahko ogledamo od blizu in se jih dotikamo.
Interaktivni muzej dopušča, da zlezemo na star rumeni fotelj in se iz njega fotografiramo. Predmete si lahko ogledamo od blizu in se jih dotikamo.

Stvari, ki si jih morate v muzeju zagotovo ogledati so Commodore 64, prvi domači računalnik, ki je bil svetu predstavljen leta 1982, velik, debel 18-palčni črno beli televizor in stare izdaje revije Erotika. Prav tako lahko najdete ‘nuklearne izobraževalne literature’, ki spominjajo na to, da 80. leta niso bila le v znamenju smešnih oblačil in privlačnih melodij.

Muzej prikazuje zbirko predmetov, ki so jo večinoma podarili mestni domačini. Vabi pa tudi obiskovalce, da se znebijo starih, zaprašenih predmetov. Torej, če imate doma nostalgične predmete iz 80. let jih raje kot, da jih vržete v smeti, podarite muzeju.

Novi muzej je svoja vrata odprl v Radićevi ulici, eni izmed najstarejših ulic v Zagrebu, in vas tja vabi vsak dan od 10. do 22. ure. Vstopnina za odrasle osebe je 40 kn, za več informacij pa si lahko ogledate njihovo spletno stran www.zagreb80.com.

Fotografije: TimeOut

Preberite tudi:

Foto: Boris Pretnar, STO
Čudoviti beli lipicanci navdušili ob 438. rojstnem dnevu

Najlepši beli lipicanci Kobilarne Lipica so na včerajšnjem praznovanju Dneva lipicanca navdušili s spektakularnimi skoki šole nad zemljo. Izjemen ...

Foto: Tomo Jeseničnik, STO
Vipavska dolina med top 10 evropskimi destinacijami za poletje

Lonely Planet vsako leto pripravi izbor naj 10 destinacij, ki jih priporoča za obisk ali dopust v aktualnem poletju. Letos se je na seznamu znašla V ...

odpadki
Nova evropska zakonodaja o odpadkih

Države članice EU so danes odobrile niz ambicioznih ukrepov za prilagoditev zakonodaje EU odpadkih prihodnjim potrebam v okviru širše politik ...

Ekipa iz PD Polzela (Foto: Martin Rafael Gulin)
V planinski orientaciji na Krasu državni prvaki s Savinjske in Podravja

Na Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju (SPOT) smo 20. maja v Komnu dobili nove državne prvake. Na orientacijski preizkušnji, ki so jo po ...