Nov zagrebški muzej 80. let vas popelje nazaj v čas Jugoslavije

Najnovejši muzej v Zagrebu predstavlja stanovanje, kakršna so bila nekoč. Popelje nas nazaj v čas Jugoslavije.

Časovna kapsula nas popelje v 80. leta in nam razkaže življenje takrat. Škatlasti telefoni, kričeči oranžni sušilniki za lase in rdeč Tomos moped predstavljajo le nekaj ‘kul’ predmetov iz takratnega časa. Muzej, ustanovljen kot interaktivni muzej, ponuja ne le ogled vseh predmetov, ampak daje obiskovalcem tudi dovoljenje, da se jih dotaknejo, pogledajo od bliže in se z njimi fotografirajo.

Interaktivni muzej dopušča, da zlezemo na star rumeni fotelj in se iz njega fotografiramo. Predmete si lahko ogledamo od blizu in se jih dotikamo.
Interaktivni muzej dopušča, da zlezemo na star rumeni fotelj in se iz njega fotografiramo. Predmete si lahko ogledamo od blizu in se jih dotikamo.

Stvari, ki si jih morate v muzeju zagotovo ogledati so Commodore 64, prvi domači računalnik, ki je bil svetu predstavljen leta 1982, velik, debel 18-palčni črno beli televizor in stare izdaje revije Erotika. Prav tako lahko najdete ‘nuklearne izobraževalne literature’, ki spominjajo na to, da 80. leta niso bila le v znamenju smešnih oblačil in privlačnih melodij.

Muzej prikazuje zbirko predmetov, ki so jo večinoma podarili mestni domačini. Vabi pa tudi obiskovalce, da se znebijo starih, zaprašenih predmetov. Torej, če imate doma nostalgične predmete iz 80. let jih raje kot, da jih vržete v smeti, podarite muzeju.

Novi muzej je svoja vrata odprl v Radićevi ulici, eni izmed najstarejših ulic v Zagrebu, in vas tja vabi vsak dan od 10. do 22. ure. Vstopnina za odrasle osebe je 40 kn, za več informacij pa si lahko ogledate njihovo spletno stran www.zagreb80.com.

Fotografije: TimeOut

Preberite tudi:

Foto: Jošt Gantar, STO
10 FIS pravil za varna smučišča

Glede na to, da se v času zimskih šolskih počitnic močno poveča obisk smučišč, so na policiji opozorili na mednarodna pravila obnašanja na sm ...

eurobarometer
Eurobarometer: največja izziva v Sloveniji sta zdravstveno in socialno varstvo

Zadnje nacionalno poročilo standardne javnomnenjske raziskave  Eurobarometer, izvedene jeseni 2017, kaže, da Slovenci menijo, da sta najpomem ...

Produkt leta 2018, Lutkovno gledališče Ljubljana, foto: Mankica Kranjec
Znani najboljši izdelki po izboru slovenskih kupcev

  V Lutkovnem Gledališču Ljubljanskem so včeraj razglasili zmagovalce v posamičnih kategorijah za Izbran Produkt leta. "Skupno 24 produkt ...

Dolina Zapoden v Trenti (foto: Aleš Zdešar, STO)
Slovenija med 25 najbolj bogatih, zdravih in srečnih držav na svetu

Legatum inštitut je v začetku tedna razglasil 10. letno lestvico držav z najvišjim indeksom blaginje. Državno bogastvo je le eden izmed številni ...