Kmetija Plavica

Naturoteka Plavica v letu delovanja postala osrednja točka zeliščarstva na Štajerskem

Naturoteka Plavica v Mariboru je prostor, namenjen prodaji zelišč, svetovanju pri njihovi uporabi pa tudi različnim izobraževanjem. V prvem letu so v Naturoteki Plavica v Mariboru zabeležili več kot 5.000 obiskovalcev, ki so lahko izbirali med več kot 500 izdelki.

Pripravke slovenskega porekla pripravljajo na zeliščarski kmetiji Plavica, ki jo vodi Vesna Majes Klančičar skupaj z očetom Jožetom Majesom in bratom Andrejem Majesom.

Najbolj iskani čaji Nevtral, Mehurček in Optimist

“Najpogosteje se ljudje odločajo na naraven način reševati težave z želodcem, mehurjem, dihali in stresom. Tako da je bil zelo popularen čaj Nevtral za povečano želodčno kislino in refluks. Čaj Mehurček pa za vnetje mehurja in Optimist za stres,” povedo na kmetiji. Ker pa kombinirajo v ponudbi tako čaje kot tudi ajurvedo, so bili popularni tudi Prana sirup za jetra in zeliščni tabletki za stres ter druge težave.

Naturoteka_Plavica

Ekološki izdelki in tradicionalni postopki

V ospredju je močna vizija Majesovih zgraditi družbo brez bolezni na popolnoma naraven, ekološki način. Zato se večina njihovih izdelkov lahko pohvali z ekološkim certifikatom inštituta KON-CERT. Naturoteka si prizadeva tudi za ohranitev kulturne dediščine, povezane z zeliščarstvom. Izdelki so pripravljeni po tradicionalnih postopkih ljudskega zdravilstva, ki se je skozi stoletja uporabljalo na slovenskih tleh, ter obogateni s spoznanji sodobne znanosti.

Praznovanje prve obletnice ne le s torto, ampak tudi s številnimi nasveti

Ob praznovanju prve obletnice je družina Majesovih s kmetije Plavica v sodelovanju s partnerji pripravila vrsto praktičnih predstavitev uporabe zelišč. Obiskovalci so si lahko sami izdelali domača mazila, se naučili, kako uporabljati glino, pridobili pa so tudi praktične veščine, kako si pomagati pri zmanjševanju stresa in kako čisto konkretno reševati težave z želodcem, ki so danes med najpogostejšimi. Mojster zeliščarstva Jože Majes pa je predstavil, katera zelišča ne smejo manjkati v nobenem domu.

Torta_1_rojstni_dan

Več kot deset let zeliščarskega znanja

Pred več kot desetimi leti je oče Jože Majes v samostanu Stična začel pridobivati znanja o zdravilnih rastlinah. Pridobljeno znanje je uporabil pri kreiranju svojih izdelkov, ki jih ves čas preizkuša v tesnem sodelovanju z uporabniki teh izdelkov. Njegovo izjemno obsežno delo na področju zeliščarstva obsega več kot 500 izdelkov, knjige, praktične delavnice z vodenjem po terenu, vrsto pogovorov in srečanj, redno sodelovanje z mediji.

Ob prvi obletnici Naturoteke Plavica je povedal: “Veseli me, ko vidim, kako se ljudje odzivajo na to, kar nam ponuja narava. Naši izdelki so vsekakor rezultat izjemnega naravnega bogastva, zato je tudi prav, da del tega bogastva vrnem družbi v znanju. Vedno znova se ob tako številčnem zanimanju ljudi, kot je bil na delavnicah danes, počutim nagrajenega, da lahko delim znanje, ki smo zgradili s trdnim delom cele družine.”

 

Preberite tudi:

odpadki
Vsak lahko prispeva k zmanjševanju odpadkov

Evropski teden zmanjševanja odpadkov letos poteka od 18. do 26. novembra, tokratna tema je ponovna uporaba predmetov. Cilj letošnjega Evropskega ted ...

cereals-1417868_640
Ne gluten, tu je nov problem: fruktan

Raziskovalci iz Norveške in Avstralije so prišli do odkritja, da napihjenost, ki jo ljudje občutijo po tem, ko jedo pšenico, ni posledica preobču ...

Pohodništvo v triglavskem narodnem parku (foto: Eeva Makinen, STO)
Google razkriva po čem je v svetu znana Slovenija

Google razkriva po čem so znane države po svetu. Exter International je glede na predloge iskanja po Googlu, ki so jih uporabili ljudje po svetu, pr ...

Okna mesta Porto.
Fotograf ujel živahno raznolikost portugalskih oken

Fotograf Andre Goncalves, znan po fotografskih kolažih fasad in arhitekturnih posebnostih, ki jih je ujel v različnih državah, je sedaj predstavil  ...