Foto: cipra.org

Jutri Ogenj v Alpah – v gore z avtobusom, vlakom ali kolesom

Razmere v  turizmu alpskih držav se med seboj sicer razlikujejo, a za vse velja, da naraščajoče temperature in spremenjeno vedenje počitniških gostov in obiskovalcev alpskega prostora zahtevajo nove strategije in pristope.

CIPRA Slovenija s Planinsko zvezo Slovenije letos z akcijo Ogenj v Alpah, ki bo 12. avgusta, nagovarja problematiko mobilnosti v turizmu, s tem pa turiste in lokalno prebivalstvo seznanja o možnostih za trajnostno mobilnost kot način prihoda na izhodišče izletov. V brošuri Zapeljan v gore je pripravljenih 14 različnih izletov v gore, ki so dostopni z avtobusom, vlakom ali kolesom.

“Poiskati je potrebo rešitve za zagotavljanje kakovosti življenja tako turistov kakor tudi lokalnega prebivalstva. V ta namen so nujne splošne regionalne strategije, ki bodo vključevale vsa gospodarska in življenjska področja,” pravijo organizatorji.

V letošnjem letu, ki so ga ZN razglasili za leto trajnostnega turizma, bodo vsi, ki se bodo pridružili akciji po celotnem alpskem loku, ogenj prižgali kot poziv k razmisleku o nujnosti sprememb v alpskem turizmu.

Zapeljani v gore

Letošnja akcija Ogenj v Alpah spodbuja uporabo javnega potniškega prometa, kolesarjenje in pešačenje kot način prihoda na izhodišče izleta. “Zato vas spodbujamo, da ste Zapeljani v gore in se 12. 8. z nami na Malo planino odpravite trajnostno,” vabijo organizatorji.

Kako?

  • Z redno avtobusno linijo iz Ljubljane (odhod 6:00), s kolesom (kolesarska povezava L040, L041).
  • Na Veliko planino lahko pridem tudi z nihalko (obratovati začne ob 8:30) in se nato peš odpravimo do Domžalskega doma na Mali planini.

Vir: cipra.org

 

Preberite tudi:

cool-Hobbit-house-happy-kids2_naslovna
V štirih mesecih zgradila pravljični gozdni dom

Par se je odločil slediti svojim sanjam in živeti v preprostem bivališču v stiku z naravo. Njun dom spominja na pravo gozdno hišico iz pravljice ...

new-years-eve-2931330_960_720
Ideje za otroško darilo – za otroka, ki že ima vse

Pred vrati so prazniki in pogosto se znajdemo v dilemi, kaj podariti. Kaj podariti otroku, ki je zasičen s takšnimi in drugačnimi igračami, pripom ...

wishes-3006367_640
Voščilnice – najbolj cenjene so ročno izdelane

Izročanje voščilnic je star običaj, ki je nastal v krščanskih deželah že v 15. stoletju. Sprva so bile ročno narisane. Prve tiskane vošč ...

primal-future-2863077_640
Finski kruh iz zmletih čričkov

V številnih (bolj ali manj eksotičnih) deželah je prehranjevanje z žuželkami na dnevnem jedilniku. Sedaj se jim je pridružila tudi Finska, saj s ...