Družina Vizjak

Inovativni mladi kmet 2017: Matic Vizjak s čili vinom prodira v ZDA

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Zveza slovenske podeželske mladine sta na 11. izboru Inovativna mlada kmetica / Inovativni mladi kmet razglasili zmagovalca: Matic Vizjak iz Šmarij pri Jelšah, ki se na kmetiji ukvarja s štirimi dejavnostmi: s pridelavo in predelavo čilijev, čebelarstvom, pridelavo žit v mlevske izdelke in z vinarstvom. Z njim smo se pogovarjali o njegovi poti do naziva in o načrtih za naprej.

22496330_751042881754804_1703608056868071615_o

“Ves čas potrebujemo nove izzive, to nas žene naprej.”

Delati je začel takoj po srednji šoli

“Pri 18-ih letih sem šel od doma, delal sem na ladji, na katero sem se kot mornar vkrcal v Singapurju. Ko sem se življenja in dela na ladji naveličal, sem šel v Portorož,” začne svojo zgodbo. V portoroškem hotelu je opravljal najrazličnejše poklice, ko pa je izzivov zmanjkalo, je odpotoval v Avstralijo, kjer je delal v gostinstvu, in se po enem letu vrnil v Portorož.  Po skupno devetih letih se je vrnil domov in začel pomagati očetu, najprej pri čebelarstvu.

Pekoče!

“Že od malih nog sem imel rad pekočo hrano. Oče je že takrat prinesel feferone v Slovenijo in mi že kot mulcu govoril, da so česen, čebula in feferoni dobri za zdravje. Tudi ko sem bil sam v tujini, sem rad jedel pekoče in preskušal različne čilije,” pove Vizjak. Počasi je tako nastajala njegova zbirka – rastlinjak s približno 800 sadik različnih čilijev. Iz njih je doma pripravil nekaj omak, ki so bile med njihovimi gosti takojšen hit. Vedno več ljudi jih je želelo kupiti in tako je nastala blagovna znamka Čili Frik, ki je prepoznavna po celi Sloveniji.

cili-frik-vsi

Da se uspeti – tudi v manjšem slovenskem kraju

Vizjak dokazuje, da je s pravo idejo in inovativnim pristopom mogoče uspeti tudi pri nas, tudi v manjšem kraju – na domači kmetiji. Mladim priporoča, da naj bodo pripravljeni prevzeti odgovornost in se za uspeh potruditi: “Najlažje je za vse kriviti druge, npr. državo, a sam sem prepotoval cel svet in v Sloveniji je res lepo. Politika je taka, kot je, povsod po svetu je to problem. Ne smeš se ob prvem padcu predati.”

22424562_751043018421457_9129990903401989675_o

Naslednja točka: Chilli Wine

Izzivov mu ne zmanjkuje. Po prejetju naziva Inovativni mladi kmet 2017 ga naslednje leto ob takem času čaka predstavitev v Bruslju, kjer bo zastopal Slovenijo, česar se že zelo veseli. Kmetija Vizjak bo konec leta prejela certifikat EKO kmetije. Njihova posebnost je tudi, da imajo dva mlina za moko – s čimer poskrbijo, da v brezglutenski moki (koruzni in ajdovi), ni niti sledu glutena in je tako povsem varna za bolnike s celiakijo.

Matic Vizjak se hkrati v teh dneh ravno dogovarja za prodajo in promocijo vina Chilli Wine v Clevelandu v ZDA.  Za vino so v New Yorku prejeli tri odličja na enem najprestižnejših tekmovanj na svetu.

CHILLI WINE steklenice IMG_1049

Lani je inovativen mladi kmet postal Toni Kukenberger iz Gorenje Ponikve pri Trebnjem, ki je razvil prevozno molzišče.

 

V.B.

Foto: osebni arhiv Matic Vizjak

 

 

Preberite tudi:

Foto: Jošt Gantar, STO
10 FIS pravil za varna smučišča

Glede na to, da se v času zimskih šolskih počitnic močno poveča obisk smučišč, so na policiji opozorili na mednarodna pravila obnašanja na sm ...

eurobarometer
Eurobarometer: največja izziva v Sloveniji sta zdravstveno in socialno varstvo

...  javnomnenjske raziskave  Eurobarometer, izvedene jeseni 2017, kaže, da Slovenci menijo, da sta najpomembnejša izziva, s katerima ...

Produkt leta 2018, Lutkovno gledališče Ljubljana, foto: Mankica Kranjec
Znani najboljši izdelki po izboru slovenskih kupcev

  V Lutkovnem Gledališču Ljubljanskem so včeraj razglasili zmagovalce v posamičnih kategorijah za Izbran Produkt leta. "Skupno 24 produkt ...

Dolina Zapoden v Trenti (foto: Aleš Zdešar, STO)
Slovenija med 25 najbolj bogatih, zdravih in srečnih držav na svetu

Legatum inštitut je v začetku tedna razglasil 10. letno lestvico držav z najvišjim indeksom blaginje. Državno bogastvo je le eden izmed številni ...