Bo v Cape Townu aprila zmanjkalo vode?

Triletna suša v regiji okoli Cape Towna je povzročila, da so zaloge vode za mesto neverjetno nizke. Strokovnjaki napovedujejo, da bo ‘dan ničla’ 22. aprila, ko, ironično, obeležujemo dan Zemlje.

Če bo prišlo do tega, bodo ustavili porabo vode za vse nenujne zadeve. Vsak prebivalec Cape Towna bo imel dostop do le 25 litrov vode na dan.

cape-town-1314002_640

Cape Town bo zaprl pipe

Miljon prebivalcev se pripravljajo na najhujše. Mestne oblasti želijo spraviti porabo vode na dan na skupno 500 milijonov litrov. Zaloge vode so trenutno na 36 %, s tem da zadnjih 10 % vode v rezervoarjih ni pitne. Pri 13,5 % so razglasili za ‘dan ničle’.

“Vsi so v paniki,” je povedala lokalna prebivalka, ki že zdaj vsakih nekaj dni odhaja prek 20 kilometrov do naravnega izvira, da si naredi zalogo pitne vode, skupaj z ostalimi, ki čakajo v vrsti, da napolnijo svoje 15 in 25 litrske kontejnerje.

“Slišali smo, da se lahko zgodi, da mesto ostane brez vode, a nismo verjeli, da se bo to res zgodilo,” še doda in poudari, da misli, da je zadeva zelo resna.

Ukrepi so se že začeli

Za zdaj mesto dela na projektih za recikliranje vode in gradi tri čistilne naprave, za katere upajo, da bodo začele z delovanjem marca. Že zdaj omejujejo porabo vode na 87 litrov na osebo na dan.

Lokalna novinarka pravi, da bodo posledice tega, da bodo morali dnevno migrirati po zalogo vode, zelo močne: “25 litrov se sliši veliko, če se včasih ne spomniš niti, da moraš na dan popiti 8 kozarcev, toda, ko všteješ kuhanje, vodo, ki jo popije in polije tvoj pes in občasen hiter tuš, med katerim stojiš v vedru, da lahko to vodo uporabiš še za splakovanje stranišča, je ne ostane več veliko.”

suša cape town

Pomanjkanje vode bodo občutili tudi turisti

Turiste že opozarjajo na pomanjkanje vode. Namesto vabil na čudovite plaže Cape Towna, jih pričakajo opozorila, kot so: “Preostane nam še 70 dni vode, varčuj takoj!”

Tudi v hotelih občutijo vodno krizo – kopanje v kadi je onemogočeno, bazeni so zaprti, v minibarih ni steklenic z vodo. Tudi posteljnino menjajo le še vsake 3 dni, ne več vsak dan.

Neoprani lasje so postali simbol pripadnega meščana

Nekateri z vodo že varčujejo, drugi manj. Mesto je postavilo kontrolni zemljevid, kjer lahko vsi v živo spremljajo koliko vode kdo porabi, s čimer spodbujajo oz. kritizirajo prebivalce, ki se držijo varčevanja. Neoprani lasje so nekako postali simbol pripadnosti mestu in varčevanju z vodo. Iz županovega kabineta sporočajo, da je korist varčevanja v tem trenutku pač pomembnejša od karšnekoli zasebnosti.

Nekateri lokalni prebivalci so sicer celo organizirali protest, saj verjamejo, da je za problem kriva mestna oblast, ki ni pravočasno posrkbela za rešitev.

Nad vsem tem pa je jasno: podnebne spremembe so resna grožnja

Pri vseh lokalnih težavah in nesoglasjih pa je jasno nekaj: podnebne spremembe niso neka oddaljena grožnja, ki nas bo morda doletela v prihodnosti. So realnost današnjega dne, tega trenutka. Obdobja suše v Cape Townu niso nekaj novega, mesto je že večkrat v preteklosti moralo omejiti porabo vode. A tokrat je suša trajala tri zaporedna leta, kar se še ni zgodilo. Skupaj z vse več prebivalcev in lokalno politiko je stanje zdaj alarmantno.

Pri suši Cape Towna imajo nekaj lokalni klimatski trendi, nekaj globalno segrevanje, k čimer je’pripomogla’ človeška dejavnost. Bolj vroče in suho vreme pa prinaša vodne krize.

Cape Town je primer, ki bo lahko sledil še marsikje po svetu – in izkušnja, ki nas uči, da moramo z vodo varčevati že danes. Povsod po svetu.

 

Vir: Futurism, telegraph.co.uk, Wired UK,

 

Preberite tudi:

Foto: Jošt Gantar, STO
10 FIS pravil za varna smučišča

Glede na to, da se v času zimskih šolskih počitnic močno poveča obisk smučišč, so na policiji opozorili na mednarodna pravila obnašanja na sm ...

eurobarometer
Eurobarometer: največja izziva v Sloveniji sta zdravstveno in socialno varstvo

Zadnje nacionalno poročilo standardne javnomnenjske raziskave  Eurobarometer, izvedene jeseni 2017, kaže, da Slovenci menijo, da sta najpomem ...

Produkt leta 2018, Lutkovno gledališče Ljubljana, foto: Mankica Kranjec
Znani najboljši izdelki po izboru slovenskih kupcev

  V Lutkovnem Gledališču Ljubljanskem so včeraj razglasili zmagovalce v posamičnih kategorijah za Izbran Produkt leta. "Skupno 24 produkt ...

Dolina Zapoden v Trenti (foto: Aleš Zdešar, STO)
Slovenija med 25 najbolj bogatih, zdravih in srečnih držav na svetu

Legatum inštitut je v začetku tedna razglasil 10. letno lestvico držav z najvišjim indeksom blaginje. Državno bogastvo je le eden izmed številni ...